Ekonomi ‘Stratejik’ turizme 2 milyar dolar kaynak

‘Stratejik’ turizme 2 milyar dolar kaynak

25.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Stratejik sektörleri belirlediklerini ve dijital çağda turizmin Türk ekonomisine katkısının artacağını belirten İş Bankası Genel Müdürü Aran, turizme yönelik 1 milyar dolarlık kredi hacmini önümüzdeki iki yıllık süreçte 2 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.

‘Stratejik’ turizme 2 milyar dolar kaynak

İsmail Şahin / ANTALYA  - İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran dijital çağda turizmin Türk ekonomisine katkısının artacağını ve bankacılık sektörünün turizme verdiği kredilerin de ciddi miktarda büyüyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB), “Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi” mottosuyla geleneksel hale gelen ve bu yıl “Sürdürülebilir Turizm” ana temasıyla düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin 13’üncüsü, Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunda Antalya’da yapıldı. Hakan Aran burada yaptığı konuşmada, ülke ekonomisine katkı sağlayacak bazı sektörleri stratejik öncelik alanları olarak belirleyip, Türkiye ölçeğinde o sektörün kaderini değiştirecek adımlar atma ve atılımlar yapma konusunda bir yolculuğa çıktıklarını ifade etti. Aran, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin ilk yüz yılına tarım ve sanayi damga vurdu, lokomotif sektörlerimiz, itici gücümüz oldu. Bundan sonra dijital çağda turizmin Türkiye’de milli ekonomiye katkısının, milli ekonomiden aldığı payın artacağını ve bankacılık sektörünün turizme verdiği kredilerin çok ciddi miktarda katlanarak büyüyeceğini düşünüyoruz. Umuyorum İş Bankası ölçeğinde bir bankanın bir sektöre açık destek verdiği zaman o sektörün nasıl ivmelendiğini, nasıl hareket ettiğini görme fırsatı yaşarız.”

Haberin Devamı

Turizme ihtisas şubesi

Odaklanmanın fark yaratan en temel unsur olduğunun altını çizen Aran, Antalya’daki kurumsal şubeyi Turizm İhtisas Şubesi haline dönüştüreceklerini söyledi. Antalya’nın ardından ülke ekonomisi açısından turizm gelirine en çok katkı sağlayan Muğla, İstanbul, İzmir gibi başka illerde de Turizm İhtisas Şubeleri açacaklarını ifade eden Aran, bu şubelerin odağının tamamen otel ve işletmeciler olacağını, sadece turizm sektörüne yönelik ürün ve hizmet sunacağını, sektörün ihtiyaçlarını bilen, sektör temsilcileriyle aynı dili konuşan çalışanların olacağını anlattı.

İki katına çıkacak

Bankacılığın rekabetin çok yoğun yaşandığı bir sektör olduğuna dikkat çeken Aran, şöyle devam etti:

“İş Bankası bir oyuna girdiği zaman, bu alandaki diğer oyuncuların buna karşılık vermesi, bizim ölçeğimizdeki bir bankaya diğer kurumların eşlik etmesi sektör için olumlu olacaktır. Biz bugüne dek sektöre ne kadar kredi vermişsek bunu en azından iki katına çıkaracak hamleleri yapacağız. Turizm sektörüne yönelik 1 milyar dolarlık kredi bakiyemiz var. Şu an kullandırılmış olan ve turizmcilerde bulunan rakam. 1 milyar dolarlık kredi hacminin önümüzdeki iki yıllık süreçte 2 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yeni kredi hacmi... 2024 - 2025 yıllarının sektör için yatırım yılları olabileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde ekonomiye güvenin artmasıyla, Türkiye’ye gelen yabancı para kaynağının artmasıyla teminat mektubu gibi ürüne ihtiyaç duymadan, yabancı para kredileri tekrar sektöre kullandırabileceğimiz bir döneme girebileceğimizi düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Bankada Turizm Bankacılığı Bölümü kuracaklarını da aktaran Hakan Aran, sektöre yönelik Turizm Kart uygulamasının olacağını ve ödeme periyotlarını turizmin gelir yapısına göre ayarlayacaklarını söyledi.

‘Stratejik’ turizme 2 milyar dolar kaynak

İlk 10 ayda Ruslar, ekimde Alman turist

Türkiye’ye ocak - ekim döneminde ziyaret eden kişi sayısı 50.2 milyonu aştı. Bu dönemde en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Rusya bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26.02 artış ve 5 milyon 838 bin 203 kişi ile birinci sırada yer aldı. Almanya yüzde 8.38 artış ve 5 milyon 715 bin 838 kişi ile ikinci, İngiltere yüzde 12.28 artış ve 3 milyon 598 bin 870 kişi ile üçüncü oldu. İngiltere’yi Bulgaristan ve İran izledi.

Haberin Devamı

Türkiye’yi ekim ayında ziyaret eden yabancı sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.83 artarak 4 milyon 987 bin 112’ye ulaştı. Ekim ayında en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında 860 bin 635 kişi ile Almanya birinci, 672 bin 198 kişi ile Rusya ikinci, 441 bin 449 kişi ile İngiltere üçüncü sırada yer aldı. İngiltere’yi sırasıyla Bulgaristan ve İran takip etti.

‘Hedeflerimize çok yakınız’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizmde dolu dolu bir yılın daha sonuna geliyoruz. 2023 yılında OVP hedefi olarak 55.6 milyar dolar turizm geliri ilan etmiştik. Deprem felaketi, ardından seçim süreci ve şimdi İsrail’in Gazze saldırılarının uluslararası etkilerine rağmen hedeflerimize çok yakınız. 2023 yılı ocak - ekim dönemi toplam ziyaretçi sayısı 50.2 milyon kişiyi aştı. Turizm gelirlerinde ise 2023 ocak - eylül döneminde 42 milyar dolara ulaşmış durumdayız. Geçen yılki 35 milyar dolarlık gelirle kıyaslandığında, yüzde 20 bir artış elde ettiğimizi görüyoruz.

Haberin Devamı

Bir başka başarıyı da kişi başı gecelik harcamada elde etmiş durumdayız. 2017 yılını Türkiye 65 dolarla kapatmıştı. 2022 sonunda bu rakamı 89 dolara taşımıştık. Bu yıl ise 100 dolar olarak tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu ise bir sonraki kongrenin “sıfıra yakın karbon ayak izi” hedefiyle 21 Kasım 2024’te yapılacağını duyurdu.