Ekonomi Perakendede okula dönüş hareketi

Perakendede okula dönüş hareketi

10.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Perakendede okula dönüş hareketi başladı. Asıl yoğunluğun yaşandığı bugünlerde, tekstil, çanta, ayakkabı, kırtasiye gibi sektörlere talep arttı. AVM’ler çok hareketli.

Perakendede okula dönüş hareketi

HANİFE BAŞ - Okula dönüş hazırlığı perakendeyi hareketlendirdi. Alışveriş merkezlerine giriş oranları artarken, tekstil, çanta, ayakkabı, kırtasiye gibi sektörlere ilgi patladı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, okulların açılmasına az bir süre kala okul alışverişlerinde büyük hareketlilik yaşandığını söyledi. Öncel, “Marketlerde kırtasiye reyonlarının en öne alındığını gözlemliyoruz. Bununla birlikte enflasyonda yaşanan artışa bağlı olarak okul ürünlerinin fiyatlarında da yükseliş söz konusu. Özellikle dövize bağlı hammadde girdilerindeki artış bizi zor durumda bırakıyor. Maliyet artışlarını tamamen üretici ve perakendeci göğüslemeye çalışıyor. Buna karşın başta kırtasiye, hazır giyim ve çantada kalitesine ve lisans durumuna bağlı olarak yüzde 80 ile yüzde 120 arasında bir fiyat artışı var. Yine kalitesine ve lisanslı olma durumuna bağlı olarak kırtasiyelerle büyük marketler arasında da fiyat farkları oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten ise, okullarda ders yılının başlamasına az bir süre kala velilerin çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını dile getirerek, “Bu yanıyla önemli bir hareketlilik söz konusu. Perakende sektöründe yaşanan genel fiyat artışını okul ayakkabısında da gözlemliyoruz. Maliyet artışının bir kısmını biz karşılamaya çalışırken, bir bölümünü de mecburen etiketlere yansıtıyoruz. Okul alışverişine çıkan veliler, geçen yıla göre okul ayakkabısında yüzde 80-100 arasında değişen bir artışla karşılaşıyorlar. Ayakkabı sanayicileri olarak bu oranı en minimumda tutmak için büyük özveri gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, tatilden dönüşlerin devam ettiğini, alışverişin bu hafta yoğunlaşmasını beklediklerini kaydetti. Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hafta yoğunluk bekliyoruz. Son dakikacıyız. Gömlek, pantolon, etek, hırka çok satıyor.”

E-ticarette kırtasiye hamlesi

E-ticaret tarafı da okula dönüş seferberliği başlattı. Sanal tarafta da kırtasiye sektörü hareketi var. TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. E-ticaret eylül başında iyice hızlanmaya başladı. Hizmet verdiğimiz 15 bin işletmenin satışlarını incelediğimizde, kırtasiye sektöründeki müşterilerimizin en çok sipariş aldıkları aylar ocak ve eylül. İşletmelerimizin ciroları Eylül 2021’de Temmuz 2021’e göre yüzde 88, toplam sipariş sayıları yüzde 116, toplam satılan ürün sayısı ise yüzde 65 artış gösterdi. Bu yıl benzeri olabilir. Kırtasiye sektörü e-ticarete hızlı dönüş sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Son hafta yoğunluğu

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM’lerde eylül ayıyla hareketin arttığını aktararak, şunları söyledi: “Şu anda cirolar ve giriş sayıları arttı. Belli sektörlerde hareket daha yoğun. Çanta, tekstil, ayakkabı daha fazla ilgi odağında. Türkiye’de alışveriş genelde son haftaya bırakılıyor.”