Ekonomi Ruslara Türkiye’de ‘helal tatil’

Ruslara Türkiye’de ‘helal tatil’

28.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya ve bölge ülkelerindeki artan Müslüman nüfusuna ve yükselen “helal” pazarına dikkat çeken Ticaret Bakanlığı, “helal turizm” yapan otellerin Rusya’da tanıtım faaliyetlerini artırması; ilaç, kozmetik ve tekstil firmalarının helal pazara yönelik çalışma yapması gerektiğini bildirdi.

Ruslara Türkiye’de ‘helal tatil’

Mithat Yurdakul / ANKARA - Ticaret Bakanlığı, Rusya ve bölge ülkelerdeki helal pazarı ile ilgili Türk şirketlere bilgi verdi. Buna göre, Rusya’da göçmenler dahil olmak üzere 25 milyonun üzerinde Müslüman nüfus bulunuyor.  Moskova’daki Rusya müftülüğünün tespitlerine göre, 2034 yılına kadar ülkedeki Müslüman varlığının toplam Rusya nüfusunun yüzde 30’una ulaşacağı tahmin ediliyor. Ülkede helal ürünlerin yıllık yarım milyar doları aşan bir pazar potansiyeline sahip olduğu değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Cepten takip

Moskova ve St. Petersburg şehirlerinde en az 1 milyon Müslümanın yaşadığı kaydedilirken Tataristan, Başkurdistan, Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kabardino-Balkarya, Karaçay-Çerkesya ve Kuzey Osetya- Alanya cumhuriyetlerinin, nüfusunun çoğunluğunun Müslüman olması nedeniyle helal pazar açısından önemli bölgeler olduğu bildiriliyor. 

Rusya Müslümanları, “Halal Guide” isimli telefon uygulaması ile en yakın camiyi, İslami bankayı, helal gıda kafeleri, Müslüman edebiyatı veya kıyafetleri satan mağazaları bulabiliyor, helal yemek sipariş edebiliyor, şeriat hukukuna göre iş bulabiliyor. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ise İslami finans kuruluşu oluşturmak için harekete geçti.

Türk şirketlerine Rusya’daki helal gıda sektörüne giriş için Rus şirketleriyle işbirliği yapma tavsiyesinde bulunan bakanlık, “helal turizm” fırsatına da dikkat çekti. Helal turizm konseptiyle hizmet veren otel, tatil ve sağlık merkezlerinin Rusya genelinde tanıtım faaliyetlerini artırmasının önemine dikkat çeken bakanlık, alternatif tatil seçenekleri arayan Rusya Müslümanlarının Türkiye’ye yönlendirilebileceğini bildirdi. Bakanlık, ilaç, kozmetik ve tekstil alanında faaliyet gösteren firmaların da helal pazara yönelik çalışma yapmasının faydalı olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Sadakomat ve PayZakat

Bakanlığın çalışmasına göre, bölge ülkelerinden Tataristan ise “helal medya” alanını güçlendirmeyi amaçlıyor. Vatandaşlarına tek bir platform üzerinden “helal yaşamı” tanıtmayı amaçlayan Tataristan, her yıl “Müslüman Medya Forumu” düzenliyor. Tataristan ayrıca, birey ve şirketler için İslami standartlara göre “HelalBank” uygulamasını hayata geçirmeyi amaçlıyor. Sberbank bu ülkede de Müslümanlar tarafından muhtaç ve yoksullara toplanan parayı bağışlamak için “PayZakat” adlı yapay zekaya dayalı dijital platform geliştirirken, sadaka toplamak için Kazan’daki Golubaya ve Galeevskaya camilerine ATM benzeri “Sadakomat” adı verilen cihazlar yerleştirdi.