Ekonomi Parası olanlar dikkat: Yeni yılda bankalar faizleri düşürmüştü! Nedeni belli oldu

Parası olanlar dikkat: Yeni yılda bankalar faizleri düşürmüştü! Nedeni belli oldu

26.01.2024 - 07:24 | Son Güncellenme:

2023 yılının ikinci yarısında Merkez Bankası’nın faiz artırmasıyla birlikte kredi ve mevduat faizleri yükselmişti. Ancak yeni yılın gelmesi ile birlikte mevduat faizlerinde bir miktar düşüş yaşandı. Peki bankalar faiz oranını neden düşürdü? İşte detaylar...

Parası olanlar dikkat: Yeni yılda bankalar faizleri düşürmüştü Nedeni belli oldu

Milliyet.com.tr/ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası perşembe günü (TCMB) yılın ilk faiz kararını açıkladı. Banka politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 45 seviyesine çıkardı.

Haberin Devamı

Özellikle geçtiğimiz yılın sonunda bankalarda mevduat faizleri tavan yapmıştı. Yeni yılın gelmesiyle birlikte mevduat faizlerinde 1-2 puanlık düşüşler gerçekleşti. Peki bankalar mevduat faizlerini neden aşağı çekti? Merkez Bankası’nın son faiz artışı kredi ve mevduat faizlerini yükseltir mi?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Parasal sıkılaşmanın artık sonuna gelindiğini, jeopolitik riskler oluşursa, enflasyonda katılık devam ederse faizlerin artırılacağını ama asıl işlemlerin sterilizasyon araçları üzerinden miktarsal sıkılaştırma ile yapılacağını bahsetti.

Ben daha fazla faiz artışı olacağını düşünmüyorum. Artık reel faiz ile piyasa faizi birbirine yakınsadı. Bundan sonra faizlerin daha fazla artırılacağını düşünmüyorum.

Haberin Devamı

KARAR MEVDUAT VE KREDİ FAİZLERİNİ YÜKSELTİR Mİ?

Mevduat ve kredi faizlerinde artış olur. Güncel mevduat faizi oranları yüzde 45-50 civarında olup bankadan bankaya göre değişiyor. Ticari krediler yüzde 50-55 arasında, orada bir miktar daha artış olacaktır.

MEVDUAT FAİZLERİNDE SON YAŞANAN DÜŞÜŞÜN NEDENİ NE?

Mevduat faizleri tavan yaptı ancak bankaların ilk defa satmış olduğu kredi aldıkları mevduattan daha az gerçekleşti. Bankalar daha fazla mevduat toplayıp daha az kredi verirlerse zarar ediyordu. Bu sebepten dolayı bankalar daha fazla kar etme amaçlı mevduat faizlerini düşürdü.”