Ekonomi ‘Sanayici maliyet hesabı yapamıyor’

‘Sanayici maliyet hesabı yapamıyor’

28.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, dövizdeki dalgalanmaların sanayi üretimini olumsuz etkilemeye başladığını, girdilerin büyük ölçüde döviz kurları ile fiyatlandığı Türkiye’de bu sorunun artık fiyat yokluğuna doğru gittiğine dikkat çekti.

‘Sanayici maliyet hesabı yapamıyor’

EKONOMİ SERVİSİ - Bahçıvan, “Sanayicinin ihtiyaç duyduğu hammaddeden lojistik ve finansmana kadar, üretim süreci için gerekli olan tedarik zincirlerindeki belirsizlikler ve ham madde maliyetlerindeki yükselişler, üretimin üzerindeki baskıları artırıyor. Sanayici maliyet hesabı yapamıyor ve geleceği öngöremiyor. Bu durum, yakın dönemde bazı ürünlerin üretiminde ciddi sıkıntılara yol açabilecek gibi gözüküyor” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde; Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ile birlikte GSO Meclis Üyelerinin katılımıyla yapıldı.

Enflasyon uyarısı

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi ise konuşmasında, “Ülkede faiz, kur ve enflasyon üçgeninde bir sıkışma yaşanıyor ve bunun aşılması gerekli. Özellikle iç piyasaya üretim yapan ve ham maddeyi dışarıdan alan firmalarımız kur baskısı karşısında büyük güçlük yaşıyor, üretici fiyatlandırma yapamıyor. Kurdaki yükseliş ve dalgalanmalar enflasyonu tetikliyor. İhracatı artıralım derken enflasyonist bir döngünün içerisine girmekten de uzak durmamız gerekiyor. Sanayimizin sürdürülebilirliği için kur, faiz ve enflasyon dengesiyle birlikte; öngörülebilirlik, istikrar ve güven ortamını ivedilikle tesis etmek zorundayız” diye konuştu.