Ekonomi Maliye, DYH’ye verilen cezaya yönelik eleştirilere cevap verdi

Maliye, DYH’ye verilen cezaya yönelik eleştirilere cevap verdi

14.09.2009 - 15:28 | Son Güncellenme:

.

Maliye, DYH’ye verilen cezaya yönelik eleştirilere cevap verdi

Maliye Bakanlığı, Doğan Yayın Grubu’na dahil şirketler hakkında düzenlenen vergi cezasına yönelik olarak gündeme getirilen eleştirilere cevap verdi. İnceleme raporlarına mükelleflerin itirazlarının alışılagelmiş bir durum olduğuna dikkat çeken Maliye Bakanlığı, ancak bu itiraz hakkının, gerek inceleme görevini yerine getirenleri, gerekse idareyi baskı altına almak amacıyla, basın yayın organları vasıtasıyla sistemli bir kampanyaya dönüştürülmeye çalışıldığına dikkat çekti.
Açıklamada, “Hazırlanan inceleme raporlarında eleştirilen hususlarla ilgili olarak mükelleflerimizin itirazları alışılagelmiş bir durum olmakla birlikte, bu itiraz hakkının, gerek inceleme görevini yerine getirenleri, gerekse idareyi baskı altına almak amacıyla, basın yayın organları vasıtasıyla sistemli bir kampanyaya dönüştürülmeye çalışıldığı gözlemlenmektedir. Gelirler Kontrolörleri tarafından yapılan incelemelerde sadece Doğan Yayın Grubuna ait şirketler incelenmemiş, medya sektörünün büyük çoğunluğu incelemeye tabi tutulmuş veya tutulmaktadır. Yine son dönemlerde yapılan incelemelerde Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı mükelleflerin yüzde 40.6’sı vergi incelemesine tabi tutulmuş veya tutulmaya devam edilmektedir” denildi.

Haberin Devamı

“KAÇAKÇILIK VE KAYITDIŞIYLA MÜCADELE ÇERÇEVESİNDE İNCELEN MÜKELLEFLER ARASINDA ÖNDE GELEN HOLDİNG VE ŞİRKETLER VAR”
Bir kısmı kamuoyunun bilgisine girmiş bulunan birçok kaçakçılık ve kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarında bulunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu mükellefler içinde Türkiye’nin önde gelen birçok holding ve şirketler grubunun da bulunduğu belirtildi. Gelirler Kontrolörleri tarafından bir mükellefe yazılan en büyük tutarın Doğan Yayın Grubuna ait olmadığının kaydedildiği açıklamada, Gelirler Kontrolörleri’nin yaptıkları vergi incelemeleri sonucu 2008 yılında toplam 190 milyar TL, 2009 Ağustos sonu itibariyle söz konusu Gruba yazılan hariç 63 milyar TL matrah farkı bulunulmuş olup söz konusu matrah farkına ilişkin vergi tarhiyatı yapıldığı ifade edildi.

Haberin Devamı

“DENETİMİN SİYASALLAŞTIĞI İDDİALARI ÇİRKİN”
Bazı basın yayın organlarında Doğan Yayın Grubunun özellikle incelendiği, bu incelemelerin siyasi düşünce veya taleple yapıldığı, denetimin siyasallaştığı yönünde iddialarla birlikte denetim elemanlarına yönelik çirkin iddia ve isnatlarda bulunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu yayınlardan ciddi rahatsızlık duyulduğu bildirildi. Açıklamada, söz konusu mesnetsiz yayınların, inceleme sürecini etkileme ve kamuoyunu yanlış yönlendirme çabası olarak değerlendirildiği vurgulandı. Yasalarla güvence altına alınan vergi mahremiyeti nedeniyle yapılan incelemeler hakkında bilgi verme imkanlarının bulunmadığını değinilen açıklamada, yapılan asılsız ve mesnetsiz haberlerle köklü Maliye birimlerini ve mensuplarını yıpratma çabalarını hayret ve esefle izlediklerine işaret edildi. Açıklamada şu noktalara yer verildi:

“DENETİM ELEMANLARI GÖREVLERİNİ BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YERİNE GETİRİYOR”
Maliye Bakanlığı’nın bütün mensuplarının, görevlerini, geçmişten gelen sağlam gelenekleri doğrultusunda, kanunların emrettiği ölçüler içerisinde yürütüldüğünün belirtildiği açıklamada, “Bakanlığımız mensuplarının sahip olduğu bu geleneklerin temelinde adalet ve vicdan ölçüsü yatmakta, tüm personelimiz sadece ülkemizin ve milletimizin menfaati için çalışmaktadır. Bütün mensuplarımız üstlendikleri yasal sorumlulukları yerine getirmekte tereddüt etmez ve etmeyecektir. Vergi inceleme elemanları, görevlerini tarafsız, bağımsız ve vergi kanunları çerçevesinde gerçekleştirmektedirler. Denetim birimlerinin uzun yıllardan beri oluşmuş olan çalışma sistemi de, ilgili yasa ve yönetmelikler de dışarıdan her hangi bir müdahaleye kesinlikle imkân tanımamaktadır” denildi.

Haberin Devamı

“RAPORLARI, 5 GELİRLER KONTROLÖRLERİNDEN OLUŞAN EKİPLER HAZIRLIYOR”Vergi incelemesinin Vergi Usul Kanunu gereğince ödenmesi gereken verginin doğruluğunu tespit etmek amacıyla vergi inceleme elemanlarınca gerçekleştirildiğinin anımsatıldığı açıklamada, gelirler kontrolörlerinden oluşan beş kişilik bir ekip tarafından yapılan incelemeler neticesinde hazırlanan raporların, yine mesleklerinde belli deneyim ve birikime sahip olan denetim elemanlarından oluşan rapor okuma komisyonlarınca mevzuata ve uygulamalara uygunluğu değerlendirildikten sonra işleme konulduğu vurgulandı. Basında yer alan raporların da bu süreçten geçtikten sonra işleme konulduğuna değinilen raporda, ilgili mevzuat uyarınca mükelleflerin eksik vergi ödediğinin tespit edilmesi halinde vergi zıyaı cezasının söz konusu olduğu kaydedildi. Bu nedenle, söz konusu incelemeler sonucunda tarh edilen verginin sadece “ceza” olarak nitelendirilmesinin hukuka uygun olmadığına değinilen açıklamada şu noktalara dikkat çekildi: “Yapılan işlem, sadece zamanında tam olarak ödenmeyen verginin ilgili şirketten talep edilmesinden ibarettir. Bununla birlikte hiçbir mükellefe, sektöre veya kişiye özel uygulama yapılması asla söz konusu olamaz.”

Haberin Devamı

“TÜRK ADALETİNE GÜVENİMİZ TAM”
Bütün mükelleflerin, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan uzlaşma ve indirim müesseselerinden yararlanabilecekleri gibi dava açma hakkından da yararlanma imkanları bulunduğuna işaret edilerek, “Dava açma hakkının kullanılması halinde yüce Türk adaletine güvenimiz tam” açıklamasına yer verildi.