Ekonomi Kış rezervasyonu yüzleri güldürüyor

Kış rezervasyonu yüzleri güldürüyor

10.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sezonu aralıkta başlatmaya hazırlanan kayak otellerinin erken rezervasyon dönemi sürüyor. Yurt içi ve yurt dışı talepler artmaya başladı. Okulların ara tatili için destinasyonlar da netleşiyor. İlk sırada Antalya var.

Kış rezervasyonu yüzleri güldürüyor

Duygu Erdoğan - Kış sezonunu uygun hava koşullarıyla birlikte aralık ayı başında açmaya hazırlanan kayak otelleri, erken rezervasyon kampanyalarına devam ediyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda kış tatili için de uygulanan erken rezervasyon sisteminin artık daha yoğun kullanıldığını anlatan turizmciler, dolulukların bu sezon yüksek olacağını öngördüklerini ifade ediyor. Bazı bölgelerde yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı pistlerin düzenlenmesi için imkan verirken, bazı alanlarda ise gece hava soğukluğu suni karlama sistemi ile kar yapılmasını sağlıyor. Kartalkaya, Erciyes, Uludağ, Palandöken, Sarıkamış gibi kayak otelleri yanı sıra termal otellerden de kış için alınan erken rezervasyonlar sürüyor.Yaz sezonunda olduğu gibi kış sezonu otellerinde de fiyat artışları görülüyor. Maliyeti yüksek bir turizm türü olan kayak turizminde özellikle pistlerin hazırlanmasına yönelik makine ve işçilik artışları, enerji ve gıda maliyeti nedeniyle yüzde 30 ila 60 arasında değişen fiyat farkları var.

Haberin Devamı

Charter anlaşması…

Dedeman Erzurum Palandöken ve Dedeman Palandöken Ski Lodge Genel Müdürü Bora Kanber, temmuzdan bu yana süren erken rezervasyon sisteminin kış tatili için de düzene girdiğini söyledi. Kasım sonuna kadar devam eden süreçte tatilcilere çeşitli fırsatlar tanındığını anlatan Kanber, doluluk oranlarının bölge genelinde yüksek olacağını dile getirdi. Kanber, “Yurt dışı pazarda Rusya’dan charter sefer anlaşmaları yapıldı. İran pazarından da talep yüksek öngörülüyor. İç pazar ise mevcut kayakseverlerin yanı sıra okulların kayak faaliyetlerinin artmasıyla ilgi duyan bir kesim daha doluluklarda etkili olmaya başladı. Türkiye’de sezonu en erken Erzurum başlatıyor. Tahmini olarak aralık ilk haftasında başlamış olacak” dedi. 

Yerli pazar ilgisi 

Son yılların öne çıkan kayak turizmi bölgesi olan Erciyes de kayağa hazırlanıyor. Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, yerli pazardan yüzde 20 artış ile daha fazla turist geleceğini öngördüklerini söyledi. Yurt dışında ise güçlü pazarlarından biri olan ve haftada 6 uçuş yapılan Ukrayna’dan bu dönemde gelişlerin olmayacağını kaydeden Cıngı, ancak Polonya, Almanya gibi ülkelerde olan Ukraynalıların ve diğer ülke vatandaşlarının taleplerinin olacağını ifade etti. Cıngı, “Rusların özellikle Avrupa gibi bölgelerdeki diğer kayak merkezlerine gitme ihtimali de olmadığı için, Erciyes tercihlerinin artacağını düşünüyoruz. Haftada beş charter uçuş planlandı. Yerli pazarda Erciyes konaklama ve sosyal imkanlarını her geçen yıl artırmasıyla daha fazla turist çekiyor. Ayrıca Kapadokya gibi bir turizm destinasyonu ile tatili birleştirme imkanı da Erciyes’e değer katıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tur imkanı var

Kış erken rezervasyon dönemi hem otellerin bünyesinde hem de tur operatörleri kapsamında sürdürülüyor. Tur operatörlerinin sağladığı bazı rezervasyon imkanları arasında yüzde 45’e varan indirim imkanları, 1 gece ücretsiz konaklama, ücretsiz kayak kartları ve havalimanı transferleri olduğu görülüyor. Bazı tur imkanları arasında tesisin bulunduğu il geneli ve yakınındaki diğer illere seyahat imkanı da oluşturuluyor.

Ara tatilde neresi ön plana çıkıyor?

14-18 Kasım arası okulların ara tatil dönemi. Bu kapsamda hafta sonlarıyla birlikte 12-20 Kasım arasında çocuklu aileler için uygun bir tatil dönemi oluşuyor. Seyahat edecek ailelerin bu süreçte çeşitli bölgelere talep oluşturduğu görülüyor. Tur operatörlerinin bu sürece yönelik sağladığı imkanlar arasında ise yüzde 40’a varan indirimler, 1 gece ücrestiz konaklama imkanı ile çocuk yaşı ve sayısına göre indirimler var. 

Haberin Devamı

Ailecek yapılacak seyahatler için otobüs, uçak ve otel rezervasyonu işlemlerinin arttığını anlatan online seyahat ve turizm portalı Obilet Strateji Direktörü Sertaç Keleş, yurt içinde otobüs bileti alımında geçen yıla kıyasla en çok talep artışı yaşanan destinasyonların Çanakkale, Kayseri, Antalya, Samsun, Amasya ve Manisa olduğunu söyledi. İstanbul çıkışlı otobüs yolculuklarında ise ilk sıraları Antalya, Samsun, Çanakkale ve Kayseri aldı. Kasım ara tatili için uçak bileti alımlarında yurt içinde 2021’e göre bilet satış adedi en çok artan ilk 3 hedef havaalanı ise Erzincan, Çanakkale ve Bursa oldu. Yurt dışında en popüler noktalar Bakü, Dubai ve Stuttgart oldu. Otel rezervasyonlarında Kasım ara tatilinin en gözde noktası Antalya oldu. Kıbrıs, Bolu, Kapadokya, Bodrum ve Çanakkale de ara tatili fırsat bilen ailelerden yoğun talep gördü.