Ekonomi ‘Küresel ısınmayı verimlilik sınırlar’

‘Küresel ısınmayı verimlilik sınırlar’

14.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TÜSİAD ve Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (EÇEM) “Türkiye’nin Sanayide Enerji Verimliliği Görünümü” projesini başlattı.

‘Küresel ısınmayı verimlilik sınırlar’

Projenin tanıtım toplantısına çevrimiçi bağlanarak ana konuşmayı yapan Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol şunları söyledi:

Haberin Devamı

Dünya, fosil yakıt döneminin sonuna doğru ilerliyor. Kömür, petrol ve doğal gaz talebi 2030 öncesinde zirveye ulaşacak. Bu zirveler, daha temiz enerjiye geçişin hızlandığını ve iklim değişikliğini önleme çabalarının ilerlediğini gösteriyor. Ancak küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamak için daha güçlü ve hızlı politika önlemlerine ihtiyaç var. Etkin enerji verimliliği politikaları ise çözümün en önemli parçalarından biridir.”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da, “Enerjiyi daha akılcı, pratik ve inovatif yöntemlerle kullanarak daha az tüketen, tasarımdan üretime tüm değer zincirinde verimliliği artıran ve buna uyumlu olarak tüketici alışkanlıklarının değişimini teşvik eden kültürel bir dönüşüm kritik önemde” dedi.

Haberin Devamı

Sanayinin enerji verimliliği potansiyelinin en üst düzeyde pratiğe aktarılmasına katkı sağlamak amacıyla başlatılan “Türkiye’nin Sanayide Enerji Verimliliği Görünümü” projesi ile enerji verimliliği konusunda farkındalığın en üst seviyeye çıkarılması, sanayinin öncü sektörlerinde enerji verimliliği ve tasarrufu potansiyelinin uluslararası referanslarla kıyaslanarak ortaya konulması, enerji tasarrufundan verimliliğe doğru giden sürece hazırlanacak rehberlerle katkı sağlanması hedefleniyor.