Ekonomi 2021 Kıdem tazminatı tavan fiyatı ne kadar? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

2021 Kıdem tazminatı tavan fiyatı ne kadar? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

28.12.2020 - 14:03 | Son Güncellenme:

Kıdem tazminatı 2021 ne kadar oldu? Milyonların beklediği asgari ücret 2021 zam oranının açıklanması ile birlikte zamlı maaşlar da belli oldu. Kıdem tazminatı tavan fiyatı ne kadar oldu? Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? İşte 2021 kıdem tazminatı ile ilgili merak edilenler...

2021 Kıdem tazminatı tavan fiyatı ne kadar Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır

Kıdem tazminatı tavan fiyatı 2021 yılında ne kadar oldu? 2020'nin ilk yarısında 6 bin 730 lira olan kıdem tazminatının yıllık tavanı 7 bin 117 liraydı. Asgari ücret 2021 zam oranının açıklanması ile birlikte 2021 zamlı maaşları da merak ediliyor. Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı almaya nasıl hak kazanılır? İşte 2021 kıdem tazminatı...

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATI 2021 NE KADAR?

Kıdem tazminatı tavanı 7.117.17 liradan 8651.62 liraya yükseldi.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

Çalışanın tazminat alabilmesi için işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor. Çalışan kendi isteği ile ayrılırsa, tazminat alamıyor. Tabi şunu da belirteyim, eğer işveren, iş kanununa uygun hareket etmediği gerekçesiyle işçinin iş sözleşmesini fesh ederse de tazminat alınamıyor. Bir diğer önemli şart ise, çalışanın, işyerinde en az bir yıl çalışmış olması. Bir yıldan az çalışanlar tazminat alamıyor.

Bunların dışında erkek çalışanlar, askerlik görevi nedeniyle işten ayrılırsa, tazminat alabiliyor. Kadın çalışanlar da evlilik nedeniyle, bir yıl içinde işten ayrılırsa tazminata hak kazanıyor. Çalışanın, emeklilik hakkını elde etmesi veya yaş dışında gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması halinde de tazminat alınıyor. İşçi vefat ederse yakınlarına kıdem tazminatı ödenebiliyor. Tazminat alınabilmesinin bir yolu da 15 yıllık sigortalılık süresini doldurup, 3600 gün prim ödenmiş olması. Bunların dışında hangi durum olursa olsun, çalışan, kıdem tazminatı alamıyor.

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) brüt tutarları dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLANIRKEN HANGİ ÜCRETLER DAHİL EDİLMEZ?

Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatil ücreti, bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, jestiyon ödemeleri, teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi, seyahat primleri, devamlılık göstermeyen primler, fazla çalışma ücreti, iş arama yardımı, harcırah, bir defalık verilen ikramiyeler, iş elbisesi ve koruyucu malzeme bedelleri.

Yazarlar