Ekonomi Kargocular ‘cuma’ mesaisine hazır

Kargocular ‘cuma’ mesaisine hazır

17.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kargo ve kurye sektörü kasım ayındaki alışveriş yoğunluğuna hazır. KARİD Başkanı Fatih Önyol, “250 bin kişilik istihdamımız var. Şu anda mevcut kargonun iki katını dahi taşıyabilecek güçteyiz. Black Friday’e de hazırız” dedi.

Kargocular ‘cuma’ mesaisine hazır

HANİFE BAŞ - Kargo ve kurye sektörü kasım ayındaki özel alışveriş günleri nedeniyle yoğun günler geçiriyor. Black Friday öncesinde de yoğunluk yaşayan sektör, kasım ayı yoğunluğunu karşılayabilecek durumda olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı Fatih Önyol, ”Black Friday, Siber Pazartesi, Bekarlar Günü gibi alışveriş festivalleri için kargo sektörü önceki yıllarda kasım ayı gelmeden büyük bir hazırlık yapardı.

Ancak pandemi bütün işleri değiştirdi. Kargo şirketleri salgın döneminde oluşan yüksek talebe karşılık vermek ve halkımızı mağdur etmemek için büyük bir yatırımı üstlendi. Otomasyon sistemleri yatırımları, yeni birim açılışları, yüzde 40 civarında istihdam artışı yapıldı. Bu nedenle şu anda mevcut kargonun iki katını dahi taşıyabilecek güçteyiz. Kasım ayı yoğunluğunu rahatlıkla karşılayabilecek durumdayız” dedi.

‘Yoğun döneme hazırız’

Pandemi döneminde artırdıkları istihdamlarını pandemi sonrasında azaltmadıklarını dile getiren Önyol, yeni istihdam yaratmayacaklarını, sektörün personel sayısıyla kasım ayını rahatlıkla karşılayabilecek noktada olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Önyol, “Sektörümüz 250 binden fazla doğrudan istihdamı, 50 binden fazla sahada görev yapan aracıyla çok büyük bir organizasyona sahip” bilgisini verdi.

Sektörü de değerlendiren Fatih Önyol, şunları söyledi:

“2022 ekonomik koşulların tüm dünyayı zorladığı bir yıl olarak tarihe geçiyor. Pandeminin etkisini fiziksel hastalık anlamında büyük ölçüde atlattık ancak dünya ekonomisi üzerindeki salgın henüz geçmedi. Haliyle bu da tüm sektörleri zorluyor. Bir e - ticaret sitesi, bir market, artan girdi maliyetlerini aynı gün ürün fiyatına yansıtabiliyor. Ancak biz öyle değiliz. Biz belirli dönemlerle fiyat çalışması yapıyoruz ve müşterilerimizle bu şekilde çalışıyoruz. Artan maliyetler her zaman bizim omzumuzda taşınıyor. Ancak tüm bu olumsuz koşullara karşın sektör olarak herhangi bir yara almadan, büyüklüğümüzü koruyarak bu dönemi atlattığımızı düşünüyorum. 2023 kargo sektörünün daha çok duyulacağı, daha çok karşılaşılacağı, daha çok sevileceği bir yıl olacak. Kargo sektörü, müşterileri ile dimdik ayakta. Böyle dönemlerde hepimizin yüklenmesi gereken bazı sorumluluklar var. Bu duruma da o gözle bakıyoruz.”

Haberin Devamı

Drone’la taşıma testte

Fatih Önyol, yenilikçi taşıma yöntemleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“Drone ile taşımacılık yapmak şu an için sadece belirli bölgelerde ‘test’ adı altında mümkün. Ancak hayal ettiğimiz gibi şubeden bir binanın balkonuna kargo teslim etmek şu anda güvenlik endişeleri nedeniyle mümkün değil. Ancak sektörümüz ve devletimizin ilgili kurumları bu konularla ilgili olarak sürekli bir araya geliyor. Yakın zamanda drone’ları gökyüzünde görmeye başlayacağız. Sektörde kullanılan yenilikçi yöntemlerle ilgili otomasyon sistemlerini, akıllı kargo dolaplarını, kargo teslimat robotlarını, elektrikli araçları örnek gösterebiliriz. Bugün sektörde yapılan yatırımlar sayesinde her gün milyonlarca kargo insan eli değmeden bir kamyondan diğerine yükleniyor. Gideceği şehre, ilçeye, mahalleye, sokağa, binaya kadar akıllı sistemler ve bantlarla ayrıştırılıyor. Akıllı kargo dolapları müşterilerimize 7 gün 24 saat kargo teslim alabilme imkanı sağlıyor. Teslimat robotları çok yaygınlaşmasa da yakın zamanda onları da görmeye başlayacağız.”