Ekonomi Kuzey Kıbrıs’tan ‘taksit’ sitemi

Kuzey Kıbrıs’tan ‘taksit’ sitemi

04.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Turizmciler, BDDK’nın yurt dışı seyahatte taksit yasağının, özellikle Kıbrıs turizminde büyük yara açacağına dikkat çekiyor. Kıbrıs seyahat acenteleri, “Daha önce 6’dan 3’e düşürülen taksit sayısını artırmaya çalışırken, şimdi asıl darbeyi aldık” diyor.

Kuzey Kıbrıs’tan ‘taksit’ sitemi

DUYGU ERDOĞAN - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerinin havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına karar verirken, taksitlendirmeyi kaldırmış oldu. Yurt dışı tatilinin daha fazla tüketici tarafından tercih edildiği bu dönemde alınan karar tatil arifesindeki tüketici ve seyahat acentelerini zora soktu. Kararın düzenlenmesiyle ilgili başta tur operatörleri olmak üzere çeşitli turizm paydaşları tepkilerini dile getiriyor. Bu karardan en çok zarar görecek ülke ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olacak. En büyük turist pazarı olan Türkiye’deki bu uygulamaya dahil edilen KKTC turizm paydaşları, ülke turizminin çok büyük yara alacağını ifade ediyor. Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Biz zaten Ocak 2020’de 6’dan 3’e düşürülen taksit sayısının artırılması için mücadele ederken, şimdi tamamen kaldırılan taksitle karşı karşıya kaldık. Biz iki kardeş halk olarak bu uygulamanın içinde yer almayı doğru bulmuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Karar, tüm yurt dışı kapsamını ele aldığı için buna KKTC ve umre seyahatleri de dahil ediliyor. KITSAB, daha önce bu uygulamalara Kıbrıs’ın dahil edilmemesi konusunda ilgili makamlara görüş iletip, makamların ‘düzeltilecek’ yanıtı vermesine rağmen uygulama içinde yer almaya devam etmesinin ülke turizmini zorda bıraktığını belirtiyor.

‘Tüketicinin en doğal hakkı’

Orhan Tolun, kredi kartına taksitle yapılan seyahatlerin tüketiciyi harekete geçirdiğini; ancak taksit kaldırıldığında ise avantajın yok olduğuna dikkat çekiyor. Tolun, “Türkiye bizim ana pazarımız. Gelen turist sayısı artmaya devam ediyor. Ancak 4 kişilik bir aile artık bunu göze alamaz. Zaten ulaşım en pahalı sorun olarak ortada duruyor, ülkeler arası uçuşta vergilendirme çok yüksek. Bir de üzerine bu sınırlama aleyhimize işler. Tüketicinin en doğal hakkını elinden almak olur. Türk yetkililerle her düzeyde görüşmelerimiz var. ‘Biz kardeşiz, bir milletiz, uygulamalar Kıbrıs’ı kapsamayacak’ deniliyor ama yine aynısı oluyor. İki kardeş arasındaki bu sistem iki ülkeye de uymaz. Yakın zamanda yeniden düzenlenmesini hatta kredi kartı taksit sayısının 3’ten yeniden 6’ya hatta daha fazla imkan veren oranlara çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu. Tolun, havayolu ile ülkeye normal bir yılda 2 milyon 200 bin üzerinde yolcu geldiğini, bunun yarısının turizm amacıyla seyahat ettiği bilgisini paylaştı. 

Haberin Devamı

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, BDDK kararının özellikle orta ve orta altı segment gelirdeki vatandaşın seyahatini kısıtladığını belirtirken, yanı sıra karara Kıbrıs’ın da dahil olmasını ‘büyük bir hata’ olarak tanımladı. Onaran, kararın sektör açısından kaldırılmasını beklediklerini, bundan sonra yapılacak düzenlemelerde ise Kıbrıs için mutlaka ayrı bir düzenleme olması ihtiyacı duyduklarını söyledi.

‘Gelir kaynağı turizmdir’

Tüm dünyada seyahat endüstrisinin ve ülke turizminin hala istenen düzeye ulaşmadığı bu dönemde alınan kararı değerlendiren Jolly yönetimi, ‘ciddi bir hayal kırıklığı yaşamaktayız’ derken; mevcut ekonomik ortamda, ortalama iki kişilik tur maliyetini tek seferde nakit olarak ödeyecek kişi sayısının çok az olduğu için taksitlendirme seçeneğinin birinci tercih sebebi olduğunu hatırlattı. Yapılan açıklamada ayrıca, “Bir başka üzüntümüz de Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs’ın da bu uygulama dahilinde değerlendirilmesi olmuştur. Yıllardır Kıbrıs’ın yurtdışı olarak kabul edilmemesi ve yurt dışı uygulamaları çerçevesinde değerlendirilmemesi gerektiği noktasında görüşlerimizi dile getiriyoruz. Göz bebeğimiz Kıbrıs’da faaliyet gösteren otellerin ve yerel halkın temel geçim kaynağının turizm ve Türkiye’ den gelen misafir sayısı olduğunun bir kez daha önemle altını çizmek isteriz” denildi.

Haberin Devamı

HAC VE UMRE DE ETKİLENDİ

BDDK’nın taksit yasağı aynı zamanda umre turizmini yurt dışı olarak kapsamına alıyor. Ancak burada zaten pandemi sonrası geç açılan umre seyahatlerinde taksit uygulamasının daha önce bankalar tarafından kaldırıldığını anlatan hac ve umre turizmi acentesi Abdurrahman Fetullah Aşkın, iki yıldır bankaların yeni bir düzenleme yapması beklentisinde olduklarını söyledi. Taksit seçeneğinin her turizm grubunda önemli bir tercih sebebi olduğunu anlatan Aşkın, turizmde sınırlandırmalar yerine teşviklerin gündeme alınması gerektiğini kaydetti.