Ekonomi Oyunda rekor yolda saldırgana dikkat!

Oyunda rekor yolda saldırgana dikkat!

03.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tam kapanmada dijital oyunların yeniden rekor kırması bekleniyor. Pandeminin başında oyunlara ilgide yüzde 40’lık artış var. Diğer yandan evlerde internet kullanırken güvenlik önlemlerini almak gerekiyor

Oyunda rekor yolda saldırgana dikkat

Hanife Baş - Evlere kapanmanın yaradığı alanlardan biri de dijital oyunlar oldu. Pandemi sürecinde 7’den 70’e hepimiz oyuncu olduk. Oyun oynama oranları yüzde 40’lara varan oranlarda artarken, oyuncu yaşı da yükseldi. Bilgisayar, mobil ve konsol her alanda oyuncu rekoru kırılıyor. 17 günlük tam kapanmada da yine dijital oyunlar gözde olacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de oyuncu sayısı 36 milyona, sektör büyüklüğü de 880 milyon dolara çıktı. Türkler en çok aksiyon ve puzzle oyunları oynadı.

Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) Başkan Yardımcısı Özgür Karayalçın, geçen yıl ilk karantina döneminde başlayan oyuna talebinin artmaya devam ettiğini söyledi.

En büyük oyuncu platformu Steam’de geçen yıl ilk kez anlık aktif oyuncu sayısında 20 milyonun yakaladığını anımsatan Karayalçın, “Mobil ve konsol platformlarında da ciddi yükselmeler görüldü. Evlerde geçirilen zaman oyuna yaradı. Oyuncular elbette tam kapanmada da oyuna daha fazla eğilim gösterecek. Oyuncular kendi bireysel ihtiyaçları, yapması gereken işleri ve sağlığını da ön planda tutmalı. Uzun süre hareketsiz kalmamaya da dikkat edilmeli” dedi.

Haberin Devamı

Neler favori?

Türkiye’de kadın oyuncular da erkeklere yetişiyor. Son rakamlara göre oyuncuların yüzde 55’i erkek, yüzde 45’i ise kadın. Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’u mobil oyun oynuyor. Hyper casual (ücretsiz oynanması kolay) oyunlar yeni oyuncular için trend olurken, hardcore oyuncular Battle Royale, FPS, Strateji ve MOBA oyunlarını tercih etti. Türkiye’de en çok oynanan ücretsiz oyunlar şöyle:

“PUBG Mobile, Brawl Stars, Subway Surfers, Brain Test, Gardenscapes, Kafa Topu 2, Bus Simulator Ultimate, Among Us!, Tiles Hop, Batak, Scary Teacher 3D, My Talking Tom Friends, Candy Crush Saga, My Talking Tom 2, Roblox...”

Verinizi iyi koruyun

Evlerde internet kullanmak, oyun oynamak güzel ancak güvenliğe de dikkat etmek gerekiyor. Trend Micro Türkiye Ülke Müdürü Hasan Gültekin, güncel olayların saldırganlar tarafından kullanıldığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

“Siber saldırganlar istenmeyen e-posta, kötü amaçlı yazılım, fidye yazılımı gibi saldırı girişimlerinde Kovid-19 içeriklerini aktif olarak kullanıyor. Kullanıcılar uzaktan çalışma ve eğitim gibi yeni çalışma ve eğitim yöntemlerine uyum sağladıkça, popüler çevrimiçi toplantı araçları, paylaşım yazılımları ve ekli dosyaları kullanan siber saldırılar da artıyor. Kovid-19 içeriklerini kullanan saldırı girişimlerinin yüzde 94’ünden fazlasını istenmeyen e-posta saldırıları oluşturuyor. Yüzde 5’lik dilim zararlı yazılım içeren bağlantıları ve binde 1’lik bir kısım ise kötü amaçlı yazılımları kullanıyor. Özellikle Kovid-19 aşısı ve tedavisini konu alan içerikler kullanılıyor. Ülke bazında baktığımızda bu tür istenmeyen e-postalarda Orta Doğu ve Asya’daki ülkeleri kapsayan rapora göre Türkiye 4’üncü sırada yer alıyor.”

Haberin Devamı

İki faktörlü doğrulama...

Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, pandemi sürecinde evden çalışmayla beraber firmaların dijital altyapılarını değiştirdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Uzak bağlantılar kurulurken VPN kullanımıyla iki faktörlü doğrulama çözümünü de kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Çocuklar ve yetişkinler için de internet ortamında geçirilen zaman katlandı. Bu tarafta sosyal medya hesapları ele geçiriliyor, banka hesap bilgileri çalınıyor, siber zorbalık ve taciz oranları giderek artıyor. Alışverişlerin de online mecralardan yapılması kredi ve banka kartı bilgilerinin korunmasını gerektiriyor. Kullanıcıların, bilinen e-ticaret sitelerinden alışveriş yapması ve sanal kart kullanması gerekiyor. Önceliğimiz bence çocuklarımızı bilinçlendirmek olmalı. Dijital ortamda daha kontrollü ve bilgi paylaşımında daha ketum olmamız gerekiyor. Tüm uygulamalarımız güncel olmalı. Bilmediğimiz kişilerden gelen mesajlara itibar etmeyelim. Gerçek olamayacak kadar cazip teklife kanmayalım. Kişisel bilgilerimizi paylaşmayalım. Kırılması güç şifreler kullanalım. Uygulamaların iki faktörlü doğrulama özelliklerini de aktif hale getirelim.”

Haberin Devamı

BİTTİ