Ekonomi Emeklilerin yeni maaşları belli oldu: Fark kalmadı!

Emeklilerin yeni maaşları belli oldu: Fark kalmadı!

17.01.2024 - 08:01 | Son Güncellenme:

Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beklenen açıklamayı yaptı ve SSK ve Bağ - Kur emeklilerine yüzde 42.6’lık yeni maaş artış oranını açıkladı.

Emeklilerin yeni maaşları belli oldu: Fark kalmadı

Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç bugünkü yazısında konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Ocak ayı için memur emeklilerinin artış oranı yüzde 49.25 olarak belirlenmişti. Memurlar için uygulanan toplu sözleşme ile sağlanan enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı bu oranın çıkmasına neden olmuştu. Bu oran SSK ve Bağ-Kur için son altı aylık enflasyon rakamı olan yüzde 37.50’nin yaklaşık 12 puan üzerindeydi. Sonuç olarak farklılaşan bu oranlar emekliler arasında bir memnuniyetsizliğe neden oldu.

Haberin Devamı

Bu nedenle hükümet bu farkı kapatmak için harekete geçti ve yaklaşık 5 puan artışla SSK ve Bağ - Kur emekli artış oranı yüzde 42.6 oldu.

TEMMUZDA EŞİTLENİR

Bu artış oranının ardında 2024 yılı için tüm emeklilerin maaş artış oranının eşitlenmesi yatmakta. Çünkü Temmuz 2024 tarihinde enflasyon dikkate alındığında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artış oranı memur emeklilerini geçecek, bu nedenle ocak - temmuz dengesi düşünüldüğünde 5 puanlık şimdi yapılan artış temmuz ayında tüm emeklilerin aylık artış oranının eşitlenmesine neden olacak.

2024 yılının tamamında Merkez Bankası enflasyon tahmininin yüzde 36 olduğu veri kabul edilirse bu artışın tüm emeklilerin artış oranının dengelenmesi bağlamında önemli olacağı söylenebilir.

Haberin Devamı

EK ZAM NE ZAMAN ÖDENİR?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Meclis bugün itibarıyla açıldı. Plan ve Bütçe Komisyonu’na 2024’ün ilk torba yasası gönderildi. ‘2024’ün ilk torba yasasının içerisinde ne gibi detaylar var?’ sorusuna cevap olarak öncelikle kısa çalışma ödeneğinden bahsedebiliriz. Kısa çalışma ödeneği ile ilgili zorunlu olarak son üç yılda 600 gün prim ödemesi gerekli, buradaki 600 gün biraz daha esnetilerek 450 gün oldu.

Torba yasaya gelen bir diğer düzenleme ise asgari ücret desteğidir. Asgari ücret desteği 2016’dan bu tarafa uygulamadaydı. Bu rakam ilk başladığı zaman 75 liraydı önceki dönemde ise bu 500 TL’ye kadar yükseltilmişti. Bunun 750 TL’ye yükseltilmesi ile ilgili madde var.

‘ÖNEMLİ TEŞVİKLERDEN BİRİSİ’

Öte yandan 6111 sayılı Sigorta Prim Teşviki’nin 2 yıl boyunca uzatılması ile ilgili bir yasa teklifi var. Orada 31.12.2026’ya uzatılması torba yasada yer aldı. Gençlerin ve kadınların istihdama kazandırılması ile alakalı en önemli teşviklerden birisi bu.

‘KARAR TORBA YASAYA EKLENECEK’

Kabine toplantısından çıkan karar da Meclis’e gönderilen torba yasaya önerge şeklinde eklenecektir. 2024 yılının ilk torba yasasının ocak ayı sonunu bulacağını düşünüyorum. Bunun bir süreci var. Plan ve Bütçe Komisyonu’na gidecek sonrasında Meclis Genel Kurulu’na gidecek. Devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan kanunu imzalayacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Haberin Devamı

EK ZAM NE ZAMAN ÖDENECEK?

İlk maaşların ise şubat ayı emekli maaşlarına ilave olarak ekleneceğini düşünüyorum. Bu maaş takvimine yetişmeyecektir. Zaten memur emeklisi ayın ilk haftası, SSK ve Bağkur emeklisi ise ayın 17’si ile 28’i arasında maaşlarını alıyor. Bugün daha Kabine'den çıkacak ve Meclis’e gidecek, sürecin ilerlemesi ocak maaşlarına yetişmez.

Ocak maaşları ile alakalı fark olarak şubat maaşlarına ilave edileceği söyleniyor. Bu nedenle emeklilerin hiçbir kaybı olmayacaktır. Zaten zam farklarını şubat ayında alacaklardır."

EKONOMİST MUHAMMET BAYRAM'DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "SSK ve Bağkur emeklilerimizin hak etmiş olduğu tutar son 6 aylık enflasyon farkıydı. O da yüzde 37.57’ydi 5 puan farkla yüzde 42.6’ya çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuzda SSK ve Bağkur emeklileri ile memur emeklilerinin maaşlarının eşitleneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklileri ile memur emeklilerinin dengelenmesi adına 5 puan daha düşük artış yapıldı. Gelecek dönem temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklileri memur emeklilerinden daha fazla zam alacaklar. Yüzde 42.6’lık oran burada Cumhurbaşkanımızın sözünü tutması demek. O da vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz sözü. Son altı aylık enflasyon farkı yüzde 37.57’ydi, 5 puanlık refah payı artışı ile bu yüzde 42.6 oldu.

En düşük Bağkur’lunun maaşı 6 bin 818 TL’ydi, bu kök maaşıdır. Yüzde 42.6’lık artışla beraber 9 bin 723 TL olacak ancak en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseltildiği için 9 bin 723 TL 10 bin TL’ye artırılacak.

Yine SSK 2000 öncesi 7616 TL alırken yüzde 42.6 artışla beraber 10 bin 860 TL alacak.

SSK 2000 sonrası ise normalde kök maaşlarına göre 4 bin 723 TL alırken 6 bin 735 TL alacaklar ancak 6 bin 735 TL rakamı da 10 bin TL’ye tamamlanacak.

Haberin Devamı

Bağkur tarım işçileri de 5 bin 420 TL alırken yüzde 42.6 ile 7 bin 729 TL’ye yükseltiliyor. Devletimiz tüm maaşları 10 bin TL’ye tamamlıyor.

En düşük emekli maaşı geçen sene 3 bin 500 TL’ydi, sene başında 5 bin 500 TL’ye tamamlandı. Sonrasında nisan ayında 7 bin 500 TL’ye tamamlandı. 10 bin TL’ye tamamlanması söz konusu. Enflasyona ezdirmeyeceğiz sözü tutulmuş oldu.

En düşük emekli maaşları 10 bin TL’ye tamamlanıyor. 10 bin TL’nin altında kök maaşı olanlar 10 bin TL’ye tamamlanacak."