Ekonomi Seramiği büyütürken binaları hafifletiyor

Seramiği büyütürken binaları hafifletiyor

11.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kurucusu İbrahim Bodur’un “Binaları hafifletmeliyiz” yönlendirmesiyle ürettiği Kalesinterflex için yeni yatırımını devreye alan Kaleseramik, 160x320 cm ebatlı ürünleri dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye başladı.

Seramiği büyütürken binaları hafifletiyor

EBRU SUNGUR / Çan - Kaleseramik, 1999 depreminden sonra İbrahim Bodur’un, “Binaları hafifletmeliyiz” sözüyle araştırmalarına başlayıp 2005’te üretimine geçtiği Kalesinterflex’i yeni yatırımla ‘büyüttü’. 34 milyon euro tutarındaki yatırımla Kalesinterflex üretim kapasitesi yıllık 1.5 milyon metrekare daha artarken 160x320 cm ebatında ürün elde edilmeye de başlandı. Kaleseramik Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “Kalesinterflex ile dünyada seramiğin beşiği sayılan Çin’e bile girmiştik. Yeni üretim hattımız da yüzde 70 ihracata çalışacak” dedi.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüme hazır

Kaleseramik tesislerinin bulunduğu Çanakkale’nin Çan ilçesinde gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Altuğ Akbaş, şunları söyledi:

“Dünyanın en büyük, en ince ve esneyebilen seramiği Kalesinterflex, alışılagelmiş standartlardan iki kat daha fazla katma değer yaratıyor. Zira 2000’li yılların başında 1 metrekare seramiğin ağırlığı ortalama 28 kilo civarındaydı. 2005 itibari ürettiğimiz Kalesinterflex ile 1 metrekare seramiğin ağırlığını 7 kiloya kadar indirdik. Kalesinterflex yolculuğumuza başlama fikrindeki İbrahim Bey’in bina yükünü hafifletme hedefine ulaşmış olduk. Seramikte metrekare başına ağırlığı 4’te 1’e kadar düşürdük. Bu, 10 katlık bir binanın 25 ton hafiflemesi demek.”

Haberin Devamı

Akbaş, yatırım ve üretim planlarında kentsel dönüşümün yerinin ne olduğu yönündeki bir soru üzerine de, “Kentsel dönüşüm en önemli gündem maddelerinden... Son açıklamalara göre, sadece deprem bölgesinde 780 bin konut ihtiyacı var. Seramik sektörü yıllık üretiminin yüzde 8’i ile tüm bu binaların seramik ürün ihtiyacını karşılayabilecek güçte” dedi.

Akbaş, Kaleseramik’in temmuz sonunda gerçekleşen halka arzıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Halka arzda, 2 milyonun üzerinde başvuru ile 9 milyar TL’yi aşan talep topladık. Çıkarılmış sermayemizin yüzde 21.25’lik kısmı için halka arz büyüklüğümüzü 2 milyar 735 milyon TL olarak gerçekleştirdik. Halka arzdan elde edilen gelirin yüzde 80’i ile yatırım yapacağız.”

Halka arz gelirinin yüzde 6’sıyla yurtdışına yatırım yapmaya planladıklarını belirten Akbaş, “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın batısında müşteriye yakın olabileceğimiz yerleri araştırıyoruz” dedi.

Üretirken de kullanırken de çevre dostu

Dış cephe kaplamasının yanı sıra iç mekanda mutfak tezgahından TV paneline, şömine kaplamasından her türlü zemine kadar geniş kullanım alanı bulunan Kalesinterflex’in üretiminde gaz, toz ve karbondioksit salımı geleneksel seramik üretiminin çok altında. Geleneksel seramik üretiminde kullanılan enerjinin 4’te 1’i, suyun da 6’da 1’i kullanılarak üretilebilen Kalesinterflex, TÜBİTAK onaylı antibakteriyel ve fotokatalitik özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu sayede temizliğinde daha az su ve deterjan gerektiği için kullanırken de sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Sandıklardaki hisseler

İbrahim Bodur, şirketi kurarken Çan’dan ve civar yerleşimlerden 1200 kişinin, “Biz de bu fabrikaya ortak olmak istiyoruz” diyerek hisse sahibi olduklarını anlatan Altuğ Akbaş, şöyle devam etti: “Zaman içinde bu küçük hissedarların payları azalsa da onlar hisse senetlerini saklamışlar, kimisi çocuklarına, hatta torunlarına bölüştürmüş. Halka arz sırasında hisse sahipleri tüm bu kağıt senetleri sandıklardan, dolaplardan çıkardı. Hepsi Takasbank’ta kayda girdi.”

Yeşil hidrojene yatırım planı

Seramik üretim maliyetinde enerjinin payının yüzde 35 olduğunu belirten Akbaş, “Sektörde doğalgaza alternatif bulma çalışmaları var. Biz de Güney Marmara Kalkınma Ajansı’yla birlikte yeşil hidrojen üzerine çalışıyoruz. 16 firmanın katıldığı proje Ufuk Avrupa kapsamında da destekleniyor” dedi.