Ekonomi Market raflarının yeni yıldızları inovatif ürünler

Market raflarının yeni yıldızları inovatif ürünler

28.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Pek çok alanda olduğu gibi gıda da da inovatif (yenilikçi) yatırımlar ve Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar meyvelerini yavaş yavaş verirken yenilikçi ve çözüm sunan gıda ve içecekler de market raflarındaki yerlerini almaya başladı. Meyveli peynirler geleneksellerle rekabet ediyor. Vitaminli sodalar ayranların içinde sunuluyor. Kakaolu fındık ezmelerinin yeni rakibi krem helvalar. Dahası var... Ballı tereyağları, karpuz kabuğu reçeli, İşte market raflarının yeni yıldızlarından birkaçı:

Market raflarının yeni yıldızları inovatif ürünler

Kahvaltıda ekmeğe sürülebilen helva
Gaziantepli Çelikler Gıda, Tunaş markasıyla sürülebilir krem helvayı geliştirdi. Yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapan firma, dünya nüfusunun yüzde 20’sinin helvayı tanımadığı bilgisinden yola çıkarak Krelva’yı üretti. Tunaş, Krelva’yla helvayı tüketiciye sevdirmeyi amaçlıyor.
Şitoğlu Pekmez, Antep bulaması denilen katı pekmezi geleneksel tahta kutulardan çıkararak plastik kutulara koydu. Akışkan pekmezden daha yoğun kıvamda bulunan ve ekmek üzerine rahatlıkla sürülebilen Antep bulaması kahvaltılık ürünler arasında yer alıyor.


Vitaminle güçlenen soda ayranla serinletiyor
Birçok soda firması ürettiği meyveli sodalarla da pazarda yer alıyor. Bu markalardan biri de Sırma. Firma son olarak vitaminli sodaları piyasaya sürdü.
Doğal çilek aroması ve glikoz şurubu eklenerek üretililen B - Plus Çilek soda içerdiği B3, B5, B6 ve B9 vitaminleriyle günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 15’ini karşılıyor. C-Plus limon sodaysa içeriğindeki C vitaminiyle günlük C vitamini ihtiyacının yüzde yüzünü karşılamakta.
Geleneksel ürünlerin ağırlıkla yer aldığı süt ve sütlü ürünler pazarında yer alan İçim, fesleğen ve nane katkılı ayran çeşitlerinden sonra serinlemek için ayranı sodayla içmeyi sevenlere özel bir ürün geliştirdi. Pasifik adını taşıyan ürün, 250 ml’lik ambalajlarda satılıyor.


Karpuz kabuğu denize değil sofradaki reçele düştü
Son dönemlerin en popüler meyvelerinden biri olan narın artık reçeli de var. Uzun bir süre taze ve nar ekşisi olarak tüketilen meyvenin suyu neredeyse tüm meyve suyu firmalarının ürün çeşitleri arasında yer alıyor. Antalyalı Yenigün ise narı, sofralara reçel olarak sunuyor. Firma narın yanında karpuz kabuğu reçeli de üretiyor.
Şölen Gıda, Choco Mia adını verdiği çikolatayla farklı kombinasyonları tüketicilerine sunuyor. Böylece çikolata tutkunları da 4 farklı lezzeti bir arada bulabiliyor.
16 parçadan oluşan pakette, antep fıstıklı bitter çikolata, fındıklı sütlü çikolata, bademli beyaz çikolata, fıstıklı sütlü çikolata gibi kombinasyonlar yer alıyor.


Yağı balla karıştırıp, çileği peynirle sunuyorlar
Ülker, tereyağın lezzet ikizi olarak tanımladığı Teremyağ’ı balla birleştirerek ‘Ballı Teremyağ’ını üretti. Türkiye’de bir ilk olan ve içeriğinde yüzde 100 doğal çiçek balı olan bu ürün hem pratik hem de A, D, E vitaminleri açısından da çok zengin. Teremyağ Ballı transyağ ve kolesterol içermiyor.
İçim markasının çocuklar için geliştirdiği Smart labne peynir, çilek ve şeftali aromasıyla çocuklara peynir alışkanlığını kazandırmayı amaçlıyor. 2 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu ortaya çıkan ürün içerdiği 3-DHA, kalsiyum ve Omega ile çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerine de destek veriyor. Sürülebilir peynir pazarında yer alan Fidella markasıysa çilek ve dereotu katkılı iki ayrı çeşide sahip.


Suda eriyen çayla ip ve çöp derdine çare bulundu
Suda eriyen toz şeklinde çay olan T-max, sıcak suya atıldığında içime hazır oluyor. Şekerli Klasik Siyah Çay, Şekersiz Klasik Siyah Çay, Elma Aromalı Siyah Çay ve Şeftali Aromalı Siyah Çay çeşitleri bulunan T-max sap, ip ve çöp derdine son veriyor. Dökme çay, demlik poşet ve bardaklık poşet çaylar olarak 3 ana kategoriden oluşan çay pazarında 1.5 yıllık Ar-Ge çalışması sonunda hazırlanan T- max’le yeni bir kategoride ortaya çıkmış oldu.


Ekmek üstü kayısı, krem şeklinde bal ürettiler
Malatya Gıda tarafından üretilen Kaysella, kayısı ve fındık kremasından oluşuyor. Krema şeklinde olan Kaysella kolaylıkla ekmek üzerine sürülebiliyor.
Çukurova Üniversitesi tarafından Sezen gıda için geliştirilen Anavarza markalı “Krembal”, Keven & Kekik balının katkı maddesi kullanılmadan krem haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Isıya tabi tutulmadığı için enzim aktivitesi kaybına uğramamış olan bal özellikle İngilizler tarafından tüketiliyor. Ekmeğe kolay sürülmesiyle pratiklik sağlıyor.