Ekonomi ‘Mega projelerin’ İstanbul buluşması

‘Mega projelerin’ İstanbul buluşması

16.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Köprü, yol ve havalimanları başta olmak üzere irili ufaklı birbirinden farklı yüzlerce projenin finansmanına karşılık gelen işlerin dünya çapında geleceğe damga vurması bekleniyor.

‘Mega projelerin’ İstanbul buluşması

EKONOMİ SERVİSİ - Bu kapsamda Kamu Özel İş Birliği (KÖİ) Araştırma Merkezi (İstanbul PPPCoE), KÖİ alanında 41 ülkeden temsilcileri bugün İstanbul’da buluşturuyor. İstanbul PPP Week adlı iki gün sürecek olan etkinlik bu yıl “KÖİ: İnsana, Çevreye, Ekonomiye Yatırım” ana temasıyla düzenleniyor.

Haberin Devamı

İstanbul PPPCoE Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, etkinliğe, 41 ülkeden, bürokratlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, firma yetkilileri, akademisyenler, öğrenciler ve sektör profesyonellerinin katılacağını söyledi. Aydın, etkinliğin açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da katılarak Türkiye’nin hayata geçirdiği mega altyapı projeleri hakkında katılımcılara bilgi vereceğini ifade etti.

‘Türkiye rol model’

“Uluslararası kuruluşlar ve yatırım bankaları, Asya Kalkınma Bankası, IFC, EBRD, ICBC, BM’nin ilgili iki komitesinin yanında Katar, Dubai, Kuveyt, Umman, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır işbirliği için geliyor. Körfez ülkeleri Türk şirketleri ile açılım yapacak. Orta Asya’dan ilgili muhataplar gelecek. Suudi Arabistan sağlık bakanlığı yetkilileri gelecek. Suudi Arabistan’da önümüzdeki dönemde birkaç hastane ilahesi aldığımızı göreceğiz” diyen Aydın; Türkiye’nin KÖİ projelerinin yapımının yanında işletme konusunda dünyaya kıyasla en büyük avantajının operasyon deneyimi olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

‘Batı için avantajlıyız’

Avrupa ve Amerika’daki altyapı ihtiyacı gündeme geldiğinde Türk şirketlerin şansının ne olduğu sorununu yanıtlayan Aydın, “Bir ihtiyaç var evet. Avrupa’yı Avrupa yapan ise rekabet. Biz rekabette onun içinde onları geçemeyiz. Para getiremeyiz, teknoloji onlarda var. Altyapı tecrübeleri 100-200 yıllık. Ama üçüncü ülkelerde onlar bizle yarışamıyor. Çünkü mühendislik pahalı. Afrika gibi üçüncü bölgelere bu yüzden talep var. Japon-Türk, Kore-Türk ortaklıkları da göreceğiz” dedi.