Ekonomi Mercimek gelecek ama gidemeyecek!

Mercimek gelecek ama gidemeyecek!

15.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeşil mercimek ithalatında gümrük vergisi sıfıra indirilirken, ihracatına da kısıtlama getirildi. Alınan kararla birlikte tüketicinin yeşil mercimeğe daha ucuza ulaşabileceği belirtiliyor.

Mercimek gelecek ama gidemeyecek

AYLİN RANA AYDİN - Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden yeşil mercimekte arz güvenliği ve fiyat dalgalanmalarını engellemek amacıyla ithalatta gümrük vergisi sıfıra indirildi, ihracatına da kısıtlama getirildi. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, uygulama yeşil mercimeğin hasat döneminden önce 30 Haziran’da bitecek. Böylece tüketicinin en az yüzde 20 daha ucuza yeşil mercimeğe ulaşabileceği belirtiliyor. Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, “İthal yeşil mercimeğin üzerindeki yüzde 19.3’lük vergi 30 Haziran’a kadar kaldırıldı” dedi. Özdemir, şöyle konuştu: “İhracatın da kısıtlanması iç piyasaya daha fazla ürün geleceğine işaret ediyor, bu bakımdan olumlu bir karar. İthal yeşil mercimeğin gümrük vergisinin geçici olarak sıfırlanmasıyla da tüketiciye en az yüzde 20 daha ucuza ürün tedarik imkânı sağlanacağını düşünüyoruz. Yeşil mercimekte yıllık 70-80 bin ton civarında tüketim bulunuyor.” 

Haberin Devamı

‘Tüketimi karşılamıyor’

Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yayla Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş ise, “Türkiye’de son beş sezondur sırası ile 43 bin, 44 bin, 42 bin, 35 bin, 45 bin tonluk üretime karşılık yine sıra ile 48 bin, 50 bin, 70 bin, 55 bin, 55 bin ton yeşil mercimek tüketildi. Yeterlilik derecesi yüzde 50-60” dedi. Son 5 yılda sırasıyla 22 bin ton, 26 bin ton, 32 bin ton, 41 bin ton, 20 bin ton yeşil mercimek ithal edildiğini belirten Gümüş, yıllara göre de 4-7 bin ton arası ihracat görüldüğünü kaydetti. Gümüş, “Gümrük vergilerinin sıfırlanmış olması daha uygun fiyatla ithalatı, dolayısı ile tüketiciye daha makul fiyatla ulaşımı sağlayacaktır. Bu uygulamanın üreticiye zarar vermesi beklenmiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mercimek gelecek ama gidemeyecek

Üretim artışı

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, bölgede yeşil mercimek üretiminde bir sorun olmadığını belirterek, “Yeşil mercimeğin bölgemizde ekimi sürüyor, yeteri kadar üretim yapıyoruz. Bölgede çiftçinin yaklaşık yüzde 60’ı yeşil mercimek üretimi yapıyor. Yaklaşık 700-750 bin dekar arasında üretim var. İlimizde bu yıl yüzde 30 oranında üretim artışı söz konusu” dedi.