Ekonomi 'Stratejik ortaklığımız yatırım ile güçlenecek'

'Stratejik ortaklığımız yatırım ile güçlenecek'

20.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li yatırımcılar ile Beştepe'de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sizler Türkiye’nin bölgesindeki onca istikrarsızlığa, çatışmaya ve sıkıntıya rağmen neleri başardığını gayet iyi biliyorsunuz şu an yüzleştiğimiz sıkıntılar da bizim için asla aşılmaz değildir. Göreceksiniz, Türkiye’nin geleceği çok daha aydınlık ve parlak olacaktır” açıklamasını yaptı.

Stratejik ortaklığımız yatırım ile güçlenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de, Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li yatırımcılar ile bir araya geldi. Erdoğan, ABD ile yaşanan gerginlik ve problemlerin iş dünyası ve yatırımları olumsuz etkilemesini istemediğini vurgulayarak, “Serbest piyasa prensiplerinden taviz verilmeyecek. Stratejik ortaklığımız yatırım ve ticaret ile güçlenecek. Bozulan ilişkilerin kopmamasında en büyük sebeplerinden biri de iki ülke arasındaki güçlü ekonomik bağlardır. Bu ilişkilerin yeniden tamirinde diplomasi ve ekonomik ilişkilerin de önemli derecede etkili olacağına inanıyorum. İlişkilerimiz ekonomideki adımlar ve yatırımlar ile güçlenecek. Türkiye uzun vadede büyüme performansını korumaya devam edecek. Türkiye yatırımlarda en güvenilir ülkelerin başında gelmektedir. Türk ekonomisine güvenen yatırımcılar kazanacak” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ABD'li şirket yöneticileri ile bir araya geldi. 2 saat 40 dakika süren toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ve Cumhurbaşkanı ekonomi başdanışmanları Yiğit Bulut, Cemil Ertem, Hatice Karahan gibi isimler katıldı. Kabulde bilişim, ilaç, kozmetik, gıda, giyim gibi sektörlerin aralarında olduğu otuzdan fazla şirket yöneticisi yer aldı.

Serbest piyasa mesajı

Edinilen bilgiye göre toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, son dönem gergin düzeyde seyreden Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler ve son ekonomik gelişmeler konusunda, firmalar ile görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi. ABD ile yaşanan gerginlik ve problemlerin iş dünyası ve yatırımları etkilemesini istemediğini söyleyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanı olarak buradan bir kez daha söylüyorum; serbest piyasa prensiplerinden taviz verilmeyecek. Türkiye güçlü ekonomisi ile karşılaşılan her türlü sorunların üstesinden gelir, aşar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Siyasi konularla karıştırılmamalı

Türkiye’nin “ihtiyaçlara göre” gereken düzenlemeleri yapmaya devam edeceğini” söyleyen Erdoğan, “Stratejik ortaklığımız yatırım ve ticaret ile güçlenecek. Bozulan ilişkilerin kopmamasında en büyük sebeplerinden biri de iki ülke arasındaki güçlü ekonomik bağlardır. Bu ilişkilerin yeniden tamirinde, diplomasi ve ekonomik ilişkilerin de önemli derecede etkili olacağına inanıyorum. İlişkilerimiz ekonomideki adımlar ve yatırımlar ile güçlenecek” dedi. Ekonomide gerekli düzenlemelerin yapılmaya devam edeceğini söyleyen Erdoğan, “Türkiye değişen durumlara göre adımlarını atar. Siyasi konuları ekonomik konularla karıştırmayı doğru bulmuyorum. Bunları ayrı tutmamız gerek” değerlendirmesi de yaptı.

Büyüme performansı

ABD’nin yaptırımlarına karşı getirilen yaptırımların işletmelere zarar vermemesi için özellikle dikkat edildiğine vurgu yapan Erdoğan, “Türkiye uzun vadede büyüme performansını korumaya devam edecektir. Türkiye yatırımlarda en güvenilir ülkelerin başında gelmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Türk ekonomisine güvenen kazanır

İş dünyasına işbirliğinin güçlenmesi mesajı veren Erdoğan, “Cesaretle, diplomasi ile sorunların üstesinden geleceğiz. Türk ekonomisine güvenen yatırımcılar kazanacak. İş dünyası, işbirliği yaparak ilişkilerini güçlendirmeli, bunu teşvik ediyoruz” dedi. Erdoğan iş dünyasının geri bildirim ve önerilerine göre adımların atıldığını ve atılmaya devam edeceğini de söyledi.

Dinledi, not aldı

Erdoğan hitabının ardından yatırımcıları tek tek dinledi notlar aldı. Toplantıya, Citibank, General Electric, Coca Cola, Amway, Dow Chemical, Boeing, Microsoft, Google gibi 30 dev şirketin Türkiye’deki yöneticilerinin katıldığı öğrenildi. Erdoğan, önümüzdeki hafta da New York’ta düzenlenecek Türkiye Yatırım Konferansı’nda dev fonların CEO’ları, finans dünyasından isimler ve yatırım bankalarının temsilcilerinden oluşan yaklaşık 400 kişilik katılımcıyla bir araya gelerek taleplerini dinleyecek.