Ekonomi Kazdağları'nda üretip nöbetleşe satıyorlar

Kazdağları'nda üretip nöbetleşe satıyorlar

22.06.2015 - 11:13 | Son Güncellenme:

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Nusratlı köyünde üç yıl önce hayata geçirilen projeyle kadınlar, Kazdağları'ndan ürettikleri onlarca çeşit ürünü nöbetleşe turistlere satıyor.

Kazdağlarında üretip nöbetleşe satıyorlar

Restore edilen 75 yıllık taş binada satılan ürünlere İstanbul'daki kafelerden de talep geliyor. Nusratlı Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği Başkanı Süheyla Doğan Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazdağları'nda bulunan köylerindeki derneği 2005'te kurduklarını söyledi. Ünal, yedi kişiyle kurdukları derneklerinde bugün yarısı kadın 98 üyelerinin bulunduğunu ifade ederek, bugüne kadar çok sayıda proje geliştirdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Hayata geçirdikleri projelerle, köylerinin alt yapısını düzenlediklerini, çöplerin doğa yerine konteynerlere atılmamasını sağladıklarını dile getiren Ünal, Çanakkaleli olup da şehitlikleri görmeyen yaşlıları Gelibolu Yarımadası'na götürdüklerini aktardı. Bilgi Üniversitesi'nin destekleriyle çocuklara, kadınlara bilgisayar ve İngilizce eğitimler verildiğini belirten Ünal, şöyle devam etti:

"Köyün ekonomik yapısının geliştirilmesi özellikle kadınlarımızın üretmeleri için çalıştık. Ziraat mühendisi bir arkadaşımızın desteğiyle Nusratlı Gelişim Projesi'ni hazırladık ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na sunduk. 25 kadına ev pansiyonculuğu eğitimi verildi. Kadınlarımızın Kazdağları'nda yetişen bitkilerden değişik ürünler üretip satması sağlandı. 75 yıllık taş bina olan atıl durumdaki eski okulumuzu restore ettik. Kadınların ürettiği ürünleri burada satışa sunuyoruz. Şu anda üretip satış yapan olarak kayıtlı 12 kadınımız görünüyor. Ancak, bu kadınlarımız annelerinin, komşularının, kardeşlerinin de ürünlerini de satış salonuna koydukları için bu proje tüm köy kadınlarına hitap etmiş oluyor."

Haberin Devamı

Ünal, kadınların tamamen doğal ebegümeci, kekik, katır tırnağı, erguvan, dut, elma, gül reçeli, zeytin ve yağı, sütlü tatlıların üzerine yapılan gül topu, yaprak sarması, turşu, salça, ısırgan, havuç ve ıspanaklı erişte, tarhana gibi ürünler ürettiğini ifade etti. Kazdağları'ndan toplanan adaçayı, ısırgan, kekik, papatya gibi otların da satıldığını anlatan Ünal, kadınların, evlerindeki 50-60 yıllık eski giysileri bile satışa getirdiğini söyledi. Ünal, "50 yıllık köylü kadın elbisesi, yelek ve hırkalarını satıyoruz. Bunları dekoratif amaçlı alıyorlar. Tamamen el işi şal ve başörtüleri, bebek yelekleri, kazak ve çorapları var" dedi.

Bazı köylere danışmanlık yapıyorlar

Binada her gün bir kadının nöbetçi kaldığını belirten Ünal, şunları kaydetti: "Satıştan sorumlu 12 kadınımız var. Bunlar nöbetleşe satışa, binanın temizliğine, bakıyor. Satışla ilgili ilkelerimiz var. Müşteri gelince kendi tezgahına yönlendirmiyor. Masada oturup müşteriye müdahale etmiyor. Sadece ürünlerle ilgili bilgi veriyor. Salondaki ürünler, kadınların isimlerine göre ayrılmış durumda. Müşteri istediği yerden ürünü satın alıyor, satıştan sorumlu kadın da kimin ürünü satıldıysa deftere not düşüyor. Ay sonunda kadınlarımıza paralarını veriyoruz."

Haberin Devamı

Ünal, Çanakkale-İzmir karayolu üzerinde yer alan köylerine doğal ürün alışverişi için yaz aylarında çok turist geldiğini vurgulayarak, İstanbul'da kahvaltı veren bazı kafelerin ürünlerini de kendilerinin karşıladığını ifade etti.

Kadınların birleşip bu şekilde ortak harekete geçmelerine övgüler aldıklarını aktaran Ünal, "Sabancı Vakfı, bizi fark yaratan dernek olarak seçti. İnternet üzerinden siparişlerimiz var. Türkiye'nin çeşitli yerlerine model olduk. Gerek biz gidip anlattık, gerek onlar geldi. Halen bazı köylere danışmanlık yapıyoruz" diye konuştu.