Ekonomi Mango ihracatında ‘milyarlık’ fırsat var

Mango ihracatında ‘milyarlık’ fırsat var

26.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tropikal meyve ve fidan üreticisi Mustafa Ezici, mango, avokado, çarkıfelek (passion fruit), ejder meyvesi gibi ürünlerin ihracatta, Türkiye için önemli fırsatlar barındırdığını söyledi.

Mango ihracatında ‘milyarlık’ fırsat var

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye’deki muz ve sebze üreticilerinin mango üretimine geçerek, 10 yıllık sözleşmeli tarımla bir yandan gelirlerini artırmayı diğer taraftan da yurt dışı pazarlara açılmayı başarabileceğini belirten Ezici, “Tamamı Rusya ve Avrupa ülkelerine olmak üzere yıllık 1 milyon ton mango ihracatı yapılabilir. Dünyada mango meyvesi çok az. Büyük üretici ülkelerde mango ocak- temmuz ayı arası üretiliyor. Türkiye mevsimsel avantajlarıyla diğer aylarda devreye girebilir. Dünyada ürün yokken biz mangoyu 3-4 dolara satabiliriz. Bunu başarabilirsek 20 yıl içinde dünyada mango üretiminde ilk 10 üretici ülke sıralamasına girmek hayal değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mango üretiminde Alanya’da kümelenme başladığına dikkat çeken Ezici, bu yıl 22-25 Kasım’da düzenlenen Antalya Growtech Tarım Fuarı’na katılarak, üretici adaylarına mangoyu tanıttıklarını ifade etti.

Katma değerli üretim

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yılda 650 bin ton mango ithal ettiğini belirten Ezici, şöyle devam etti: “Bunun 132 bin tonu Brezilya’dan, 55 bin tonu Güneydoğu Asya’dan 19-35 günde geliyor. Türkiye’de üretilen mangolar, karayoluyla 3-4 günde Avrupa’ya, 3 saat uçuş mesafesinde 80 ülkeye ulaşabilir. Mangonun ihracattaki kilogram birim değeri daha yüksek. Mangoyu Avrupa ve Rusya’ya ağustos-aralık döneminde ihraç edebiliriz. 1 dönüm seraya 200-250 tane mango ağacı dikiliyor. Bu ağaçlar 3 yaşında 1 dönümde 15 ton mango veriyor.”

 

Yazarlar