Ekonomi Kirayı düşürmek için İTO’dan 5 öneri geldi

Kirayı düşürmek için İTO’dan 5 öneri geldi

02.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, konut kiralarında son dönemde meydana gelen artışları değerlendirirken, kiraların düşmesine katkı sunacak 5 önerisini paylaştı.

Kirayı düşürmek için İTO’dan 5 öneri geldi

 

AYLİN RANA AYDİN / HANNOVER - Sanayi fuarı Hannover Messe öncesi bir grup gazeteciyle bir araya gelen İTO Başkanı Avdagiç, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul’da konutu etkileyen en önemli unsurun arsa maliyeti olduğunu kaydeden Avdagiç, “İstanbul’da özellikle yeni konutlar için arsa üretilmeli. Bu, beton fiyatından da demir fiyatından da daha önemli. İstanbul’un en uzak köşelerinde bile arsanın konut maliyeti içindeki payı yüzde 60’larda. Merkeze doğru bu oran yüzde 80’leri buluyor. Dolayısıyla daha çok konut arsası üretebiliyor olmamız lazım” dedi.

Haberin Devamı

Hızlı ve etkin

İkinci olarak belediyelerin bu süreçlerde imar uygulamalarında daha hızlı ve etkin çalışması gerektiğini dile getiren Avdagiç, “Üçüncü olarak da belediyeler maliyet artırıcı yaklaşımları gündemden kaldırmalı. Dördüncü olarak şu an ticari imarı olan parsellerin hızlı şekilde ticari/konuta dönüştürülmesi gerekiyor. Son önerimiz ise büyük ticari alanların önemli bir bölümü pandemiye bağlı olarak şu anda kullanım dışı kaldı. Bunların belli kısımlarının konuta çevrilmesi konusunda uygulamaların önü açılmalı” diye konuştu.