Ekonomi Kelebek olmaları için çabala

Kelebek olmaları için çabala

23.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Harmancı & Partners Yönetici ortağı Ezgi Harmancı, “İleri derece yabancı dil ve global network olmazsa olmaz” diyor

Kelebek olmaları için çabala

Sizleri bu hafta ilk yapraklarımızdan Ezgi Harmancı ile tanıştırmak istiyoruz. Amerikan polisiye dizilerindeki mahkeme sahnelerinin heyecanı onu hukuk okumaya yönlendirmiş. Uluslararası bir kariyer hedeflediği için, üniversite eğitimi sonrasında Malta’ya dil eğitimi için gittiğinde ise hayatı değişmiş. Kariyerinde fayda ve insan odaklı olmaya özen gösteren Ezgi, 2015 yılında kendi hukuk firmasını açmaya yönlendirenin ise tecrübe ettiği “ekibine inanmayan, alan tanımayan, potansiyeline güvenmeyen yöneticiler” olduğunu anlatıyor. Yıldız takımı kurmak ve onlara alan tanımanın tırtılı kelebeğe dönüştürmek için çok önemli olduğuna inanıyor. İki yıl sonra Birleşmiş Milletler’de yapacağı konuşmayı hayal eden Ezgi, kadınların önünü açmak için farklı proje hayalleri kuruyor. Bize ilham veren röportajı sizinle paylaşmak istedik.

Haberin Devamı

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Türkiye’de hukuk eğitimi aldıktan sonra Malta’ya İngilizce öğrenmek için gidip, el yordamıyla yolunu bulan, hukuk, diplomasi, yabancı yatırımlar ve ticaretten keyif alan genç bir avukat olarak görüyorum kendimi. 2015 senesinde Malta’da avukatlık şirketim Harmancı & Partners’i kurdum ve o zamandan beri orta ve büyük ölçekli Türk şirketlerin ticari, hukuki ve operasyonel süreçte danışmanlığını yapmaktayız.

Sizi lider ya da kişi olarak değiştiren, olgunlaştıran, buymuş dedirten bir başarısızlık anınız var mı? Paylaşabilir misiniz?

Olmaz mı? Üniversiteden sonra Malta’nın önde gelen hukuk bürolarından biri beni Türk pazarından sorumlu danışman avukat olarak işe aldı. Üç sene çalıştım orda. Size inanmayan, alan tanımayan, potansiyelinize güvenmeyen bir ekiple çalışmak insanı kaçınılmaz bir başarısızlığa sürüklüyor. Üç sene boyunca ofisteki herkesten daha çok çalışıp herkesten daha az şikayet ettim. Daha çok fikir üretip arkadaşlarıma göre daha az para kazandım ama olmadı. Bir gün ofisten çıkıp denizin kıyısında yere öylece oturup ben artık yapamıyorum dedim. Ama hayatımın en zor günlerini bana yaşatan bu başarısızlık sonucu kendi avukatlık ofisimi kurmaya karar verdim. Yani tırtılın öldüm dediği yerde kelebek için yeni bir hayat başladı.

Haberin Devamı

Liderlik önemli

Yönetici kadın olmak hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Yönetici olmak her şeyi bilmek değil doğru liderlik yapabilmek bence. Micromanagement başarının sırrı gibi yansıtılıyor, buna katılmıyorum. Doğru olan yıldız takımını kurmak ve onlara alan tanımaktır.

Sektörünüze girecek bir girişimci ve yeni mezuna önerileriniz nelerdir?

İleri derece yabancı dil ve global network olmazsa olmaz. Bunun yanı sıra genç yaştan itibaren gönüllü projelerde çalışan öğrencilerin daha özgüvenli ve başarılı olduğunu gözlemliyorum. Yurt dışı ile bağ kurmalarına yardımcı olacak öğrenci derneklerine ve gönüllü projelere dahil olmalarını öneririm.

2030 senesinde sektörünüz nasıl değişecek?

Blockchain teknolojisi aracı kurumları dünyadan silmeyi hedefliyor. Bankaları, hukuk bürolarını hatta hükümetleri kaldırmayı hedefleyen bu teknoloji ve yapay zeka, hukuk sektöründeki evrak ve bürokratik süreci tamamen kaldıracak gibi görünüyor. Yani bilgiden ziyade insan ilişkileri ve liderlik yeteneği üstün olanlar sektörde kalacak.

Haberin Devamı

Bir gününüz nasıl geçiyor?

Günüm sabah erken başlıyor. Genelde akşamları katılmam gereken yemekler ya da davetler oluyor ama normal bir günde akşam 7’ye kadar çalışıp sonra spora gidiyorum. Akşamlarımı sosyal ilişkilerime ya da akademik çalışmalara ayırıyorum. Her gün bu gece erken yatacağım deyip hiç erken yatamayanlardanım ben de.

Mutlu kadın, mutlu erkek, mutlu eş. İş hayatında başarılı olmak bir takım oyunu. Bu yoğunlukta eşimi ihmal ediyorum tasasında olanlara ne önerirsiniz?

Bence insan doğru partneri bulduğu zaman hayatta birçok şeyi onunla paylaşabiliyor. Benim için kariyerimde yaşadığım zorlukları, hayallerimi ya da hedeflerimi paylaşabilmek çok önemli. Eşleri birbirine sıkı sıkıya bağlayan görünmez ipler olmalı. Gündelik sohbetler de elbette önemli ama eşlerin birbirini motive etmesi ve yukarı çekmesi bence mutluluğun sırrı. O zaman ihmal etmek yerine hayatın her anına dahil etmiş oluyoruz. Birlikte bir fayda yaratmak duygusal bağlarımızı da güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Planlı ilerliyor

Hayatınızın dönüm noktası ne idi?

Malta’ya dil eğitimi için gitmek.

İşte sizi çıldırtmak için ne yapalım?

Her iş için bir stratejimiz ve planımız olur. Konuştuğumuz şeylerin tekrar tekrar sorulması ve düzensizlik beni çıldırtmak için gayet yeterli.

Şu an bu işi yapmıyor olsaydınız ne yapıyor olurdunuz?

Birleşmiş Milletlerde iyi niyet elçisi olurdum.

Kız kardeş dayanışması

Gizli kahramanız kim?

Ablam. Benim Malta’da tutunmaya çalıştığım dönemle onun Amerika’da tutunmaya çalıştığı dönem kesişti. Her ‘pes ettim’ dediğimde bana neden şu an yaptığım şeye başladığımı ve hayattaki işaretleri nasıl okumam gerektiğini hatırlatıp güç verir, ben de ona...

Hedeflerinizi nasıl koyarsınız?

Dünya çok hızlı değişiyor o yüzden kısa süreli hedefleri tercih ederim. 6 aylık ve 1 yıllık hedeflerim var.

Haberin Devamı

20 yaşına dönseydiniz neyi farklı yapardınız?

Global dünyaya daha erken yaşta bağlanırdım. Dünyanın farklı coğrafyalarında da olsak tüm kadınların mücadelesi benzer, onların hayatlarından daha fazla ders çıkarırdım.

Sonsuzluk kilidi açıyor

İşte kilitlendiğinizi hissettiğinizde ne yaparsınız?

Ofisimin karşısındaki banka oturup biraz denizi ve gökyüzünü izlerim. Sakinleşip aradığım cevapları bulunca işime döner, sevdiğim bir şarkıyı açar kilitlenen işe başka bir perspektiften bakmaya çalışırım. Genelde işe yarar.

Şu an hangi kitabı okuyorsunuz?

HBR serisinden Duygusal Zeka/Mutluluk

Çantanızda olmazsa olmaz ne var?

Kitap ve not defteri.

Binyaprak nedir?

Kız kardeşim! Biz çalışma hayatında birbirimize destek olmak için BinYaprak’ta hep bir arada olan kadınlarız. Dijital işte kız kardeşlik networküyüz. İlham veren İlk Yapraklarımız, bize destek olan İlham Veren Şirketlerimiz, aklımızdaki soruları cevaplayan ve cesaret veren kadınlarımız, kadının iş hayatında yükselmesi için ben de varım diyen erkeklerimiz ile 10 bin üyelik ‘ilham ve destek platformuyuz. Hikayenin ve tecrübenin biricik olduğuna inanıyor ve seni çok merak ediyoruz!