Ekonomi Kentsel dönüşüm yılın ilk yarısına damgasını vurdu

Kentsel dönüşüm yılın ilk yarısına damgasını vurdu

19.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

2013 yılına 2B, Mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasalarıyla hızlı bir şekilde başlayan gayrimenkul sektörü, havalimanı ve köprü gibi mega projelerle de hareketlenirken, yılın ilk 6 ayında özellikle kentsel dönüşümün yansımaları görüldü

Kentsel dönüşüm yılın ilk yarısına damgasını vurdu

Gayrimenkul sektörünün ilk 6 aylık dönemi hakkında değerlendirmelerde bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, piyasaların ocak ayı itibariyle konut satışlarındaki yeni KDV düzenlemesi nedeni ile oldukça çalkantılı başladığını, sonrasında kısa sürede bu konunun önüne geçen yeni gündem maddelerinin geldiğini belirtti.
Maya, “Yılın ilk aylarında, geçtiğimiz yıldan onaylanan ve bu yıl itibariyle gelişmeleri, yeni açılımları devam eden 2B, Mütekabiliyet ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanunlar sektörü etkisi altına aldı” dedi.
2013’ün ilk altı ayında en fazla kentsel dönüşümün yansımalarının görüldüğünü ifade eden Maya, “Özellikle, yılbaşından itibaren ilan edilen Afet Riskli Alanların sayısında önemli bir artış yaşandı” diye konuştu. Maya, “Mütekabiliyet yasasındaki en önemli gelişme ise oturma izni ile ilgili yasal düzenlemenin yapılması oldu” dedi.

Mega projeler geliyor
Kanun değişikliklerinin yanında ilk altı ayda, özellikle İstanbul ölçeğinde planlanan ‘Mega Projeler’in piyasaları etkileyen önemli gelişmeler olduğunu açıklayan Maya, “Bu projelerin başında, 3. Havalimanı ihalesi ve 3. Köprü temel atma töreni gibi önemli yatırım projeleri ile ilgili gelişmeleri gözlemledik” dedi. Maya, “Bundan sonraki süreçte ‘Mega Projeler’le ilgili gelişmeleri yılın ikinci altı ayında göreceğimizi öngörüyoruz. Bunların başında 29 Ekim 2013’te açılışı yapılması planlanan Marmaray Projesi’nin oldukça önemli bir yeri olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Karaköy revaçta
Maya, ilk altı ayda gerçekleşen önemli ihalelerle ilgili yaptığı değerlendirmelerde ise, Galataport ihalesinin gerçekleşmesi ile birlikte Karaköy-Fındıklı hattındaki gelişimde, beklentilerin rakamları da arttırdığını söyleyerek, “Bölgede son dönemde 26 adet yeni ruhsatı alınmış otel projesi ile Ak Sigorta binasının satış rakamı beklenti ve fiyatların ne seviyelerine çıktığını gösteriyor” dedi.

‘İştah artıyor’
2 Temmuz 2013 günü itibarı ile ihalesi gerçekleşecek olan Haliç Tersanesi ihalesinin de yine sonucunu ve teklif edilecek rakamları merakla beklenen bir ihale olduğunu ekleyen Maya, 24 Haziran haftası itibarı ile gerçekleşen Emlak GYO Bakırköy Arsası ihalesinin de yine sektördeki beklentilerin yüksek olduğuna işaret ettiğini dile getirdi. Maya, “Gerek ihaleye katılan firma sayısındaki fazlalık ve gerekse bedellerin yüksekliği geliştirme firmalarının iştahına işaret eden gelişmelerden biri gibi yorumlanabilir” dedi.

Haberin Devamı

‘Kredi faizi mayısta dip yaptı’
Konut piyasalarındaki durumu da inceleyen Makbule Yönel Maya, ilk altı aylık süreçte konut kredileri kullanımı ile ilgili olarak, şunları söyledi:
“Hacimsel büyümeyi değerlendirdiğimizde, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 26 seviyesinde büyüdüğünü gözlemliyoruz. Bu büyümede kredi faiz oranlarındaki özellikle mayıs ayı başındaki tarihi dip seviyelerin etken olduğunu söylemek mümkün.”

‘Faizler yükselir’
Bundan sonraki 6 aylık süreçte ise konut kredi faiz oranlarının yükseleceğini ifade eden Maya, “Kredi faizinin ilk altı ayda düşük seviyelerde olması, kredi hacminde büyümeyi getirmekle birlikte konut satış rakamlarına da artan bir şekilde yansıdı. Merkez Bankası’nın verilerine göre ortalama konut satış fiyatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 11arttı” dedi.

EVORA İSTANBUL’A BAYRAM ERKEN GELDİ
Teknik Yapı’dan bayram hediyesi, Evora İstanbul ile geldi. Teknik Yapı’nın Evora İstanbul projesine yönelik düzenlediği kampanyada yüzde 10 indirim veya sıfır peşinat seçenekleri sunuyor. Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı nedeniyle Evora İstanbul’da başlayan kampanya ile 100 dairede yüzde 10 indirim yapıldı. Ramazan Bayramı sonuna kadar sürecek olan kampanyada peşinat vermek istemeyenler de düşünüldü. Kampanyada isteyene yüzde sıfır, yüzde 1 veya yüzde 25 gibi seçenekler sunularak kampanya daha cazip hale getirildi.
İndirime konu olan dairelerin belirli sayıda olacağını söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, yılsonu gelmeden önce fiyat artışlarının yaşanacağını, bu nedenle, müşterilere cazip bir kampanya yapmak istediklerini belirtti.

Seçenek sundu
Kampanya kapsamında yüzde sıfır peşinatla daire sahibi olmak isteyenler için 2014 Ocak’ta başlayan ve 6’şar aylık vadelere dağılan iki veya üç ara ödeme fırsatı yer alıyor. Daire fiyatının yüzde 24 veya 45’ini kapsayan ara ödemelerde, seçilecek plana göre sıfır faiz imkânı da sunuluyor.
Yüzde 1 peşinatla daire almak isteyenler ise daire fiyatının yüzde 24’ne karşılık gelen miktar için yine 2014 Ocak’ta başlayan ve Aralık 2014’te sona eren iki veya üç ayrı ara ödeme fırsatından sıfır faiz imkânı ile yararlanabilecek.
Ara ödeme yapmak istemeyenler için hazırlanan özel ödeme planında ise yüzde 25 peşinat seçeneği yer alıyor. Kampanya dahilinde yer alan bu özel seçenek kapsamında anlaşmalı bankalardan yüzde 68’ten başlayan konut kredisi faiz oranları ve 120 aya varan vade imkânları sunuluyor. Ayrıca kampanyanın bu seçeneğinde minimum yüzde 25 peşinat verenlere de yüzde 10 indirim uygulanıyor.

Haberin Devamı

‘Tuzla’nın değeri artıyor’
Evora İstanbul projesinin barındırdığı 5 bin 72 daire + ticari birimler ile İstanbul’un en büyük projesi olduğunu ifade eden Umut Durbakayım, bölgedeki değişimin daha dikkat çekici olduğunu belirtti. Evora İstanbul’un yaklaşık 20 bin bir nüfus ile Tuzla’da yeni bir yaşam merkezi yaratacağını kaydeden Durbakayım, “Değişim sadece Evora İstanbul ile olmayacak. Tuzla’nın kendisinde de çok önemli değişim ve gelişmeler yaşanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Belediyeyle anlaştı hem kamu binası hem AVM yapacak
Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza atan Özyurt A.Ş. kamu binaları, rezidans daireleri, ofis alanları ve alışveriş merkezini City Center projesiyle biraraya getiriyor. Mayısın sonunda lanse edilen proje ile İstanbul’un en hızlı gelişen bölgesi Esenyurt’un yeni merkezi de City Center ile oluşuyor.
Esenyurt Belediyesi ile kat karşılığı modeliyle hayata geçirilen City Center, bölgenin yeni merkezi olacak. 200 bin metrekare inşaat alanına sahip proje bünyesinde hükümet konağı, belediye binası, ilçe emniyet binası, rezidans, ofis blokları ve alışveriş merkezi yer alacak. Satışa sunulan dairelerin yüzde 45’inin sahiplerini bulduğu projeye, yoğun ilgi gelirken, ofis alanları için birçok kurumsal firmadan da talep geliyor.

170 milyon dolarlık yatırım
Arsa hariç 170 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen City Center, Esenyurt’un en kapsamlı projesi olarak öne çıkıyor. 80 ve 180 metrekare arasında değişen 250 rezidans dairenin ve 175 adet ofisin yer aldığı projede, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekler sunuluyor.

Haberin Devamı

Emlak Konut’tan 6 ayda 3.5 milyar TL hasılat
Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO, haziran ayında durgunlaşan gayrimenkul piyasalarına rağmen başarılı performansını sürdürdü. Yapılan açıklamaya göre, yılın ilk altı ayında şirketin toplam hasılatı 3 milyar 490 milyon lirayı aştı. 6 ayda satılan toplam bağımsız birim sayısı 7 bin 331 adedi buldu. Şirketin 2012 yılının tamamındaki hasılatı ise 3 milyar 423 milyon lira seviyesindeydi.
Emlak Konut GYO bu yılın haziran ayında ön satışlar dahil Kamu İhale Kanunu ve Gelir Paylaşımı Modeliyle geliştirilen projelerinde 796 adet bağımsız birimin satışından toplam 272 milyon 77 bin 897 lira tutarında hasılat gerçekleştirdi.
Satış rakamlarını değerlendiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2013’te başarılı bir performans sergileyen Emlak Konut GYO’nun 2012 yılının tamamında elde ettiği hasılatı 6 ayda gerçekleştirmiş olduğuna dikkat çekti.

‘Beklentileri aştık’
Kurum “Bu performans, yılbaşında 4 milyar lira olarak belirlediğimiz yıllık ciro hedefini yılsonunda farklı noktalara taşıyacağımızın göstergesidir. Projelerimizle ülkemizin kentleşmesine katkıda bulunduğumuz gibi satışlarımızla da ekonominin canlılığına itici güç oluyoruz” dedi.

İnşaatlara zabıta gibi denetçiler geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatların mevzuata uygun yapılmasını sağlamak amacıyla bünyesinde denetçi pozisyonları oluşturacak. Denetçiler, imar planlarından ruhsatlandırmaya kadar inşaatlarla ilgili tüm faaliyetleri denetleyerek, Bakanlık adına işlem tesis etme yetkisine sahip olacak.
Daha önce sadece yapı denetim firmaları üzerinden yapılan kontrollere, Bakanlığın uzman personelle gerçekleştireceği denetimler de eklenecek. Bu kapsamda Bakanlık, kendi bünyesinde denetçi pozisyonları oluşturacak. Zabıta gibi çalışacak denetçiler, imar planlarından ruhsatlandırmaya inşaatla ilgili faaliyetleri kontrol edecek.

2B hak sahiplerine % 60 indirim yapacak
Halkbank, 2B Kredi Paketi ürünüyle 2B arazisi almak isteyen hak sahiplerine özel avantajlar sunuyor. Kampanya kapsamında 2B arazilerini satın almayı planlayan hak sahipleri, 120 aya varan vade seçenekleri ve yüzde 0.79’dan başlayan faiz oranlarından yararlanabiliyor. Düzenlenen kanun kapsamında 400 metrekareye kadar 2B arazilerini yüzde 50 indirimle satın alabilen hak sahipleri, 2B Kredi Paketi ile ekstra yüzde 20 indirimden faydalanma şansı elde ediyor. Bu sayede Halkbank 2B Kredi Paketi’ni kullanan müşteriler toplamda yüzde 60’e varan indirimden yararlanabiliyor.
Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı İmamoğlu, “Sunduğumuz 2B Kredi Paketi ile hak sahiplerine sağlanan avantajın kapsamını daha da genişletiyoruz” dedi.

Glow 3’te konut satış oranı yüzde 80’e ulaştı
Çekmeköy’de yer alan Glow 3 projesinin hızla devam eden konut satışlarında sona yaklaşıldı. Projede yer alan konutların yaklaşık yüzde 80’i satılırken, konutlara ait kat mülkiyeti tapuları da geçtiğimiz günlerde sahiplerine dağıtıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Glow 3 Satış ve Pazarlama Müdürü Gaye İntepe, projeye olan ilginin beklentileri aştığını söyledi.
İntepe, “Bu nedenle, hedeflediğimizden daha kısa sürede dairelerimizin satışını gerçekleştirdik. Projenin kalan yüzde 20’lik bölümü ise hızla satılıyor. Bunda GLOW3’ün, sakinlerine bir yaşam alanının vaat ettiğinden daha fazlasını sunmasının önemli payı var” diye konuştu.

Via Port Outlet’ten Ramazan’da fasıl keyfi
Türkiye’nin en büyük outlet konseptli açık hava alışveriş merkezlerinden biri olan Via Port Outlet Shopping, Ramazan akşamlarını canlı fasıl dinletisiyle keyifli hale getiriyor. Via Port Outlet Shopping’deki gölün kenarında Ramazan süresince her akşam iki saat süren canlı fasıl dinletisiyle ziyaretçilerine geleneksel iftarları yaşatıyor.
Kurtköy’de yer alan Via Port Outlet Shopping Ramazan’da ziyaretçilerine, gölün kenarındaki özel restoranlarda canlı fasıl keyfi sunuyor. Via Port’a gelenler akşam, özel iftar mönüleriyle müzik ziyafetini bir arada yaşama fırsatını yakalıyorlar.