Ekonomi ‘Startup’lara yatırım yağıyor

‘Startup’lara yatırım yağıyor

27.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de teknolojik girişimler olan startup’lara 8 ayda tam 3.2 milyar dolar akarken, yılın rekorla kapanması bekleniyor. Sadece ağustosta 21 turda 33.8 milyon dolar yatırım çekildi

‘Startup’lara yatırım yağıyor

HANİFE BAŞ - Yeni nesil girişimler olan startup’lara yatırımlar tam gaz devam ediyor. Gün geçmiyor ki bir startup’ın yatırım aldığı duyurusu geçmesin.

Türkiye’de startup’lara son sekiz ayda 3.2 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Değerlemesi 1 milyar doların üzerindeki unicorn’lara (milyar dolarlık girişim) 7 turda 3 milyar 38 milyon dolarlık yatırım gerçekleşirken, diğer girişimlere ise 2021’in ocak-ağustos dönemindeki 174 turda 166 milyon dolarlık yatırım geldi. Sadece ağustos ayında startup’lar 21 turda 33.8 milyon dolarlık yatırım alarak rekora imza attı.

Buna Trendyol’un aldığı 1 milyar 534 milyon dolarlık yatırım da eklenince rakam daha da artıyor. Bu yatırım rüzgarı eylülde de devam ediyor. Türkiye’de startup’lara 2020’de 177 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı. Yılın ilk 8 ayındaki 166 milyon dolarlık yatırım, yıl sonunda yeni rekorun geleceğinin de habercisi oldu.

Haberin Devamı

Trend sürecek...

StartupMarket CEO’su Serkan Bağçe, startup’lara yatırımın katlanarak arttığını ve bu trendin sürmesini beklediklerini söyledi. Bağçe, “2021’in verilerine bakıldığında 10 yılda yapılan yatırımın toplamına bu yılın ilk 8 ayında erişildi. Yıl sonuna kadar bunun üstüne de çıkılır” dedi.

Bu yılın ilk çeyreğinde 58 yatırım turunda 26.2 milyon dolarlık yatırımın gerçekleştiğini aktaran Bağçe, “İkinci çeyrekte de startup’lara yılın ilk altı ayındaki 130 turda 116.5 milyon dolar yatırım yapıldı. Getir, Dream Games ve Trendyol yatırımları da dahil edildiğinde bu rakam 1.67 milyar dolara ulaştı. Pandemiye karşın startup ekosistemi hızlı bir yol aldı. 10 yıl olarak öngörülen hacimsel büyümeye 15 ay gibi kısa süre ulaşılmış oldu. Büyüme hızının artacağını öngörüyoruz. Küçük yatırımcıların da dahil olmasıyla ekosistem büyük bir gelişime sahne olacak. Unicornlarımızın yatırım turlarını dahil etmezsek, geçen yıl 177 milyon dolar olan toplam yatırımın yıl sonuna kadar 300 milyon dolara yaklaşacağını öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Kadın oranı daha artacak

Startup’lardaki kadın girişimci oranlarıyla ilgili olarak Serkan Bağçe şu bilgileri verdi:

“Dünya genelinde kadınlar, girişim ekosisteminin yüzde 34’ünü oluşturuyor. Türkiye’de 2020’de yüzde 24’lük bir oranla 172 yatırım turunun 41’i kadın kurucu ya da kurucu ortaklı startup’lardan oluştu. 2021’in ilk 8 ayında bu oran yüzde 18 ancak aldığımız yatırım duyumlarına göre bu oranın artacağını tahmin ediyoruz. Kadın girişimcilerin sayısı ve başarısının artmasını umuyoruz.”

Kim, ne kadar yatırım aldı?

Startup yatırımları eylül ayında da devam ediyor. Son dönemde yatırım çeken girişimler şöyle:

Çalışmalarını ABD merkezli sürdüren, iş sağlığı ve güvenliğine yapay zeka odaklı çözümler getiren yerli girişim Intenseye, 25 milyon dolarlık Seri A yatırımını duyurdu.

Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation’da çalışmalarını sürdüren CET Kompozit ve Epoksi Teknolojileri, UP Capital liderliğinde çıktığı yatırım turunda BAE kökenli uluslararası bir yatırımcı grubundan 12 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı.

Haberin Devamı

Yapay zeka destekli uçtan uca kimlik doğrulama çözümleri sunan yerli girişim Techsign, 8.5 milyon dolar değerleme ile girişim sermayesi yatırım ortaklığı Techmine’dan ilk yatırımını aldı.

Sanat yatırımlarında blockchain teknolojisi kullanan Artiox, yeni yatırım aldı. Nisan ayında 7 milyon TL değerleme üzerinden Alesta ve Sertaç Özinal’den yatırım alan Artiox, bu kez İdeal Finansal Teknolojiler’den 2 milyon dolar değerleme üzerinden yeni bir yatırım aldı.

Startup Borsa’da yatırımcısıyla buluşan ilk girişim Elif Boyner tarafından hayata geçirilen ‘iyi yaşa’ oldu. Girişim ilk yatırım turunda 3 milyon dolarlık değerleme üzerinden 750 bin dolar yatırım aldı.

3 unicorn, 1 decacorn tamam

Türkiye’de milyar dolarlık değeri geçen yani unicorn olan firma sayısı üçe çıktı. Bunlar Getir, Peak Games ve Dream Games.

Türkiye’nin ilk unicorn şirketi 2020’de 1.8 milyar dolar değerlemeyi aşan Peak Games oldu. İkinci unicorn ise Getir. Üçüncü unicorn ise mobil oyun geliştiricisi Dream Games. 1 milyar dolar değerleme üzerinden 155 milyon dolar yatırım aldı. E-ticaret platformu Trendyol ise ilk decacorn oldu.

Haberin Devamı

Trendyol, ağustos ayında aldığı 1.5 milyar dolarlık yeni yatırımla değerlemesini 16.5 milyar dolara çıkardı. Böylece değeri 10 milyar doları geçen şirketler için kullanılan ‘decacorn’ tanımına sahip ilk Türk teknoloji şirketi oldu.