Ekonomi Kart: Tetikçi ekip mi kullanılıyor?

Kart: Tetikçi ekip mi kullanılıyor?

17.09.2009 - 00:32 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi CHP Konya Milletvekili Avukat Atilla Kart, Doğan Yayın Holding’e (DYH) kesilen 3.8 milyar TL’lik vergi cezasını TBMM gündemine taşıdı

Kart: Tetikçi ekip mi kullanılıyor

Kart, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması için hazırladığı soru önergesinde, “Kesilen vergi cezasının haksız, dayanaksız ve siyasi nitelikte olduğu konusunda kamuoyunda yaygın bir kanı mevcuttur. Cezanın perde arkası boyutu hakkında bilgiler ortaya çıkmaya başlamıştır” dedi.
DYH’ye ceza kesen gelirler kontrolörü ekibiyle, 2000’li yılların başında Citibank’a ceza kesen ekibin aynı ekip olduğunun ortaya çıktığını belirten Kart, önergesinde şu görüşlere yer verdi:

Tetikçi yaklaşım
“2000’li yılların başında Citibank hakkında benzeri ve vahim hata nitelikli olan ceza, doğmuş olan kamuoyu tepkisi üzerine ortadan kaldırılmıştı. DYH?hakkında da olayın aynı unsurları taşıması üzerine benzeri düzeltme sürecinin işletilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Olayın bu yönünün değerlendirilmesi bir tarafa, ‘tetikçi yaklaşım’ anlayışı içinde vergi denetimi yapan, gelirler kontrolörlerinin mesleki durumu önem kazanmaktadır.”
“Bu uygulamayı yapanlar mesleki hassasiyetleri adına ve salt kendi iradeleriyle mi bu işlemi tesis etmişlerdir? Yoksa, Başbakan ve hükümetin Doğan Yayın Grubu’na yönelik yarattıkları linç politikalarının sonucu olarak durumdan vazife mi çıkarmışlardır?” sorularının netleşmesi için söz konusu önergeyi hazırladığını belirten Kart, Şimşek’e şu soruları yöneltti:
- Cezayı kesen ekip kimlerden oluşmaktadır? Devletin saygınlığını, vergi denetiminin etkinliğini ve güvenirliliğini yok eden böyle bir ekip, kamu yönetiminde neden ve halen görevini sürdürmektedir?
- Bu ekip hakkında herhangi bir idari ya da disiplin yaptırımı uygulanmış mıdır? Hükümetin, konjonktüre bağlı olarak bu tür ekipleri ‘tetikçi’ olarak muhafaza ettiği ve duruma göre kullandığı anlamına gelmez mi?

Yandaşa inceleme var mı?
TBMM Adalet Komisyonu Üyesi CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de Maliye Bakanı Şimşek’e yönelttiği önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
- İnceleme yapılan medya kuruluşları hangileridir? Yandaş medya olarak adlandırılan kuruluşlar inceleniyor mu?
- Devlet bankalarından hükümet yanlısı kişiye verilen dev kredilerle basın kuruluşu satın alması sağlanırken vergi rekortmeni olan kişiye büyük ölçüde kesilen vergi cezasının nedeni nedir?
DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi de Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
“DYH kuruluşlarından kaçı denetlenmiştir? Başka hangi yayın grubunda eşzamanlı denetleme yapılmıştır? Denetleme sadece Doğan Medya Grubu’na yönelik bir denetleme midir?”