Ekonomi Seyahat ve alışverişte kapanma hücumu yaşandı

Seyahat ve alışverişte kapanma hücumu yaşandı

29.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, bu akşam 17 günlük tam kapanmaya girerken, alışverişte ciddi hareketlilik yaşanıyor. Seyahatlerde adeta patlama yaşanırken otobüsler ek seferler koyuyor. E-ticaret şirketleri ve kargocular ise yeni döneme tam hazır olduklarını söylüyor...

Seyahat ve alışverişte kapanma hücumu yaşandı

Hanife Baş -Türkiye’de tam kapanmaya az bir süre kala seyahat ve alışverişte büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Market, bakkal ve fırınların açık olacağı açıklanmasına karşın bazı vatandaşlarda halen stok yapma eğilimi olduğu görülüyor. AVM’lerin de kapanacak olmasıyla pek çok insan ihtiyaçlarını karşılamak için çarşı pazarı hareketlendirdi. Semt pazarlarında çok kalabalık bir ortam oluşurken  şehirlerarası seyahat talebi de tavan yaptı.

Haberin Devamı

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, tam kapanma kararıyla beraber marketlerde alışverişlerde yüzde 30 - 40 artış gördüklerini belirterek, “Marketler tam kapanmada açık olacak ancak buna karşın temel gıda maddeleri makarna, pirinç, yağ gibi ürünlerde yine stok eğilimi görüyoruz. Bu yoğunluk yarın da (bugün) sürer” dedi.

‘Saat ayarlansın’

Aykaç, marketlerin tam kapanmadaki açık kalış saatleri ve pazar günüyle ilgili de şu görüşü dile getirdi:

“Zincir marketlerin pazar günü kapalı olması cumartesi ve pazartesi günleri yoğunluğu çok artıracak. Ayrıca bazı ürünlerin raf ömrü kısa, bozulan ürün miktarı artacak. Tedarik zinciri de buna alışkın değil. Bunun düzeltilmesi gerekir. Ayrıca kapanmada market saatleri 10:00 - 17:00 olarak açıklandı. Bu müşteri yoğunluğunun belli saatlerde yığılmasına neden oluyor. Biz bu saatin 19:00’a çekilmesini istiyoruz. Biz bunları ciromuz artsın diye değil sağlık önlemleri için talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

Şehirlerarası ek otobüs seferi

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, bu akşam başlayacak tam kapanma öncesi şehir dışına çıkışlarda yoğunluk oluştuğunu, İstanbul’da günlük otobüs sefer sayısının iki katına çıktığını söyledi.

Özcan, “Firmalarımız gelen talebe yetişebilmek için ek seferler koymaya başladı. İstanbul’dan otobüslerimiz Anadolu’daki şehirlere dolu olarak gidiyor. Türkiye’nin her şehrine bilet satışlarında yoğunluk var. Normalde İstanbul’da şehirler arası günlük otobüs sefer sayısı 600’dü. Dün bu sayı 850 oldu, bugün 1.200’e çıktı. Cuma gününe kadar tam kapasiteyle hizmet vereceğiz. Cuma gününden itibaren seferler yüzde 50 kapasiteyle yapılacak. Bayramda yüzde 50 kapasiteyle hizmet vereceğiz” diye konuştu.

Mısır Çarşısı hareketlendi

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Güzeldere ise, bir önceki gün Mısır Çarşısı’nın, son iki gün de marketlerin hareketli olduğunu aktararak, “Tam kapanma döneminde marketler ve e-ticaret açık olacak ancak yine de insanlar hazırlık yapmak istiyor. Temel gıda ve özellikle son günlerde un alındığı dikkati çekiyor. Son gün yoğunluk daha artacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Günde tam 8 milyon adrese kargo gitti

17 günlük tam kapanmaya e-ticaret tarafı ve taşımacılar da hazır. Özellikle kargo ve kurye şirketlerinin yükü artacak.

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı Aslan Kut, pandeminin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçtiğini, kargo ve posta şirketleri olarak ciddi yatırımlar yaptıklarını belirterek, 17 günlük kapanmada yüklerinin artacağını ama sektör olarak hazırlıklı olduklarını söyledi.

20 üye firma ve 130 bin çalışanlarının olduğunu aktaran Kut, şöyle konuştu:

“Pandemiden itibaren 20 bin kişi işe alındı. Türkiye genelinde 10 bin sabit noktaya ulaştık. Günde 8 milyon adres ziyaret ediliyor. E-ticarette işler yüzde 60’a varan oranda arttı ama bize yansıması o kadar olmadı. İşler yüzde 30 arttı. Bunun da nedeni önceden B2B’ye yapılan işlerin B2C’ye kayması. 2021’de de yüzde 20’ye varan oranda iş hacmimizde artış var. 17 günlük kapanmada aşırı artış öngörmüyoruz. Yine temel ihtiyaç maddelerinde artış görülür. Anneler Günü’ne de hazırız. Zaten bu konuda geçen yıldan deneyimimiz de var.”