Ekonomi Rusya'nın doğal gaz teklifine Türkiye'den yanıt: Teknik açıdan mümkün

Rusya'nın doğal gaz teklifine Türkiye'den yanıt: Teknik açıdan mümkün

12.10.2022 - 14:14 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akımı doğalgaz boru hatlarında ortaya çıkan sızıntıların 'uluslararası terör eylemi' olduğunu söyledi. Putin ayrıca, "Avrupa için Türkiye'de büyük bir gaz merkezi kurulabilir" dedi. Öte yandan Rusya'nın teklifine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den cevap geldi.

Rusya Devlet Başkanı Putin Kırım'daki saldırıdan Kuzey Akım sabotajına kadar pek çok konuda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Putin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Avrupa piyasadan doğal gaz alacak, gelişmekte olan ülkeler daha yüksek fiyat ödeyecek.

Haberin Devamı

Rus petrolüne fiyat tavanı küresel enerji sektöründe yatırım iklimini kötüleştirecek.

Kuzey Akımı 2'nin bir hattı güvenli. Rusya Kuzey Akımı 2 üzerinden gaz tedarikine hazır. Bu konuda top AB'nin sahasında. Spot piyasa mekanizmasını kullanmak Avrupa için 300 milyar kayıpla sonuçlanacak.

Rus petrolüne fiyat tavanı küresel enerji sektöründe yatırım iklimini kötüleştirecek. Bu en yoksul ülkeleri vuracak. Petrol rezervlerini  açmak durumu değiştirmeyecek. Kuzey Akım gazını Karadeniz'e yönlendirebiliriz.

PUTİN'DEN TÜRKİYE FORMÜLÜ!

Avrupa için Türkiye'de büyük bir gaz dağıtım merkezi oluşturabiliriz. Rusya gaz dağıtım coğrafyasını genişletecek. Enerji tedarikinde yerel paralar ile ticaret yönünde ilerlemeye devam edeceğiz."

Haberin Devamı

GAZPROM: TÜRKİYE, AB SINIRINA KURULABİLİR

Öte yandan Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Komitesi Başkanı Alexey Borisovich Miller, gaz ticaret merkezinin Türkiye ile AB sınırına kurulabileceğini ifade etti.

BAKAN DÖNMEZ: DOĞAL GAZ MERKEZİ TEKNİK AÇIDAN MÜMKÜN

Putin’in ‘Türkiye’de doğalgaz merkezi kurulabilir’ açıklamasına ilk yanıt Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den geldi. Bakan Dönmez, “Tam teşekküllü çalışma gerektiriyor. Ancak teknik olarak mümkün” dedi. 

'EK HATLAR DÖŞENMESİNİ GÖRÜŞÜYORUZ'

Ayrıca Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, "TürkAkım'a ek hatlar döşenmesini görüşüyoruz, güvenlik tedbirleri güçlendirildi" ifadelerini kullandı:

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan gazeteci Siyamend Kaçmaz şu ifadeleri kullandı:

"Putin konuşmasını Rusya Enerji Haftası’nda dile getirdi. Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de bu toplantıda yer aldı. Putin’in açıklamalarına baktığımızda özellikle dünyada son dönemde enerjiye olan istikrarsız fiyatlardan bahsetti. Kendilerine tavan fiyat uygulayan hiçbir ülkeye gaz satmayacaklarını ifade etti. Kuzey Akım boru hatlarına gerçekleştirilen sabotajdan sonra dünyadaki bütün enerji boru hatlarında oluşabileceğini söyledi. Türkiye’nin ekonomik bir geçiş güzergahında olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

'TÜRKİYE'DEKİ GÜVENLİKTEN BAHSETTİ'

Eğer Avrupalı ortaklarımız kabul ederlerde Türkiye’yi transit merkez haline getirebiliriz dedi. Şu anda Türkiye’ye Mavi Akım ve Türk Akım üzerinden gaz akışı sağlanmakta. Türkiye’deki borulara sağlanan güvenlikten bahsetti. Özellikle şunun altını çizdi istikrarsız fiyatlara değindi ve bunun AB ile Rusya arasındaki bağlılığı zayıflatmaya yönelik dedi.  

Rusya Devlet Başkanı bugünkü toplantıdan hemen sonra Astana’ya geçecek ve orada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirecek."

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Şenay Yalçın ise şu ifadeleri kullandı:

"AB bütün bağlantılara rağmen önümüzdeki kış yeterli miktarda enerji kaynağı sağlamış değil. Halihazırda kendisine kaynağı sağlayacak Rusya var ama özellikle ABD’nin önderlik ettiği yaptırımlar sonunda AB’nin katıldığı fiili durumlar var. Gerek Ukrayna gerekse Rusya barışmak istiyorlar ama fiili durum buna müsaade etmiyor. AB de bunu istiyor. Putin’in bu adımı yumuşatıcı bir adımdır. İki taraf için de ucu açıktır.

Haberin Devamı

NEDEN TÜRKİYE?

Türkiye niye seçildi derseniz. Türkiye tüm ülkelerin ilişkiler açısından en dengeli politikaları güden ülkelerin başında geliyor. Rusya, Ukrayna, AB ile ilişkilerde güven verici bir duruşu var.  

Hububat sektöründe olduğu gibi düzenleyici merkezin Türkiye seçilmesini önermiş bulundu. Türkiye ilerleyen zamanlarda iyi bir yönetici olduğunu gösterecektir. Bu sayede de Avrupa’ya ihtiyacı olan gazın sevkiyatı mümkün olacaktır. Putin yeni bir doğal gaz hattı kuralım demiyor. Türkiye üzerine gelen iki boru hattı var. Mavi Akım ve Türk Akımı buradaki gazların bir bölümü Avrupa’ya sevk ediliyor. Belki kapasite artırılarak Avrupa’nın ihtiyacı olan gazın bir bölümünü karşılamak mümkün olacak."