Ekonomi Keban’a güneş tarlası

Keban’a güneş tarlası

27.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, güneş enerjisi toplayan panellerin ağırlıklı olarak tarım arazilerine kurulması ve böylece arazilerin tarım dışına itilmesi sebebiyle, durgun sularda “Yüzer Güneş Enerjisi Santrali”ni devreye aldı.

Keban’a güneş tarlası

MELTEM GÜNEŞ / Elazığ - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Keban Barajı rezervuarında tamamlanan yüzer güneş enerjisi santrali (GES) test üretimine başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaklaşık 1 megawatt kurulu güce sahip yüzer GES’te üretilen enerjinin tarımsal sulamada kullanılacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘Yüzde 10 daha verimli’

Sahayı ziyaret eden Bakan Yumaklı, yüzer GES’lerin, bir yandan temiz ve yenilenebilir elektrik enerjisi üretirken diğer yandan da buharlaşmadan kaynaklanan su kayıplarını önlediğini vurguladı. Bu sistemlerin karasal GES’lere göre yüzde 10 daha verimli çalıştığını belirten Yumaklı, Kuzova Yüzer GES Ar-Ge Projesi kapsamında, Keban Barajı göl yüzeyinde yaklaşık 1 megawatt kurulu güce sahip yüzer GES’in test üretimine başladığını açıkladı. Yumaklı, “Tesis 6 dönümlük bir alanda 1840 adet güneş panelinden oluşuyor. 78 milyon TL’ye mal olan Kuzova Yüzer GES, Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra DSİ tarafından hayata geçirilen Kuzova Pompaj Sulaması’nın enerji ihtiyacının karşılanmasına da katkı verecek. Su kaynağı Keban Baraj gölü olan Kuzova Pompaj Sulaması’ndan 7 adet köy faydalanırken toplam 4 bin 783 hektar arazi sulanıyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Karasal GES de tamam

Yumaklı, Kuzova Pompaj Sulaması’nın enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla DSİ tarafından bir adet 2 megawatt kurulu güce sahip karasal GES tesisinin kurulumunun da tamamlandığını bildirdi. Yüzer ve karasal GES’in, Kuzova Pompaj Sulaması’nın ihtiyaç duyduğu enerjinin yarısını temin edeceğini belirten Yumaklı, bu sayede çiftçilerin enerji masraflarının yüzde 40 oranında azalacağına işaret etti.

Türkiye’nin yüzer GES potansiyeli açısından “şanslı” bir konumda olduğunu kaydeden Bakan Yumaklı, “İçme suyu amaçlı olanların dışındaki diğer barajlarımızın yüzde 10’una bu sistem yapılsa, ülkemiz elektriğinin dörtte biri bu yolla sağlanabilir. Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Su kalitesi izleniyor

Bakan Yumaklı, yüzer GES projesinde, tesis kurulumu öncesinde ve sonrasında su kalitesi ile sucul yaşamdaki değişimlerin izlenmesi için bilimsel çalışmalar yapıldığını aktardı. Bu kapsamda ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında 5 noktadan ve 3 farklı derinlikten numune alımları yapıldığını belirten Yumaklı, su kalitesi izleme çalışmalarının Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölümü akademisyenlerince gerçekleştirildiğini ifade etti.