Ekonomi Markette etiketler değişiyor! Yüzde 900'lük fiyat farkı

Markette etiketler değişiyor! Yüzde 900'lük fiyat farkı

10.08.2023 - 08:45 | Son Güncellenme:

Bazı marketler artık günlük fiyat değiştirmeye başladı. Son günlerde çok sayıda ürünün fiyatında büyük değişim gözlendi. En büyük artış yüzde 900 oranında gerçekleşti.

Markette etiketler değişiyor Yüzde 900lük fiyat farkı

Milliyet.com.tr/ Temel gıda ve temizlik ürünlerinde fahiş fiyat uyguladığı ve stokçuluk yaptığı belirlenen zincir marketler ile işletmelere uygulanan para cezaları çözüm getirmedi. Üretici ile market fiyatları arasında makas gün geçtikçe açılıyor. En büyük artış yüzde 900 oranında gerçekleşti.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: “Ben tüketici olarak bunu marketlerde araştırdım, kayısıda 99 TL 90 kuruşluk fiyat etiketini fotoğraflayıp kamuoyuna açıkladım. Alış fiyatının 10 katına satılmasını akılla mantıkla, makul bir izahla tanımlayamıyorum. 

‘AŞIRI ARTIŞLAR TESPİT EDİLMELİ’

Bu noktada Ticaret Bakanlığı’nın süratle yeni hal yasasını Meclis’ten geçirmesi ve özellikle temel gıda ürünlerini dijital takip sistemine alınarak fiyat değişikliklerinin hangi kademede aşırı artış gösterdiğini tespit etmesi gerekir, burası sosyal bir hukuk devletidir. Anayasa’nın 172’nci maddesi devletin tüketicileri koruyacak önlemler almasını emrediyor.

Haberin Devamı

Temel gıda başta olmak üzere tüketicilerin temel ihtiyaçları ile ilgili piyasayı takip etmek, denetlemek devletin anayasal görevidir.

‘YAPTIRIM UYGULAMALIDIR’

Serbest piyasa mantığı ile tüketicilerin sebze ve meyvelerini fahiş karlar uygulamak suretiyle birkaç misli fiyatla satanlar tespit edilerek en azından bu haksız kazançların vergileri tahsil edilmeli ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu da yasal mevzuat gereği yaptırım uygulamalıdır.

FAHİŞ ARTIŞA KARŞI VATANDAŞ NE YAPMALI?

Tüm tüketicilerin Ticaret Bakanlığı’nın bir müfettişi gibi temel gıda ürünlerinde gördükleri aşırı fiyatları belgeleyerek internet üzerinden Bakanlık bünyesindeki Reklam Kurulu’na ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na iletmeleri gerekir. 10 TL’lik kayısı 100 TL üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı yüzde 900’e ulaştı. Taze fasulyede reyonlarda fiyat 150 lirayı buluyor.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

Kamu otoritesinin hal yasası ve perakende ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanunu suretle yürürlüğe sokarak denetimi sıklaştırması da sorunun çözümüne önemli katkı sağlayabilecektir.

HANGİ ÜRÜNLERDE AŞIRI ARTIŞLAR GÖRÜLDÜ?

Aşırı fiyat farklılıkları olan elma, kayısı, taze fasulye, sivri biber olarak söyleyebilirim. Özellikle meyve fiyatlarında ciddi artışlar görüldü.

FİYAT ARTIŞLARI NE ZAMAN DURUR?

Yasal düzenlemeler hızlandırılsın, denetim artırılsın tüketiciler de denetimlere perakende noktalarında gördükleri fahiş fiyatları belgelendirerek katılsınlar. Bunlar yapılırsa fiyatlar dengeye inebilir.”