Ekonomi Merkez Bankası'ndan KKM adımı! Dönüşüm hesaplarının tarihinde değişiklik

Merkez Bankası'ndan KKM adımı! Dönüşüm hesaplarının tarihinde değişiklik

18.09.2023 - 11:15 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gitti. Ayrıca kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda TL mevduatı destekleyecek ilave adımlar attı

Haberin Devamı

Buna göre, kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi, TL'ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.

Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik aylık TL payı artış hedefi yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltildi.

Kredi akışını rahatlatmak üzere ihracat ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gitti. Buna göre, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın ve döviz cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.

Merkez Bankasından KKM adımı Dönüşüm hesaplarının tarihinde değişiklik

TCMB, gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gitti. TCMB'nin Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ve Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de yaptığı teknik değişiklikleri içeren tebliğler, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haberin Devamı

Buna göre, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.

Daha önce yurt içi yerleşik gerçek kişilerin altın ve döviz mevduat ve katılım fonu hesaplarından vadeli TL mevduat veya katılma hesaplarına dönüşüm için esas alınacak bakiyeler için belirlenen tarih 30 Haziran 2023'tü.

TL'ye çevirme işlemleri, hesap sahiplerinin isteği üzerine ve dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden gerçekleştirilecek.

AYLIK TL PAYI ARTIŞ HEDEFİ YÜZDE 2’DEN 2.5’E YÜKSELDİ NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Dr. İsmet Demirkol şu ifadeleri kullandı: "TL’yi cazip kılma politikası, kısa vadede TL’de artış devam edecek gibi gözüküyor. Kredi risk priminin de azalması, Fitch’in not görünümünü negatiften durağana çevirme sonrası olumlu gelişmelerle birlikte TL’yi daha cazip kılmak adına yapılan bir uygulama olarak ifade edebiliriz.

Haberin Devamı

KKM’NİN TL MEVDUAT SAYILDIĞI KOMİSYON UYGULAMASI SONA ERDİ. TL’YE GEÇİŞ VE YENİLEME ORANI BELİRLEYİCİ OLACAK MI?

Bankaların vereceği mevduat faiz oranı önemli. Şu anda döviz yükselmeye devam edebilir, bir kur riski söz konusu. TL’yi cazip kılmak adına muhtemelen bankaların vereceği faiz oranlarındaki artış miktarına göre ben bunu yüzde 40-50 arası olabilir önümüzdeki süreçte.