Ekonomi "Sigara zammı vatandaşı kaçağa yöneltti

"Sigara zammı vatandaşı kaçağa yöneltti

30.01.2010 - 10:03 | Son Güncellenme:

sigara zammından sonra kaçak sigara oranı yüzde 13 arttı"

Sigara zammı vatandaşı kaçağa yöneltti

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara üzerinden alınan vergilerdeki artışlar ile sigara fiyatlarına üretici firmalarca yapılan zam nedeniyle fiyatı komşu ülkelerdeki sigara fiyatının 3 kat üzerine çıkan sigara fiyatlarının ülkeye kaçak girişini yüzde 13 oranında artırdığını açıkladı.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, son zamlarla birlikte sigara fiyatının yüzde 40 yükselmesinin vatandaşı kaçak sigaraya yönelttiğini belirterek, "Yılbaşından beri 23 baskında yakalanan kaçak sigara sayısı 1 milyon 893 bin 865 pakete ulaştı" dedi.

Haberin Devamı

VERGİ KAYBI 1-2 MİLYAR LİRA

Kaçak sigaradaki artışın 1-2 milyar TL’ye varan vergi kaybına yol açacağına işaret eden Palandöken, sigara fiyatlarındaki yükselişin temel nedeninin bütçe açığını kapatmak amacıyla getirilmiş vergilerdeki artış olduğunu söyledi.

Palandöken, sigara fiyatları gelir düzeylerine göre çok fazla arttığı için vatandaşların ucuz sigara arayışına yöneldiğine dikkat çekerek, "Kaçak olarak yurdumuza giren sigaraların fiyatı, bizdeki ortalama sigara fiyatlarından yarı yarıya ucuz. Yakalanamayan sigara sayısının, yakalanandan daha fazla olduğunu düşünürsek, kaçak sigara oranının yüzde 13’ü geçtiği tahmini yapılabilir. Buradan da vergi kaybının büyüklüğü ortaya çıkar. Yetkililerden acilen tedbir almalarını bekliyoruz" diye konuştu.

DOĞU'DA SİGARA BAYİLERİ DURMA NOKTASINA GELDİ

Haberin Devamı

Kaçak olarak yurda sokulan sigara ve tütün mamullerinin hangi ortamda üretildiği bilinmediğinden, vatandaşın sağlığı açısından da tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Palandöken, vatandaşı bandrollü tütün ve tütün mamullerini kullanmak konusunda uyardı.

Palandöken, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki bayilerin sigara satışlarının durma noktasına geldiğine işaret eden Palandöken, "Bir an önce kaçak sigara denetimleri artırılmalıdır. Tiryakilerimiz TAPDK belgeli sigara satan bayilerden sigaralarını almalıdırlar" dedi.