Ekonomi ‘Nükleer elektriğin fiyatı 15 yıl 12.35 cent olacak’

‘Nükleer elektriğin fiyatı 15 yıl 12.35 cent olacak’

19.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu nükleer santralinin elektrik alım fiyatında enflasyonla güncelleme olmayacağını belirterek, “2028 yılında tüm santral devreye girdiğinde üretilen elektriği biz 15 yıl boyunca 12,35 centten alacağız” dedi. Sürekli yaz saati ile 15,5 milyar TL’lik tasarruf edildiğini belirten Bayraktar, “Vatandaşların bir kısmından memnuniyet telefonları da geliyor” diye konuştu.

‘Nükleer elektriğin fiyatı 15 yıl 12.35 cent olacak’

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bayraktar, nükleer santral yapılan Akkuyu sahasının 1970’lerde tespit edilen bir saha olduğunu belirterek, “İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından sismik yönüyle, diğer yönleriyle nükleere uygun saha olarak tespit edilmiş bir yerden bahsediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 100 RUS SERMAYESİ

Akkuyu’nun yüzde 100 Rus sermayesiyle yap-işlet modeli üzerinden yapıldığını ifade eden Bayraktar, Akkuyu için enflasyonla güncelleme olmayacağını belirterek, “2028 yılında tüm santral devreye girdiğinde üretilen elektriği biz 15 yıl boyunca 12,35 centten alacağız. 2043 yılına geldiğimizde biz hala kilovatsaat başına 12,35 dolar cent ödeyeceğiz. Biliyorsunuz paranın bir zaman değeri var, enflasyon karşısında bir erimesi söz konusu. 2042’de yüzde 2’lik bir discount rate’le, iskontoyla, bu rakam 6,73 cente gelir. Yani Akkuyu’da nükleerden alacağımız elektriğe ödeyeceğimiz bedel 6,73 dolar cent olacak 2043 yılında” diye konuştu. Akkuyu santrali için yüzde 100 alım garantisi vermediklerini ifade eden Bayraktar, 1. ve 2. santrallerde alım garantisinin yüzde 70 olduğunu belirterek, “Yüzde 30’u da piyasa şartlarında piyasada satılacak” diye konuştu. 3. ve 4. reaktörler için ise alım garantisinin yüzde 30 olduğunu bildiren Bayraktar, santralden piyasaya elektrik satış fiyatının da bazı saatlerde 2 cent’e kadar düşebileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Enerjide yeşil dönüşümün sadece yenilenebilir enerjiyle olmayacağını belirten Bayraktar, “Projeksiyonlarımızda 20 bin megavatın üzerinde nükleer güce ihtiyacımız olduğu gözüküyor. “Yani mutlaka bizim Sinop’a, Trakya’daki santrale, bunlara ilaveten de son dönemde dünyada gelişen küçük modüler reaktörlerle alakalı 5 bin megavatlık bir güce ihtiyacımız var. Akkuyu’dan elektrik üretmesek, doğalgazdan üretsek,yıllık yaklaşık 7,5 milyar metreküp doğalgaza ihtiyacımız var. Bugünkü doğalgaz resmimizde bunun yüzde 40’ının Rusya’dan geldiğini varsayalım; yine Rusya’dan alacağız bunu, İran’dan, Azerbaycan’dan alacağız. Yarın öbür gün canı sıkılırsa Rusya, bu santrali buradan alır götürür mü diye düşünüyorsunuz? Bu santral, burada altmış yıl boyunca elektrik üretecek” şeklinde konuştu.

‘Nükleer elektriğin fiyatı 15 yıl 12.35 cent olacak’

'YAZ SAATİNE MEMNUNİYET TELEFONU GELİYOR'

Sürekli yaz saati ile ilgili vatandaşlardan tepki geldiği yönündeki muhalefet eleştirilerini de yanıtlayan Bayraktar, “Vatandaşların bir kısmında memnuniyet telefonları da geliyor. Ekim 2023’e kadar 10 milyar kilovatsaatlik bir enerji tasarrufu sağlanmış. Bunun parasal karşılığı bugün itibarıyla 15,5 milyar TL” şeklinde konuştu.