Ekonomi ‘Kripto kralı’ için karar! 7 ayrı suçtan hüküm

‘Kripto kralı’ için karar! 7 ayrı suçtan hüküm

04.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama dahil 7 ayrı suçtan hüküm giydi. 31 yaşındaki Sam Bankman-Fried’ın 110 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

‘Kripto kralı’ için karar 7 ayrı suçtan hüküm

FTX müşterilerinin 8 milyar dolardan fazla parasının kaybolduğu, Sam Bankman-Fried’ın da bunu örtbas ederek FTX yatırımcılarını dolandırdığı iddiasıyla Manhattan Federal Mahkemesinde bir aydır devam eden davada jüri karara vardı.

Haberin Devamı

Jüri, dört saati aşkın müzakerenin ardından elektronik dolandırıcılık, menkul kıymet dolandırıcılığı ve kara para aklama da dahil 7 suçtan eski CEO’yu suçlu buldu.

Kefaleti iptal olmuştu

Bankman-Fried’ın cezası, Yargıç Lewis Kaplan tarafından ileri bir tarihte belirlenecek. ABD basınında yer alan bilgilere göre Sam Bankman Fried 110 yıla hapis cezası alabilir. Bankman-Fried hakkındaki ikinci davanın 2024’te görülmesi bekleniyor.

Kripto para borsası FTX, Kasım 2022’de iflas etmiş, şirketin CEO’su Sam Bankman-Fried’ın da istifa ettiği açıklanmıştı. Bankman-Fried, aralık ayında ABD’nin suç duyurusunun ardından Bahamalar’da gözaltına alınmıştı. ABD’ye 21 Aralık 2022’de teslim edilen Bankman-Fried’ın duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması kararlaştırılmıştı.

Haberin Devamı

Bankman-Fried’ın kefaleti, ağustos ayında tanıkları etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle iptal edilmiş, eski CEO Brooklyn’deki bir cezaevine gönderilmişti.

Kendisine yöneltilen dolandırıcılık suçlamalarını reddeden Bankman-Fried, hatalar yaptığını ancak hiçbir zaman fon çalmayı amaçlamadığını öne sürmüştü. Bankman-Fried’ın avukatları da “kötü risk yönetiminin” suç olmadığını ifade etmişti.

Geçen yıl kripto para piyasalarındaki çalkantılar sırasında FTX’in hızla büyümeyi başarması nedeniyle Bankan-Fried’e “kripto kralı” lakabı takılmıştı.