Ekonomi Asgari ücret ne zaman açıklanacak? AK Partili Akbaşoğlu tarih verdi

Asgari ücret ne zaman açıklanacak? AK Partili Akbaşoğlu tarih verdi

24.12.2023 - 13:31 | Son Güncellenme:

Asgari ücrette zam maratonu sürüyor. Taraflar 2 kez bir araya geldi. Üçüncü toplantı ise önümüzdeki hafta yapılacak. Peki asgari ücret ne zaman belli olacak? Konuyla ilgili merak edilenleri AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu canlı yayında açıkladı. Akbaşoğlu memur ve emekli maaşları ile ilgili de önemli bilgiler verdi.

Asgari ücret ne zaman açıklanacak AK Partili Akbaşoğlu tarih verdi

Milyonların merakla beklediği asgari ücrette sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz haftalarda ilk iki toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki hafta 3. kez bir araya gelecek. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, Kanal 7'de katıldığı bir programda emekli maaşı ve asgari ücret ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akbaşoğlu, asgari ücretle ilgili tarih verdi.

Haberin Devamı

AK Partili Akbaşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Şimdi asgari ücretle ilgili daha önce iki görüşme yapıldı. Mevzuatı gereğince en büyük işçi sendikasını temsilen, en büyük işveren sendikasını temsilen 5’er kişilik bir heyet söz konusu oluyor. Bir de 5 kişilik Çalışma Bakanlığı bürokrasisini temsilen 15 kişilik heyette müteşekkil Asgari Ücret Tespit Komisyonu her yıl aralık ayında toplanıyor ve yıllık olarak asgari ücret belirleniyor.  

ASGARİ ÜCRET İÇİN TARİH VERİLDİ

Pandeminin ortaya koyduğu, enflasyona ezdirmeme noktasının bir tezahürü olarak 6 aylık dilimler içerisinde asgari ücretler belirlenme durumu oldu. Yıllık bir perspektifte bir belirlemenin söz konusu olacağı Çalışma Bakanlığı tarafından kamuoyuna paylaşıldı. Üçüncü görüşmeyi önümüzdeki hafta pazartesi gününden itibaren Asgari Ücret Tespit Komisyonu tekrar bir araya gelmek suretiyle burada taraflar işçi ve işveren sendikaları bu konuda asgari ücreti belirleme noktasında ana unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Burada Çalışma Bakanlığı bir hakem rolünde görüşmeleri dizayn etme, belirli bir noktada karara bağlama misyonunu üstlenmiş oluyor. Burada asıl fonksiyon işçi ve işveren sendikalarının beraberce ortaya koyduğu çerçeve. Cumaya kadar belli olacaktır. 

Haberin Devamı

'ALIM GÜCÜNÜ ARTIRACAK PERSPEKTİFİ ORTAYA KOYACAĞIZ'

Asgari ücretle ilgili hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz alım gücünü artıracak bir perspektifi ortaya koyacağız. İşçi, çalışan kardeşlerimize bunu ifade etmek isterim. Biz işvereni de istihdamı destekleme, dolaylı olarak işçimizi desteklemek bakımından işveren desteği noktasında işçi başına 2016’dan beri destekleme yapıyoruz. 500 TL şu an için bir prim desteği veriyoruz. Şunu ifade etmek isterim bu manada inşallah bu masa çalışmasını tamamlayacak ve 3 Ocak itibarıyla da aralık ayı enflasyon rakamı belli olacak. 

'MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNE YÜZDE 50 ZAM'

Memur emeklilerinin şöyle bir farklı durumu var. Memurlar ve memur emeklileri ile ilgili Anayasa gereğince toplu sözleşmeler söz konusu olduğu için toplu sözleşmelerde ortaya konan haklar bağlamında bir farklılaşma söz konusu oluyor. Bu manada Çalışma Bakanımız ifade ettiler memur ve memur emeklilerine yüzde 50’ye yakın zammın söz konusu olacağı ortaya çıkıyor. İnşallah bu konuda bütün emeklilerimizle ilgili asgari ücretten emeklilerimize, memurlarımıza kadar enflasyona ezdirmeyecek bir yaklaşımı hep beraber ortaya koyacağız."