Ekonomi SGK ile YDÜ Hastanesi ‘hasta kabul’ protokolünü imzaladı

SGK ile YDÜ Hastanesi ‘hasta kabul’ protokolünü imzaladı

17.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nde sağlık hizmetleri yönünden yeni döneme girildi. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir protokol imzaladı.

SGK ile YDÜ Hastanesi ‘hasta  kabul’ protokolünü imzaladı

Böylece, SGK kapsamında olan tüm TC ve KKTC vatandaşları Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi olabilecek. Bilindiği gibi, Kıbrıs Rum kesimi Türk vatandaşlarına ücretsiz sağlık hizmeti veriyordu. Ancak, global krizden etkilenen Rum tarafı bu hizmete 6 ay önce son vermişti.
Ekim ayı itibariyle SGK’lı hasta kabulüne başlayan hastane organ nakli, kanser gibi 36 ayrı farklı dalda hasta tedavi ediyor. YDÜ Hastanesi Başhekimi Sevim Erkmen, SGK Koordinatörü Gülcan Solak ve Tıbbi Genetik Uzmanı Prof. Dr Nedime Serakıncı ile hastane ve hizmetleri hakkında bilgi aldık. 1955 yılından itibaren Ada’nın hem sağlık ve siyasi geçmişi hakkında bilgi veren Başhekim Sevim Erkmen yapılan bu anlaşmayla sağlık hizmetlerinde Rum kesimine bağımlılığın son bulduğunu söyledi.
SGK Koordinatörü Gülcan Solak da, “Yapılan anlaşmayla Kıbrıs’ta öğrenim gören Türkiye uyruklu öğrenciler ve SGK kapsamında olan tüm TC ve KKTC vatandaşları sağlık hizmetlerinden faydalanabileceği anlamına geliyor.
İmzalanan protokol öncesi Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi özel bir hastane olması nedeniyle hastalar ya özel sigortaları kapsamında ya da ücretli olarak hizmet alıyordu” dedi.

Yasada revizyon gerekiyor
Sosyal güvenlik kurumunun ilk kez bir yabancı ülkeyle protokol imzaladığını belirten Solak, “2 farklı ülke 2 farklı mevzuat ve yasa var karşımızda. Doku ve organ nakli gibi konularda hangi bakanlığın muhatap alınması gerektiği gibi hususların çözümü için de çalışılıyor. Ayrıca eczanelerde otomasyon yok. Bunlar hep revizyon edilmesi gereken konular” dedi.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisi kapsam dışı

SGK Koordinatörü Gülcan Solak, imzalanan protokolde tüp bebek tedavisinin muhaf tutulduğuna dikkat çekerek bu konunun gerekçesini, “Türkiye ile KKTC arasında uygulamada farklılıklar var. Türkiye’de transfer edilen embrio sayısı kısıtlı adada ise daha farklı bu gibi konulardaki farklılıklar giderilince konu tekrar gündeme gelecek” şeklinde konuştu.

Genetik çalışmalarında dünyada 9’uncu sırada

Kanser hastalarının yüzünü güldürecek gelişmelere imzasını atan Tıbbi Genetik Uzmanı ve Güney Danimarka Üniversitesi Yaşlanma ve Telomer Genetiği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı da hastane doktorları arasında. Çok sayıda araştırma ile dünya çapında kabul edilmiş 25’in üzerinde başarılı yayınlara imza atan Serakıncı’nın kanser kök hücre ve genetik alanındaki çalışmaları 2004, 2006 ve 2010 yıllında olmak üzere üç kez dünya literatüründe ilk 10’a girmiş.
Yakındoğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerinden Tıbbi Genetik ve Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalları Başkanı Prof. Dr. Serakıncı dünya literatüründe, dalında 13. sıradan 9. sıraya yükseldi.
Serakıncı, “Yaptığım çalışmalarım nedeniyle dünya literatüründe, dalında 1565 kisi tarafından atıf alarak 13. sıradan 9 sıraya yükseltildim. Dünyada hem insan genetikçisi hem de kök hücre ve kanser araştırması yapan 13 kişiyiz” dedi.