Ekonomi Pişmanlık beyannamesi nasıl verilir?

Pişmanlık beyannamesi nasıl verilir?

21.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için vergi beyannamesi verme süresi 5 Nisan’da sona erdi.

Pişmanlık beyannamesi nasıl verilir

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA -  400 binden fazla mükellefin beyanname vermediğinin tespit edilmesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten, “Beyanname vermeyen mükelleflerimizi ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz” çağrısı geldi. Peki bu mükelleflerin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak, vergilerini ödeyebilmesi için ne yapmaları gerekiyor? 

Haberin Devamı

Pişmanlık olanağından yararlanmak isteyen mükellefler, vergi dairesine giderek “pişmanlıkla beyanname verme” talebiyle dilekçe sunacak. Vergi dairesine gitmeyen gayrımenkul sahipleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “gib.gov.tr” internet sitesinde yer alan “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden de beyanname verebilecek, işlem sırasında “pişmanlık” seçeneği işaretlenecek.

Pişmanlıkla beyanname verildiğinde, vergi kaybı cezası kesilmeden vergiler ödenebilecek. Gelir vergisi, her yıl mart ve temmuz aylarında 2 taksit halinde ödeniyor. İlk taksitini zamanında ödeyemeyen mükellefler ise geciktikleri her ay için yüzde 3,5 gecikme zammı ödeyecek. 

KENDİLİĞİNDEN BAŞVURU ŞART

Pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmek için mükellef tarafından borcun kendiliğinden haber verilmiş olması (ihbar sonucu tespit edilmiş olmaması), dilekçe veya tutanağın resmi kayıtlara geçirilmiş olması gerekiyor. Hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin, mükellefin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten başlayarak 15 gün içinde sunulması isteniyor.

Haberin Devamı

Yasal işlemle karşılaşmadan vergiyi ödeyebilmek için, mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kısmi dönem için, pişmanlık zammı ile birlikte haber verme tarihinden itibaren 15 gün içinde yatırılması gerekiyor. 15 günlük süre içinde vergi aslı ve pişmanlık zammının tamamı ödenmezse, pişmanlık hükümleri ihlal edilmiş sayılıyor. Pişmanlıkta kısmi ödeme de kabul edilmiyor. Herhangi bir sebeple “izaha davet” yazısı tebliğ edilen mükellefler, davet konusu konuyla sınırlı olarak, pişmanlık hükümlerinden yararlanamıyor.

İSTİNADA KRİTİK AYRINTI

2023 için yıllık 21 bin TL, 2024 için 33 bin liralık kira geliri istisnası var. Bu miktarların altında kira gelirleri için vergi verilmiyor. Geçen yılki gelirleri için kira geliri beyannamesi verecek ev sahipleri, geçen yılki kazançları ve 21 bin liralık istisna tutarını dikkate alacak. İstisnayı aşan gelirler için ise istisna tutarı düşülerek gelir beyanında bulunuluyor. Kira gelirini pişmanlık yoluyla beyan eden mükellefler de mesken istisnasından yararlanabiliyor, vergi kaybı cezası ödemiyor. Bu mükellefler hakkında sadece pişmanlık zammı uygulanıyor.