Ekonomi Memur-Sen’den yeni anket hamlesi

Memur-Sen’den yeni anket hamlesi

16.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yetkili konfederasyon olduğu 7. Dönem Toplu Sözleşme masasında beklentilerinin altında bir teklifle karşılaşan Memur-Sen, sözleşme görüşmelerindeki beklentilere yönelik 2-9 Ağustos’ta 50 bini aşkın memurun katılımıyla hazırladığı anketin sonuçlarını ilk kez 11 Ağustos’ta duyurmuştu.

Memur-Sen’den yeni anket hamlesi

Açıklamada, “Kamu görevlilerinin yüzde 90’ı enflasyona karşı alım gücünü koruması için oransal zamların üçer aylık dilimler halinde verilmesini destekliyor. Çalışanların yüzde 96.8’i bayram ikramiyesi teklifini destekliyor” denilmişti. Memur-Sen, toplu sözleşme görüşmelerinde “Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon hedefinin altında kaldı” diyerek eleştirdiği kamu işveren tarafının teklifinin açıklanmasının ardından, ankete ilişkin dün şu yeni verileri paylaştı:

Haberin Devamı

- Memur-Sen’in refah payı teklifine kamu görevlilerinin destek oranı yüzde 89.

- Kamu görevlilerinin yüzde 80’i seyyanen zammın emeklilere verilmemesinin emekliliği gelmiş memurların emeklilik kararlarını olumsuz etkilediğini düşünüyor.

- Kamu görevlilerinin artmasını istediği yardım kalemleri içinde eş yardımı yüzde 40 ile ilk sırada yer alırken, yüzde 24 ile doğum, evlenme ve ölüm yardımı, yüzde 16 ile kreş yardımı takip ediyor.”

10 maddelik açıklama

Memur-Sen, hükümetin teklifinin revize edilmesi çağrısını enflasyon farkı ödemesi çerçevesinde 10 maddede açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

“Yüzde 25 enflasyon farkı verileceği tespitinin özeti; kamu görevlileri için 2023 Temmuz-Aralık aylarında kayıpların artması ve alım güçlerinin azalması demektir. Ekonomik verilerin kişiler ve kurumlar üzerinden açıkça tartışıldığı bugünlerde, 5 ay (Ağustos-Aralık) gibi önemli bir süreç içerisinde oluş(turul)ması beklenen enflasyon rakamlarının, tahmin olduğu unutulmamalıdır. Enflasyon farkı geçmişte kayıp oluştuğu anlamına gelmektedir. Enflasyonu yenen maaş artışı için hükümet tarafından yasal düzenleme yapılarak vermek zorunda kalınan Refah Payı, Kamu İşvereninin de gündeminde olmalıdır. Kamu işvereni, toplamda iki yıl için yüzde 34 oranında teklifte bulunurken; sadece ekonomik değerleri, beklentileri ya da hedefleri ıskalamamış, aynı zaman da Türkiye’nin emeği önemseyen ve önceleyen tavrını da es geçmiştir.”

Haberin Devamı

Gözler yarınki toplantıda...

İlk teklifin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi nedeniyle hükümet 17 ve 22 Ağustos’ta yeni tekliflerle masaya gelecek. Tarafların anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos’tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.