Ekonomi Memur ve emekliler ne kadar zam alacak? Asgari ücrete ara zamda son durum ne? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya açıkladı

Memur ve emekliler ne kadar zam alacak? Asgari ücrete ara zamda son durum ne? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya açıkladı

26.06.2022 - 15:27 | Son Güncellenme:

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı önümüzdeki hafta açıklanacak olan asgari ücret çalışmasına çevrildi. Bakan Bilgin, hafta başında veya ortasında çalışmanın detaylarının açıklanacağını söylemişti. Peki olası senaryolar neler? Memur ve emekliler ne kadar zam alacak? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya tek tek anlattı. İşte detaylar...

Milyonlarca memur ve emekli temmuz ayında yapılacak olan zam oranına odaklanmışken, asgari ücretlileri de heyecanlandıracak bir gelişme yaşandı. Bakan Bilgin, asgari ücret çalışmasının önümüzdeki hafta başı veya ortasında açıklanacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Peki asgari ücretliye ara zamda hangi formüller üzerinde duruluyor? Memur ve emekliler temmuz ayında ne kadar zam alacak? Konuyla ilgili gelişmeleri Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya CNN Türk canlı yayınında anlattı. Özgür Kaya şu ifadeleri kullandı:

"Çok kritik bir haftaya gireceğiz yarından itibaren. Kabine toplantısı var bir de geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanı’nın yapmış olduğu açıklama vardı. Bu haftayı işaret ederek asgari ücrette konuyu netleştireceklerini ifade etmişti. 

Bizim için en kritik tarih 4 Temmuz’du. Ancak birkaç gün önce Bakan Nebati’nin yapmış olduğu açıklama. Bizim 4 Temmuz tarihini değil rakamı telaffuz etmemize sebep oldu ve yüzde 40 dedi. 

5 aylık enflasyona baktığımızda yüzde 34.69’du. Haziran ayında gelecek olan enflasyonun ne kadar olacağını yani 34.69’un üzerinde ne kadarlık fark oluşturacağını merak ediyorduk. Bakan Nebati’nin yapmış olduğu açıklama ile bunu yüzde 40 olarak neredeyse sabitledik. 

Haberin Devamı

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR ARTACAK? 

Bizler de daha önce yapmış olduğumuz tabloları netleştirdik. En düşük memur maaşı 6 bin 424 lira iken, 2 bin 571 fark ile 9 bin liraya çıkacağını. En düşük memur emeklisinin maaşının 4 bin 289’dan 6 bin 4 liraya çıkacağını. En düşük işçi emekli maaşının 3 bin 292 liradan 4 bin 608 liraya. En düşük bağkur emeklisinin maaşının 2 bin 500 liradan 3 bin 500 liraya çıkacağını söyledik. 

Memur ve emekliler ne kadar zam alacak Asgari ücrete ara zamda son durum ne Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya açıkladı

‘YÜZDE 15’LİK DİLİM ASGARİ ÜCRETLİYE KALDI’ 

Yılda 1 kez toplanan asgari ücret tespit komisyonu 2021 yılının Aralık sonlarına doğru 2022 yılının asgari ücretini belirlemişti. 2 bin 822 liradan 4 bin 253 liraya yükseltilmişti. 6 aylık döneme baktığımızda yüzde 50 artış olsa da. 5 aylık enflasyona baktığımızda yüzde 34.69’a geldiğini varsayarsak verilen yüzde 50 asgari ücretin yüzde 35’inin eridiği yüzde 15’lik bir dilimin asgari ücretliye kaldığını görüyoruz. 

Seyreden ekonomik gelişmeler, fiyat istikrarsızlığı ve aşırı dalgalanmalar nedeniyle 2022’nin 2. 6 aylık döneminde de asgari ücretlinin enflasyon altında ezilmemesi söz konusu olacak gibi gözüküyor. 

Haberin Devamı

Burada enflasyon oranı mı etkili olacak yoksa başka veriler mi gelecek. Birkaç alternatif üzerinde çalışılıyor. Net olarak rakam telaffuz edilmiş değil.  

ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDA OLASI SENARYOLAR NELER? 

Enflasyon farkının verilmesi, yıllık enflasyonun ½'sinin verilmesi, işveren üzerindeki sigorta priminin kaldırılması konuşuluyor. Ocak ayında asgari ücrete yapılan zammın yanı sıra gelir ve damga vergisi kaldırılmıştı. Sigorta prim maliyeti söz konusuydu. Asgari ücret brüt 5 bin 4 lira ancak işverene maliyeti 5 bin 879 lira seviyelerinde. Bu 879 liranın işveren üzerinden kaldırılarak asgari ücretliye yansıtılması görüşünün daha ağır bastığını söyleyebiliriz. 

BİREYSEL ÖDEMELER DE DİKKAT EDİLMELİ 

Evet biz çalışanlarımızı asgari ücretliyi enflasyonun altında ezilmesini istemiyoruz. Asgari ücretin artmasıyla bireysel ödemeler söz konusu. Burada ciddi bir sıkıntı ortaya çıkartıyor. İşveren kesimi veya orta sınıfta yer alan esnafların ödemeleri gereken bağkur primleri, askerlik borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primi ve yurt dışı borçlanması gibi borçların asgari ücretin artırılmasıyla yükselmesi göz ardı edilmemelidir. 

Haberin Devamı

Asgari ücret artırılsın ama bireysel ödemelerdeki artışın sabitlenmesinden yana olduğumuzu açıkça ifade edelim. Çalışanlar enflasyon altında ezilmesin ama bireysel ödeme yapacak olanların da gözardı edilmemesi gerektiğini hatırlatalım."