Ekonomi Patates soğana ‘Rekabet’ takibi

Patates soğana ‘Rekabet’ takibi

23.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Patates ve soğan fiyatlarının 7 liraya çıkması üzerine Rekabet Kurumu, “Konuyu hassasiyetle takip ediyoruz” açıklaması yaptı. Ekonomi Bakanı Zeybekci de, “Ne kadar stok olduğunu biliyoruz” dedi.

Patates soğana ‘Rekabet’ takibi

Patates ve soğanda yükselen fiyatlar, Rekabet Kurumu’nun da takibine girdi. Rekabet Kurumu, patates ve soğan fiyatlarındaki artış eğiliminin, hassasiyetle takip edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Kurumun internet sitesinde yer alan duyuruda, Türkiye’deki patates ve soğan fiyatlarının önemli artış eğiliminde olduğunun anlaşıldığı belirtildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin konuya ilişkin açıklamasına atıfta bulunulan duyuruda,

“Yapılan açıklamada, bakanlığın bu konuya ilişkin çalışma yürüttüğü bilgisi verilmiş ve bu artışın gerekçelerinin araştırıldığı vurgulanmıştır. Bahsi geçen konu, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında Rekabet Kurumu’nun da gündeminde olup hassasiyetle takip edilmektedir” denildi.

İthalat TL ile yapılacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, patates ve soğanın gerekirse toplam tüketimin yüzde 2’sine bile gelmeyen miktarda olmak kaydıyla ithal edilebileceğini belirterek, “Ne kadar stok olduğunu, nerelerde kimin ne yapmaya çalıştığını biliyoruz. İlgili bakanlıklarımızla bunları yakından takip ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Zeybekci, patates ithalatının miktarının ve hangi ülkeden alınacağının sorulması üzerine, “Ülkesi ve miktarı belli. Yüzde 100 TL olarak almak kaydıyla... Bu hangi ülkeler olabileceğiyle ilgili size fikir verir. Ülkesini söylemeyeceğim” yanıtını verdi. Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’nin 2.5 milyon ton soğan tüketimi, 4.5-5 milyon ton patates tüketimi var. Üretimle ilgili problememiz yok.”

Patates soğana ‘Rekabet’ takibi

Mayısta % 35 arttı

Yüksek fiyatlardan çiftçinin yararlanmadığına işaret eden Bakan Zeybekci, “Mayıs ayında Türkiye’de hem patates, hem de soğan yüzde 35 oranında 1 ayda arttı. Mayıs ayı enflasyonu 1.62. Bu oranın 0.38’i soğan ve patatesten geliyor. Bu bütün Türkiye’nin katlandığı maliyet, ödediği bedel haline dönüşüyor. Dolayısıyla Türkiye olarak biz burada spekülatörün, stokçunun, tefecinin patates ve soğan fiyatlarıyla oynamasının önüne geçiyoruz” dedi.

‘Makul fiyatları yakında göreceğiz’

Türkiye Haller Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, kısa bir süre içinde soğan ve patateste makul fiyat seviyesinin görüleceğini ifade etti.

Seçim arifesinde yükselen soğan, patates ve domates fiyatlarının hükümetle bir alakasının olmadığını vurgulayan Akbaş, “İstese de müdahale edemez. Yapacağı tek şey böylesi artışlara karşı ithalat izni çıkararak piyasayı dengelemektir ki ithalat iznini vererek üzerine düşeni yapmıştır. İnşallah kısa bir süre içinde soğan ve patateste makul seviyeyi göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Patates soğana ‘Rekabet’ takibi