Ekonomi Ramazan bereketi

Ramazan bereketi

17.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da geleneksel alışverişin kalbinin attığı semt çarşılarında Ramazan yoğunluğu gözleniyor. Vatandaş, bütçesine göre seçerek alışveriş yapıyor.

Ramazan bereketi

İsmail Şahin - Ramazan ayının gelmesiyle birlikte İstanbul’da çarşılar da şenlendi. Üsküdar, Eminönü, Kadıköy gibi geleneksel alışverişin vazgeçilmez mekanlarında yoğunluk yaşanıyor. Elbette vatandaş, alışveriş yaparken bütçesini dikkate alıyor. Bazı ürünlerden de uzak durulduğu gözleniyor. Örneğin Üsküdar çarşıda, balık satışları Ramazan’ın gelmesiyle azalmış. Kardelen Balıkçılık’tan Hızır Muratoğlu, “Vatandaş susatır diye Ramazan’da balığı çok tercih etmiyor. Ama havalar soğuk, balık iftarda rahatlıkla tüketilebilir” diyor.

Haberin Devamı

Hurmaya rağbet

Tüketiciler, Ramazan’ın geleneksel lezzetlerine alışverişlerinde daha çok yer veriyor. Üsküdar’daki kuruyemişçiler kilosu 650 lira olmasına rağmen hurma satışlarından memnun olduklarını söylüyor.

Hazır yemeğe ilgi arttı

Bu Ramazan hazır yemek satışlarına ilginin arttığı dikkat çekiyor. Şarküteri esnafı, bu ilgiyi görünce ürün miktarını ve çeşitliliğini artırmış. Can Şarküteri’den Fatih Doğrucan, “Çalışan kadın sayısı, her geçen gün artıyor. Bu da hazır yemek satışlarımıza yansıyor. Bizden içli köfte, meze ve mantı gibi hazır yiyecekler alıyorlar. Çok kısa sürede iftar sofralarını hazırlıyorlar” diyor.

Ramazan bereketi

Zamsız peynirin alıcısı çok

Üsküdar çarşıdaki peynirciler fiyatlara zam yapmadıkları için satışlarının iyi olduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

Ramazan bereketi

Tavukta kuyruk var

Üsküdar çarşıda tavuk eti satan dükkanların önünde kuyruklar oluşuyor. Vatandaşlar kırmızı ete göre fiyatı daha uygun olduğu için tavuk eti almayı tercih ettiklerini söylüyor. İftar hazırlığı için alışveriş yapan Neriman Karcı, “Çarşıda tavuk etini ucuz satan dükkanların bulunması, vatandaş için bir imkan” diyor.

Ramazan bereketi

Kasaplar sakin

Son dönemde fiyatı yükselen kırmızı et ve sakatat ürünleri, vatandaşın alışveriş listesinde de gerilere düşmüş. Yıldırım Ciğerci’den Ayhan Aşan, “Fiyatlar geçen yıla oranla neredeyse iki katı, vatandaşa pahalı geliyor. Önceden gelip bir kilo ciğer alan müşterim artık yarım kilo, hatta 300 gram alıyor” diyor.

Ramazan bereketi