Ekonomi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Prof. Dr. Ayşe Zarakol’a

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Prof. Dr. Ayşe Zarakol’a

30.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koç Üniversitesi tarafından bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla bu yıl sekizinci kez verilen Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın sahibi Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Zarakol oldu.

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Prof. Dr. Ayşe Zarakol’a

CEYDA ULUKAYA / İstanbul - Evrensel bilgi birikimine üst düzey katkıda bulunmuş, 50 yaşını aşmamış bilim insanlarına verilen madalyayı önceki gün düzenlenen törenle alan Prof. Dr. Zarakol, “Türkiye’den bir akademisyen olarak Cumhuriyet’in 100. yılında bu madalyaya layık görülmekten daha büyük bir onur olamaz” dedi.

Haberin Devamı

Törende konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti ise insani bilimlere dair kimsenin sormaya cesaret edemediği sorulara bambaşka cevaplar arayan Prof. Dr. Ayşe Zarakol’un çalışmalarının en büyük övgüyü hak ettiğini söyledi. Batı merkezli uluslararası ilişkiler teorilerine derin eleştiriler getiren çalışmalarıyla bilinen Ayşe Zarakol, tören sonrası sorularımızı yanıtladı. Uluslararası arenada yaşanan farklı krizleri değerlendiren Zarakol, “Uluslararası düzen dediğimiz şey değişebilir. Bu yakın zamana kadar akla bile gelen bir şey değildi. Şu deniyordu: 90’lardan itibaren kabul gören liberal uluslararası düzen bütün dünyaya yayılacak. Bundan sonra da uluslararası sistemde artık çok bir şey değişmeyecek diye düşünüyorduk. Şimdi son 10 yıl krizlerle geçiyor. Herkes soruyor, başka ne olabilir? Tarihe bakınca görebiliyoruz ki çok yerleşik uluslararası düzenler bile çökebiliyor. Hatta tamamen unutulabiliyor, ben de onu göstermeye çalışıyorum. Aynı şey Batı’nın başına da gelebilir. Batı için çöküşe doğru bir gidiş ihtimal dahilinde” değerlendirmelerini paylaştı.