Ekonomi Kız çocukları için gelecek inşa ediyor

Kız çocukları için gelecek inşa ediyor

20.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İş insanı Suna Kıraç'ın eğitim alanındaki çabalarını ve vizyonunu yaşatmak amacıyla Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında 2021 yılında kurulan "Suna'nın Kızları", ikinci yılını geride bıraktı.

Kız çocukları için gelecek inşa ediyor

Kız çocukların gelişim ihtiyaçlarını karşılayan eğitim imkânlarına erişmelerini ve bu süreci en çok kazanımla tamamlamalarını sağlayacak bir ekosistem oluşturmak için çalışmalarını sürdüren Suna'nın Kızları, desteklediği yapıların ve programların dezavantajlı koşullarda büyüyen kız çocukların ihtiyaçlarını gözetecek şekilde oluşturulmasını ve ortaya çıkan çalışmaların hem kız hem oğlan çocuklara fayda sağlamasını hedefliyor. 2023 yılı boyunca ağırlıklı olarak deprem bölgesinde kurduğu çocuk yaşam merkezleri, gerçekleştirdiği yaz okulları ile çalışmalarını sürdüren Suna'nın Kızları, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nden başlayarak toplumdaki çocuk algısı üzerine kampanya ve savunuculuk faaliyetleriyle yetişkinlerin kendi çocuk algısını fark etmelerini amaçlıyor.  

Haberin Devamı

Çocuk Algısı Kampanyası: Kız çocuklar için ergenlik, gençliğin yaşanamadan kadınlığa geçiş yapıldığı ve ebeveynlerin kız çocuklar üzerine planlarının çoğunlukla evlilik üzerine olduğu bir dönemi ifade ediyor. Bu sebeple kadının güçlenmesi konusunda ergenlik dönemine girişle okuldan kopmasa da güçlenme yolculuğundan bir kopuş görülüyor. Bu kapsamda Suna'nın Kızları, kampanya ve savunuculuk faaliyetleriyle yetişkinlerin kendi çocuk algısını fark etmelerini amaçlıyor. Ekosistemde çocuklarla çalışan çeşitli paydaşlar ile paylaşmak üzere 2023 Aralık ayına kadar bu konuyla ilgili bir iletişim rehberi yayınlamayı planlıyor.  

Kız Çocuk Çözüm Topluluğu ve Kız Çocuk Danışma Ekibi: Suna'nın Kızları, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi işbirliğinde Ankara, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Van'dan gelen 13-17 yaş arası çocuklarla "Kız Çocuk Danışma Ekibi"ni kurdu. Kız çocukların hayatlarıyla ilgili kararlarda söz sahibi olması için yapılan çalışmalara 2024 yılında da hız kesmeden devam edilecek. 

Haberin Devamı

Kız Çocuk Odaklı Tasarım: EMpower işbirliğinde 2023 yılı bitmeden kız çocuk odaklı tasarım üzerine bir dijital rehber yayınlanması planlanıyor. 3 Kasım 2023'te kamu, özel sektör ve sivil toplumdan ilgili paydaşların katılımıyla kız çocuk odaklı tasarım kavramı üzerine düşünmek ve bu yaklaşımı gündelik yaşama taşımak için somut öneriler geliştirmek amacıyla bir konferans düzenlendi.  

Çocuk Yaşam Merkezleri ve Topluluk Merkezleri: Suna'nın Kızları, kız çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların ihtiyaçlarını gözeten güvenli alanlar oluşturma yolunda deprem bölgesindeki ilk Çocuk Yaşam Merkezi'ni Kahramanmaraş Pazarcık'ta ikincisini ise Hatay Antakya Umutkent'te Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğinde kurdu. Çocuk Yaşam Merkezleri, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde 12-18 yaş çocukların esenliğine katkı sunmak amacıyla çocukların ihtiyaçlarını merkeze alan programlar sunuyor; gerekli durumlarda psikolog desteği sağlıyor. 2023 yılı sonuna kadar Şanlıurfa-Harran, Adıyaman-Vartana ve Hatay-Antakya'da üç yeni Çocuk Yaşam Merkezi daha açılacak. Suna'nın Kızları, 2024 yılı boyunca beş Çocuk Yaşam Merkezi ve çevrelerindeki bölgelere yönelik çalışmaları ile toplam 27 bin kişiye güvenli alana erişim, 3 bin 200 çocuğa psiko-sosyal destek sağlamayı hedefliyor.  

Haberin Devamı

Koç Okulu İşbirliğinde Yaz Enstitüsü: 2023 yılında Haziran ve Temmuz aylarında ilki düzenlenen Yaz Enstitüsü programı 14-18 yaş aralığındaki 40 kız çocuğun katılımıyla gerçekleşti. Koç Lisesi ve Şanlıurfa Valiliği işbirliğinde düzenlenen programdaki katılımcılar Şanlıurfa'nın Giyimli Köyü'nden yaygın eğitiminin farklı kademelerinden 20 kız çocuk ile İstanbul'da Koç Lisesi'nde eğitim hayatına devam eden 20 kız öğrenciden oluşuyor. Program kız çocukların güvenli öğrenme imkânlarıyla tanışmalarına, birbirlerine öğrenme yoldaşı olmalarına, karşılaştıkları sorunları bir arada çözmelerine ve güçlenmelerine destek olacak yaşam boyu kullanabilecekleri beceriler kazanmalarını amaçlıyor. 

Haberin Devamı

Fırsat eşitliği refah getirecek

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women/BM Kadın Birimi), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) ile iş birliği içerisinde Kadınların Siyasete ve Karar Alma Süreçlerine Katılımının Güçlenmesi Bilgi Paylaşım Toplantısı düzenledi. 

Sapanca’da gerçekleşen toplantıya, UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Malena Mård ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Çiğdem Erdoğan Atabek ile komisyon üyeleri katıldı. UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, açılış konuşmasında şunları kaydetti:  

“Türkiye’de kadınların siyasete katılımının güçlenmesine yönelik faaliyetlere biz de aktif olarak katılıyoruz. KEFEK ile süregelen ortaklığımızı ve bu çerçevede yürütttüğümüz ortak çalışmaları memnuniyetle devam ettiriyoruz. Son genel seçimlerin ardından kaydedilen ilerlemeye rağmen, kadınların siyasete ve karar alma mekanizmalarına eşit katılımının sağlanmasında zorluklar devam etmektedir. Kadınların katılımını artırmaya yönelik olarak 12. Ulusal Kalkınma Planı’nda öngörülen geçici özel önlemlerin uygulanmasının bu konuda atılacak önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.     

Haberin Devamı

 Refah ve iyileşme 

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Çiğdem Erdoğan Atabek ise şunları söyledi: “Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak yegâne hedefimiz 28. Yasama Dönemi’nde kadın erkek fırsat eşitliği alanında verebileceğimiz en yüksek katkıyı vermektir. Kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması sadece kadınlar için değil toplumun bütünü dolayısı ile erkekler için de bir refah ve iyileşme getirecektir. Bizler, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak, tüm imkânlarımızla hem kadınların hem de erkeklerin her alanda fırsat eşitliği için çalışıyoruz ve bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz.”