Ekonomi "Soğan ve patates üzerinden siyaset yapıyorlar"

"Soğan ve patates üzerinden siyaset yapıyorlar"

23.06.2018 - 11:41 | Son Güncellenme:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin verdiği bilgiye göre, fiyatları rekor kıran patates ve soğanın Suriye'den ithal edilmesi gündemde. Patates ve soğan ithalatında gümrük vergileri 400 bin tona kadar sıfırlanacak. Yeni düzenleme fiyat istikrarının sağlanması amacıyla yapılacak.

Soğan ve patates üzerinden siyaset yapıyorlar

Tüfenkci, milliyet.com.tr'ye Malatya'da yaptığı özel açıklamada, patates ve soğan ithalatına ilişkin şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Ticaretten men

"Çiftçimizin, üketicilerimizin, vatandaşlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Stokçulara karşı cezai anlamda da denetim anlamında da girişimlerimizi artırdık. Cezalar, ticaretten mene kadar gidiyor. Ticaretten men edebiliriz ya da yüklü miktarlarda ceza kesilebilir. Ama Türkiye'de patates, soğan meselesi stokçuluktan öte; esas sıkıntı Çukurova bölgesindeki hastalıklardan dolayı verimin düşmesi, mevsimsel şartlardan dolayı Ege bölgesindeki patateslerin de gecikerek çıkması. Bu ara boşlukta, dönem içinde patates, soğan krizi maalesef... Birileri belki de seçim üzeri bunu kullandı. İnsanların temel ihtiyacı olan soğan ve patates üzerinden siyaset yapmaya kalkıyor. Ama gerçek olan arz noktasında sıkıntılar oluşu. Bu Türkiye'nin geçici bir sorunu. Diyelim ki 2 ay sonra bunları konuşmayacağız, fiyatlar yerli yerine inmiş olacak. Bu biraz da köpürtülerek seçim öncesi kullanılan bir şey.

Haberin Devamı

Gümrük vergileri indirilecek

Hükümet olarak da gümrük vergilerinin indirilmesi dahil tedbirlerimizi aldık. Gümrük vergilerini indirerek ithalatın daha kolay yapılması, sınır ticareti kapsamında; büyüp çaplı ithalat değil bunlar. Suriye'den Türkiye'ye patates, soğan gelmesi noktasında. Henüz patates soğan gelmedi ama önümüzdeki haftalarda ihtiyaç olursa başlar. 'Geniş kapsamlı ve uzun süreli Türkiye patates, soğan ithal edecek' anlamında da anlamamak lazım. İlgili bakanlıkların talebi olması veya uygun görülmesi halinde bir miktar patatesin komşu ülkelerden ithalatına izin verilebilir. Bunu Ekonomi Bakanlığı değerlendiriyor. Geçen sene patates, soğan tarladaydı ihracat noktasında çaba sarfederken bugün özellikle Çukurova bölgesinde, patates üretim bölgelerinde hastalıklardan dolayı sıkıntılar oluştu. Bu sıkıntılardan dolayı böyle bir şey yaşadık ama geçici."

"Yarın elmayı da söyleyebilirler"

"Havuç fiyatlarındaki artışa" ilişkin olarak ise Tüfenkci, "Havuç şu anda depolarda, havucun üretim zamanı değil. Azaldıkça, artıyor. Yarın elmayı da söyleyebilirler. Mesela biz onun için depolara konulacak ürünleri lisanslı depo kapsamına alarak deponun kapasitesini ve imkanlarını çoğaltıyoruz, çoğalttık da. Bu noktada lisanslı depolar yaygınlaştıkça sınırlı arz süresini 12 aya çıkardık. Arz 2 ay, talep 12. Depolarda ürün azalınca fiyatlar otomatik olarak artıyor" dedi.

Haberin Devamı

İllerde denetim başladı

Stokçuların "patates ve soğan ticareti yapan kişiler" olduğunu söyleyen Tüfenkci. "İlgili ticaret il müdürlüklerinin denetim elemanları var onlar o denetimleri yapıyorlar" diye konuştu.

Yüzde 53-55

Yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Seçimi'ne ilişkin olarak Tüfenkci, "Seçimde, ilk turda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın seçileceğini düşünüyorum. Muhalefetin işbirliğine, bütün kirli siyaset uygulamalarına, karalamalara rağmen Meclis'de AK Parti'nin 300 millitekvelini aşacağını düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın yüzde 53 ile 55 arasında oy oranı alacağını düşünüyorum" dedi.
"Güçlü Meclis" vurgusu yapan Tüfenkci, "Yeni dönemde yetkileri ayrışmış, Türkiye'nin ihyitacı kapsamında yasa yapabilen, teknik alt yapısı tanımlanmış bir Meclis olacak. Hem denetim yetkisini kullanabilen hem de yasama faaliyetini aksatmadan gündeme getirdiği yasaları yapıp hayata geçirebilen bir Meclis..." dedi.