Ekonomi Kopya fotoğrafla cazip teklif tuzağına dikkat

Kopya fotoğrafla cazip teklif tuzağına dikkat

24.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yaz sezonu ve Kurban Bayramı öncesi tatilcilere uyarı yapan Ticaret Bakanlığı, otellerin fotoğraf ve isimlerinin kopyalanarak, e-posta ve kısa mesaj üzerinden cazip tekliflerle tüketicilerin kandırıldığını bildirdi. 

Kopya fotoğrafla cazip teklif tuzağına dikkat

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, özellikle tüketicilerin sıkça tercih ettiği otel ve turizm tesislerinin internet sitelerinin fotoğraf ve isimlerinin kopyalanarak, e-posta ve kısa mesaj üzerinden cazip tekliflerle tüketicilerin mağdur edildiği şikayetleri geliyor. Tatil rezervasyonu yapacak tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için şu konulara dikkat etmesi gerekiyor: 

Haberin Devamı

Gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğu sorgulansın. 

Satın alma kararı öncesinde tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde kayıtlı olup olmadığı sorgulansın. Tüketiciler, acentelerin ve tesislerin belgeli olup olmadığını, tesislerin kaç yıldız sahibi olduğunu www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden sorgulasın. 

Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, acente veya tesisin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verildiği ve ayrıca sitelerin ETBİS’e (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) kayıtlı olduğu kontrol edilsin. Sosyal medya üzerinden satın almak yerine acentelerin kendi sitesi tercih edilsin; ödemelere dikkat edilsin. 

Haberin Devamı

Fesih hakkı var 

Tüketicilerin paket tur sözleşmesini feshetme hakkı bulunuyor. Buna göre tüketicinin, paket turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla paket tur sözleşmesini feshetme ve ödenmesi zorunlu vergi gibi yasal yükümlülükler dışındaki paket tur bedelini herhangi bir kesinti yapılmaksızın iade alma hakkı bulunuyor. Fesih bildirimi paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılıyorsa, sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabiliyor.