Ekonomi Şarık Tara hayatını kaybetti

Şarık Tara hayatını kaybetti

29.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ENKA Şirketler Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara, dün tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği sebebiyle yaşamını yitirdi. Tara, arkasında dikkat çeken projeler bıraktı

Şarık Tara hayatını kaybetti

ENKA Şirketler Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara, dün 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Tara’nın bir süredir tedavi gördüğü Acıbadem Hastanesi’nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi. Hastaneden yapılan açıklamada “Şarık Tara, 2 Haziran tarihinden itibaren kalp yetmezliği nedeniyle Acıbadem Maslak Hastanesi’nde takibe alınmıştı. Maalesef bugün (dün) saat 19.19’da çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

1930 yılında Üsküp’te doğan Tara, 1942 yılında İstanbul’a geldi. Orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1954 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. 1957 yılında kız kardeşi Vildan Gülçelik’in eşi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kolektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başladı. Şirketin adı enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşuyordu. Yeni kurulan bu küçük şirket İstanbul’da İstinye Karayolu Köprüsü ve rıhtımı ile Babaeski-Kuleli Yolu gibi birçok büyük inşaat projesinde aktif rol üstlenip dikkat çekti. ENKA, Alman ortağı ile birlikte Ortaköy viyadükleri ve Boğaz Köprüsü’nün bağlantı yollarını inşa etmek üzere 1970 yılında ilk defa uluslararası bir ihaleyi kazandı.

Haberin Devamı

2 binden çok proje

ENKA 1972’de holdinge dönüştü. Yurtiçi ve yurtdışındaki işlerini giderek büyüterek 1988 yılında Türk - SSCB Doğal Gaz Anlaşması çerçevesinde Rusya’da ilk inşaat projelerini üstlendi. Daha sonraki yıllarda üstlendiği projelerle Rusya’nın da en büyük müteahhitlik şirketlerinden biri oldu. ENKA bugüne kadar Türkiye’de 7 milyar dolar sözleşme değerine denk gelen 124 adet proje tamamlarken yabancı ülkelerde ise 39 milyar dolar sözleşme değerine denk gelen 392 adet daha proje gerçekleştirdi. 60 yıllık tarihi boyunca ENKA ve grup firmaları 2 binden fazla projeyi tamamladı.

En zenginler listesinde

2014 yılında ödediği 37.6 milyon lira ile Türkiye’nin en fazla vergi veren kişisi olan Tara, Forbes Türkiye’nin bu yıl hazırladığı ‘En Zengin 100 Türk’ listesinde 2.5 milyar dolarlık servetiyle 7. sırada yer almıştı. Tara’nın cenaze töreni 30 Haziran Cumartesi öğle namazını müteakip yapılacak.