Ekonomi Paylaşım ekonomisi yükselişte

Paylaşım ekonomisi yükselişte

28.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sürdürülebilir bir yaşam tarzı tüketiciler tarafından ilgi görmeye devam ediyor. Özellikle son dönemde paylaşım ekonomisi üzerine kurulu olan ‘kiralama’ girişimleri de yükselişte. Kaynakları daha verimli kullanmak isteyen tüketiciler, satın almak yerine kiralama seçeneğini tercih ediyor. Kiralama hizmet veren girişimler artarken bu sistemle israf ve tüketim azalıyor, doğal kaynaklar da bilinçli bir şekilde kullanılıyor. Kısacası paylaşım ekonomisi hızla büyüyor.

Paylaşım ekonomisi yükselişte

AYLİN RANA AYDİN - Pek çok kişi çoğunlukla kıyafet kiralama platformlarının öne çıktığını düşünse de bunun yanı sıra koşu bandı, telefon, çanta, elektrikli süpürge, saç şekillendirici, ateş ölçer gibi seçenekler de kiralanan ürünler arasında yerini alıyor. Paylaşım ekonomisi ulaşım ve konaklama alanında çok daha fazla ilgi görüyor. Örneğin elektrikli scooter’lar da tüketiciler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Bu alanda hizmet veren Martı, BinBin, HOP! gibi e-scooter uygulamaları ulaşım alanında tüketicilere de kolaylık ve tasarruf sağlıyor. 

Haberin Devamı

Önceki yıllarda genellikle gelinlik, nişanlık gibi özel kıyafetler için yapılan kiralama işlemleri artık günlük parçalara doğru da kayıyor. Kıyafet kiralama alanında faaliyet gösteren girişimler ise genellikle gece elbisesine ilgi gösterileceği düşünülse de kullanıcıların ağırlıklı olarak günlük kıyafetleri de tercih ettiğini belirtiyor. Rentony, Modaloop, UnoMoi gibi girişimler de kıyafet kiralama alanında faaliyet gösterenlerden bazıları. Tüketim çılgınlığının önüne geçen bu sistem, kuru temizleme, stil danışmanlığı, lojistik avantaj da sağlıyor.

Teknolojik ürün

Kıyafet, konaklama, ulaşım gibi alanlarda sıkça karşımıza çıkan paylaşım ekonomisi, son dönemde teknolojik aletlerde de kendisine yer ediniyor. Teknolojik ürün kiralama alanında faaliyet gösteren girişimlerin kiraladığı ürünler arasında, mouse, laptop, saç şekillendirici, kamera, oyuncak, cep telefonu, hoparlör, matkap, robot süpürge gibi birçok seçenek bulunuyor. Bu ürünler haftalık olarak kiralanabilirken, ihtiyaca göre kiralama süresi uzatılabiliyor.