Ekonomi Projelerde hayat başladı Ataşehir’e olan talep arttı

Projelerde hayat başladı Ataşehir’e olan talep arttı

09.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Finans Merkezi ile adından söz ettiren Ataşehir, karma kullanımlı projelere ev sahipliği yapıyor. Projelerdeki ticari birimlerin açılması ve yaşamın başlamasıyla birlikte bölgeye olan talep giderek artıyor

Projelerde hayat başladı Ataşehir’e olan talep arttı

Nitelikli ve büyük ölçekli konut projeleriyle adından söz ettiren Ataşehir, çok sayıda AVM projesine de ev sahipliği yapıyor.
Ataşehir ilçesinin gelişiminin Doğu Ataşehir’de başlayıp, 2004 yılından itibaren daha çok Batı Ataşehir’e doğru kaydığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Değerleme Uzmanı Ece Çalışkan, Batı Ataşehir bölgesindeki ilk projelerde hayatın başlaması ile birlikte bu bölgenin cazibesinin arttığını söyledi.
Ataşehir’de hayata geçirilen projelerde konut fonksiyonunun yanında genelde yalnızca proje içine hizmet verebilecek ticari fonksiyonlara rastlanırken, yeni projelerin ise karma kullanımlı projeler olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Konutun yanı sıra, ofis, home-office, büyük ölçekli ticari alanlar ve hatta AVM’ler içeren projelere olan talep de arzla birlikte arttı” diye belirtti.
Çalışkan, yeni projelerdeki hem proje içine hem de dışına hizmet edebilecek büyüklük ve nitelikte ticari alanların bölge dışında ikamet eden nüfusun da bölgeye çekilmesini sağladığının altını çizdi.
Son dönemlerde Ataşehir’de en dikkat çeken proje, kuşkusuz İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesidir” diyen Eve Çalışkan, “Bu proje ile birlikte Ataşehir’in, İstanbul’un en önemli ofis merkezlerinden biri haline gelmesi bekleniyor. Finans Merkezi sınırları içerisinde, kamu banka ve kuruluşlarına ait binaların yanı sıra çok sayıda ofis projesinin de konumlandırılması planlanıyor” diye konuştu.

Finans merkezi 2016’da teslim
Ece Çalışkan, finans merkezinin 2016 yılında tamamlanacağı belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye’nin ilk finans merkezinin 24 saat canlı kalması amacıyla otel, cafe, sanat ve eğlence merkezi gibi alanlar yapılması planlanıyor. Bu sayede bölge, yalnızca iş hayatından insanlar için değil, farklı kesimlerden insanlar için de bir cazibe merkezi olma özelliği kazanacaktır.”
Anadolu yakasında mevcutta faaliyette olan Kadıköy – Kartal Metro Hattı ile inşaatı süren Üsküdar – Çekmeköy Metro Hattı’nın entegrasyonunu sağlayacak bağlantı metro hattının, İstanbul Finans Merkezi altından geçmesinin planlandığı söyleyen Çalışkan, bu durumun bölgenin daha kolay ulaşılabilir olmasına büyük katkı sağlayacağını ekledi.

Haberin Devamı

Ofisler 1 yılda % 25 prim yaptı
Geçtiğimiz yıllarda inşa edilen, çok yeni olmayan bazı ofis projelerinin birim satış bedellerinin % 40 - 50 seviyelerine kadar artış göstererek bugünkü satış bedellerine ulaştığını söyleyen Ece Çalışkan, “Bölgede son dönemde inşa edilen ve edilmekte olan ofis projelerinde ise, satışın başlamasının üzerinden 1 yıl geçtiğinde dahi % 25 – 30 seviyelerinde getiri sağladığı gözlemleniyor” dedi. Çalışkan, son 3 yıla bakıldığında ise, bölgedeki ofis birim satış bedellerinde ortalama % 35 seviyelerinde bir artış yaşandığını söyledi.

Konut fiyatı % 20 yükseldi
Ataşehir’de her konuda yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının her geçen gün arttığını ifade eden Ece Çalışkan, şöyle konuştu:
“Ataşehir bölgesinde inşa edilen ve satışları 2009 – 2010 yıllarında başlayıp günümüzde tamamlanmış olan konut projelerinin birim satış bedellerine bakıldığında, projelerdeki ortalama birim değer artışının yıllık bazda % 10 – 20 seviyelerinde olduğu görülüyor. Bölgede son dönemde inşa edilen projelerin daha büyük ölçekli olmaları nedeniyle bu projelerin satış süreçleri de daha uzun yıllara yayılıyor. Söz konusu büyük ölçekli projelerin birim satış değer artışının yıllık bazda % 20 – 30 seviyelerinde olduğunu söylemek mümkün.”

Haberin Devamı

Arsa stoğu azaldı
Bölgede arsa sıkıntısı yaşandığını da ifade eden Çalışkan, şunları dile getirdi:
“Ataşehir bölgesinde genel olarak büyük ölçekli projeler, büyük yüzölçümüne sahip arsalar üzerinde hayata geçiriliyor. Özellikle son yıllarda bu tarz proje arzlarının artması sonucunda, bölgedeki arsa stoğu oldukça azalmış, yok denecek hale gelmiştir. Mevcutta üzeri boş durumda olan arsalar için istenen bedeller de, arsanın imar durumuna göre değişmekle beraber, yakın geçmişe oranla artmıştır.”

En yüksek gökdelen sanat merkezi oldu

‘Başkent’in zirvesi’ olarak tanımlanan ve bittiğinde 185 metre yüksekliğiyle Ankara’nın en uzun kulesi olacak 48 katlı One Tower projesi Ankara'nın yeni sanat merkezi oldu.
Fotoğraf sanatçısı Hamit Yalçın’ın Türkiye’nin doğal güzelliklerini havadan fotoğrafladığı “Anadolu Desenleri” sergisiyle Sanat Günleri etkinliklerine başlayan One Tower, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ile ortaklaşa düzenlediği “30 Yılın Basın Fotoğrafları” sergisiyle de sanatseverlerden tam not aldı.
Hafif Taşıyıcılı, dinamik, şeffaf tasarımlı ve geniş sirkülasyon alanlarına sahip satış ofisinin Oran bölgesindeki sergi salonu ihtiyacını karşıladığını ifade eden İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, sanatın ve sanatçının her zaman yanında olacaklarını söyledi.
306 rezidans bulunuyor
Aralık ayından bu yana devam eden sergilerin büyük ilgi çektiğini belirten Özçelik, “Hem “Anadolu Desenleri” sergimiz hem de “30 Yılın Basın Fotoğrafları” sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Yüksek kültür seviyesine sahip Oran halkının gerçekten de böylesi bir sergi salonuna ihtiyacı varmış. Çünkü sergileri başlattığımız günden beri satış ofisimiz çok sayıda sanatseveri ağırladı” dedi.
1150 rakımla Ankara’nın en yüksek bölgelerinden Oran’da inşa edilen One Tower, 48 katlı, 185 metre yükseklikte olacak. Projede 12 ayrı tip ve büyüklükteki 306 residence daire bulunuyor.
Mimari tasarımını Tabanlıoğlu Mimarlık’ın yaptığı One Tower’ın sosyal tesislerinde kapalı yüzme havuzu, sauna, buhar odası, masaj odası, genel aktivite alanları, çocuk kulübü, fitness, pilates/yoga salonu ve squash gibi donatılar bulunacak.

Haberin Devamı

Nef Merter’deki projede 1+1 daireleri yok sattı

Haberin Devamı

Gayrimenkul sektörünün yenilikçi markası olan Nef’in Merter 12 ve Merter
13 projelerinde satışlar tüm hızıyla devam ediyor. 1+1 satışlarının tamamlandığı Nef Merter 12 projesinde yüzde 3 peşinat verip kalan bölümü banka kredisi ve ara ödemelerle tamamlama fırsatı sunuluyor. Ayrıca 24-48 ay arasında sıfır faiz seçeneği uygulanıyor. Nef Merter 12 projesinde
2+1 konutlar 369 bin liradan, 3+1 daireler 501 bin liradan başlıyor
Nef Merter 13 Konutları'nda ise
1+1 daireler 260 bin liradan başlıyor.
Banka kredisi ve şirket bünyesinde ödeme seçeneklerinin sunulduğu projeler mimari tasarımlarıyla da dikkat çekiyor. Nef Merter 12 projesi Şubat 2016, Nef MErter 13 projesi ise Haziran 2016 tarihlerinde
teslim edilecek.

Haberin Devamı

En çok eleman arayan sektör inşaat oldu

Elemanonline.net’te ocak ayında 14 bin ilanın yayınlandığı sitede, en çok ilan yayınlayan sektörler ise sırasıyla inşaat, bilişim, gıda, tekstil ve eğitim oldu.
Aralık ayında yaşanan dönemsel durgunluğun ardından, ocak ayında iş ilanlarında yaklaşık yüzde 10'luk bir artış yaşandığını söyleyen Elemanonline.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, 2013'ün en çok büyüyen sektörlerinden biri olan inşaatın, ocak ayında da başı çektiğine dikkat çekti. Duyarlar, “İnşaat sektörü, diğer sektörler gibi yıl sonuna doğru olağan bir durgunluk dönemine girdi. Ancak ocak ayı itibariyle eleman ihtiyacının artması, sektörün büyüme potansiyelini gösteriyor. 2014'te de inşaat sektörünün mütekabiliyet yasası, kentsel dönüşüm gibi itici güçlerin etkisiyle büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor” dedi.

DEĞERLEME: Konuk Yazar

ALİ GÜVENÇ KİRAZ

agk@guvenckiraz.av.tr

Projeden konut alırken satış sözleşmesi noterde yapılmalı

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeni projeden konut satın alanların satış vaadi sözleşmesinin bizzat noter tarafından düzenlemesi gerektiğini söyledi

SORU: Bir projeden ev almak istiyorum. Müteahhitle yapacağım alım-satım sözleşmeleri geçerli midir?
CEVAP: Hukukumuzda taşınmaz satışını sağlayan tek yol tapuda resmi devirdir. Bunun dışında hiçbir işlem (mahkeme kararı ve miras hariç) tapuda devri sağlayamaz. Satış vaadi sözleşmesi dediğimiz ön satış sözleşmesi de yine devri sağlamaz ancak satış vaat edilen için tapuda devri isteme hakkı doğurur.
Satış vaadinin bizzat noter tarafından düzenleme şeklinde yapılması şarttır. Tapuya satış vaadi şerh edilirse 3. kişilere karşı da ileri sürülebilir. Ancak taraflar arasında tapuda devredilmeyen veya satış vaadi de yapılmayan adi yazılı sözleşmeler Türk hukukuna göre yok hükmündedir, yani geçerli değildir.

Arsa payı sonradan düzelir

SORU: Dükkanım bulunouğu bina riskli ilan edildi. Ancak arsa payı düşük görünüyor. Ne yapmalıyım?
CEVAP: Arsa payı, taşınmaz ilk inşa edildiğinde haksız dağıtıldığını iddia eden malikler tarafından arsa payı düzeltim davası açılarak düzeltilebiliyor. Dava her zaman açılabilir, ancak arsa payı ilk dağıtıldığında yönetim planını imzalayanlar bu davayı açamazlar. Fakat yıllarca arsa payı düşük bir şekilde giderlere katılanlar, düşük emlak vergisi ödeyenler açısından yıkımdan sonra daha fazla arsa payı almak için dava açılması bir kötü niyet olarak kabul edilebilir.

Kaparo verilmez

SORU: Emlakçıya aracılık hizmeti için verdiğim kaparoyu geri alabilir miyim?
CEVAP: Emlakçı alım-satım gerçekleşmez veya kira akdi kurulamazsa hizmet bedeli alamaz. Tarafların verdikleri kaparo yanlış anlaşılmıştır. Kaparo alım-satımda satıcıya, kiralamada taşınmaz sahibine verilir. Emlakçının bu bedeli üzerinde tutma hakkı yoktur. Ancak kaparo iki çeşit olup pey akçesi olarak verilmişse cayma halinde verene geri ödenir. Cayma tazminatı bedeli olarak alınmışsa geri ödenmez ve satıcı veya mal sahibinin ukdesinde kalır.

Sözleşme sonunda kiracı çıkmaz

SORU: Kiracımın sözleşmesi yılsonunda bitiyor. Sözleşmede belirlenen sürenin sonunda kiracımı tahliye edebilir miyim?
CEVAP: Kira sözleşmelerine süre konulabilir. Ancak bizim hukukumuzda kira hukuku maddeleri içinde yer alan tahliye sebepleri yok ise kiracının süre sonunda tahliyesi mümkün değildir. Ancak, bir kira dönemi içerisinde kiracı ödememe nedeniyle 2 haklı ihtara maruz kalmışsa, tahliye taahhüdü varsa, esaslı tamirat, yıkım söz konusu ise, temerrüt nedeniyle gönderilen ihtarname sonrasında
30 günlük süre içerisinde ödeme yapmamışsa, taşınmaz kötü şekilde kullanılmışsa, taşınmaz satılmış ve yeni alan malik satın aldığı tarihten itibaren
1 ay içinde kiracıya tahliye talebini iletmişse , ihtiyaç sebebiyle tahliye talep edilmiş ve ihtiyacın samimi gerçek olduğu anlaşılmışsa kiracının tahliyesi mümkündür.

Mirastan mal kaçırana dava

SORU: Babam vefat etmeden 5 yıl önce bir taşınmazını ağabeyime satmış. Babamın bu gayrimenkulü satmaya ihtiyacı yoktu ve ağabeyimin de ekonomik gücü bulunmuyordu. Bu durumda ne yapabiliriz?
CEVAP: Olayda mirasçıdan mal kaçırma gerçekleşmiş gibi. Yargıtay’ın 17974/1 Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı’na göre bir taşınmaz miras bırakan tarafından aile üyelerinden birine satılmışsa, gayrimenkul aslında satılmak değil bağışlanmak isteniyorsa, fakat satış gösterilmişse, satanın satmaya, alanında almaya ihtiyacı yoksa, bedel düşük gösterilmiş ve bedel herhangi bir şekilde resmi kanallarla ödenmemişse ve bölgede mirasçıdan mal kaçırma bir teamül olarak uygulanıyorsa mirasçının vefattan sonra zamanaşımı olmaksızın her zaman dava açabilir.

Emlak vergisi, değerleme, kentsel dönüşüm, konut kredisi, gayrimenkul hukuku ve tapu mevzuatı ile ilgili sorularınızı yavuz.karaman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz...