Ekonomi Peso’yu 2’ye böldü

Peso’yu 2’ye böldü

14.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekonomiyi ayağa kaldırma hedefiyle radikal kararlar almaya başlayan Arjantin Devlet Başkanı Milei dolar-peso paritesini 391’den 800’e getirerek yüzde 50’nin az üzerinde devalüasyona gitti.

Peso’yu 2’ye böldü

Arjantin, zor durumdaki ekonomisini canlandırmak ve 3 hanelerde dolaşan enflasyonla mücadele etmek hedefiyle önceki gün parasını yüzde 50’den fazla devalüe etti.

Haberin Devamı

Arjantin’in yeni seçilen Devlet Başkanı Javier Milei, şok önlemler kapsamında devlet desteklerinde kesintiye giderken tüm yeni kamu inşaat projelerini de durdurdu. AFP’nin haberine göre Latin Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisi olan Arjantin’de yıllık enflasyon yüzde 140 ve yoksulluk ise yüzde 40 seviyesinde. Milei bir süredir, “Para yok” mesajı veriyordu.

Ekonomi Bakanı Luis Caputo, Arjantinlilere yönelik yayınladığı video mesajda ülkenin kazandığından fazla harcama yapma “bağımlılığı” olduğunu ve son 123 yılın 113’ünde açık verildiğini söyledi. Caputo, “Bu şekilde devam edersek, kaçınılmaz olarak hiperenflasyona gideriz” dedi. Hükümetin sorunu ilk kez “kökten” halletmek istediğini söyleyen Caputo, “Bu da daha fazla enflasyona maruz kalmamak, daha fazla yoksulluk çekmemek için” dedi.

Haberin Devamı

Arjantin’in 44 milyar dolar borçlu olduğu Uluslararası Para Fonu (IMF) önlemleri memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

IMF’den yapılan açıklamada, “Bu cesur adımlar, toplumdaki en savunmasız kişileri korumayı ve döviz rejimini güçlendirmeyi amaçlıyor” denildi.

Destekler azaltıldı

Caputo, dolar-peso paritesinin 391’den 800’e gelerek yüzde 50’nin biraz üzerinde bir devalüasyon olduğunu duyurdu. AFP’ye açıklamada bulunan Economist Intelligence Unit kıdemli analisti Nicolas Saldias, “Devalüasyon, çoğu insanın beklediğinden çok daha fazlaydı” dedi.

57 yaşındaki Arjantinli öğretmen Gabriel Alvarez, karara tepki göstererek, “Yoksullukla karşı karşıyayız ve durum daha da zorlaşacak” dedi. Bakan Caputo, akaryakıt ve ulaşıma verilen desteklerin de azaltıldığını açıkladı ancak net bir bilgi paylaşmadı.

Açıklanan harcama kesintileri arasında tüm devlet reklamlarının bir yıl süreyle askıya alınması da yer alıyor. Buna ek olarak, Arjantin daha fazla inşaat işi ihale etmeyecek ve henüz başlamamış ihaleler iptal edilecek. Bir başka önlem de, bir yıldan eski olmayan kamu iş sözleşmelerinin yenilenmemesi olacak. Bununla birlikte, hükümet çocuk parası ve yemek kartında yüzde 50 artışa gitti.