Ekonomi Konut sahipleri dikkat: 1 Ocak’tan itibaren geçerli! İstanbul'da çarpıcı rakam

Konut sahipleri dikkat: 1 Ocak’tan itibaren geçerli! İstanbul'da çarpıcı rakam

29.12.2023 - 07:42 | Son Güncellenme:

Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiren zorunlu deprem sigortasında tazminat tutarları değişti. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren düzenleme hayata geçiyor. Peki olası bir durumda maksimum ne kadar tazminat alınabilir? DASK tek başına yeterli mi? İşte detaylar...

Konut sahipleri dikkat: 1 Ocak’tan itibaren geçerli İstanbulda çarpıcı rakam

Milliyet.com.tr/ Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, zorunlu deprem sigortası kapsamında, bir mesken için verilecek azami teminat tutarında değişikliğe gidildi. Yeni düzenleme 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu. Bağcı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Zorunlu deprem sigortası priminin yeterli olmadığını, yükseltilmesi gerektiğini deprem olmadan çok önce söylüyorduk. 300 küsür bin TL olan 640 bin TL’ye çıkmıştı bu da yeterli değil diyorduk. Yeni yapılan düzenleme ile birlikte zorunlu deprem sigortasında maksimum ödenecek tazminat tutarı 640 bin TL’den 1 milyon 272 bin TL’ye yükseltildi.

Bu da yeterli değil çünkü baktığımızda metrekare maliyeti, 6 bin TL olarak hesaplanıyor. Bugün bir inşaatın metrekare maliyeti 12-15 bin TL arasında, bu standart bir ev için geçerli olan maliyettir.

Haberin Devamı

‘METREKARE MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK’

DASK’ta 6 bin TL olarak metrekare maliyetinin belirlenmiş olması çok düşüktür. 100 metrekare bir evi metrekaresini 6 bin TL ile çarptığınızda evin sigorta değerini 600 bin TL olarak buluyoruz. Halbuki bu evin gerçek sigorta değeri 1.5 milyon TL.

‘DASK TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL’

O yüzden zorunlu deprem sigortası artışlarla beraber tek başına yeterli değil mutlaka konut sigortası yaptırmak gerekiyor. Konut sigortası çok yüksek tutarlarda değil. Zorunlu deprem sigortası içerisinde eşya da yok. Konut sigortası yaparak eşyalarınız da depreme karşı, binanızı fırtına, su ve yangın gibi risklere karşı sigortalamış olacaksınız.

Zorunlu deprem sigortasında 7 ayrı deprem bölgesi belirlendi bunların çarpanları da verildi. Sizin eviniz hangi derecede deprem bölgesinde ise buna bakarak primleri üç aşağı beş yukarı tahmin edebilirsiniz. Örneğin 1. derecede deprem bölgesi bir yerde sigorta değeri 1 milyon TL, metrekareye göre hesapladığınızda 2330 TL gibi bir prim çıkabiliyor. Bu şekilde birinci derece ile yedinci derecedeki deprem bölgesinde teminatlar değişiyor. 7’nci derece en düşük bölge primler buna göre düşüyor.

Yönetmelikte asgari primler de belirlenmiş oldu. Deprem bölgesi için asgari oranın altında prim kabul edilmiyor. Geçtiğimiz dönemlerde DASK yaptırılırken evin metrekarelerinin düşük gösterildiği durumlar yaşanmıştı. Örneğin evin metrekaresini 50 metrekare olarak gösterildiği durumlar yaşanmıştı. Kahramanmaraş depreminde de bununla karşılaşmıştık.

Haberin Devamı

DASK YAPTIRACAKLAR DİKKAT: ‘MUTLAKA TAPUDAN SORGULANMALI’

Bundan dolayı da depremzedeler düşük tazminatlar almıştı. Bu nedenle mutlaka evin gerçek metrekaresinin tapudan sorgulanıp DASK yapılırken bunun altında metrekarede evin poliçesinin yapılmasına izin verilmemesi gerekiyor.

‘İSTANBUL’DA 1 MİLYON KONUT SİGORTASIZ’

DASK oranının yüzde 100’e çıkması lazım. Şu anda özellikle İstanbul’da sigortalılık oranı yüzde 58’ler civarında. Yani neredeyse yüzde 42’sinin sigortası yok. İstanbul’da neredeyse 1 milyon konut sigortasız. Bunun mutlaka zorunlu hale getirilmesi çok önem arz ediyor.

Trafik sigortasını nasıl yapmadığınızda polis arabayı bağlıyor, parasal cezalar ödüyorsunuz. Beklenen deprem nedeniyle de DASK’ın zorunlu olması, parasal yaptırımlarının olması ve bunun sigorta acenteleri üzerinden yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

ARAÇ SAHİPLERİNE KASKO UYARISI: ‘EN MANTIKLI ZAMAN’

Kasko fiyatları aralık ayında hala ucuz gidiyor. Bu ocak ayının ilk haftasında da devam edecek gibi gözüküyor. Şu anda poliçe yaptırmak için en mantıklı zaman. Araç maliyetlerinin artması ve dövizin yükselmesi ile beraber kasko fiyatlarında ocak ayından itibaren artışlar olacaktır.

TRAFİK SİGORTASINDA ARTIŞLAR NE KADAR OLDU?

Trafik sigortasında zaten artış oranlarını hükümet belirliyor. Ne kadar artacağı açıklandı. Trafik sigortası aralık ayına göre ocak ayında bir kez yüzde 10 artacak. Şubat, mart ve nisanda yüzde 5 olmak üzere, 4 ayda toplamda yüzde 25 oranında artacak.”

Yazarlar