Ekonomi Tarımda atalık tohum seferberliği

Tarımda atalık tohum seferberliği

25.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı işletmelerce üretilmiş, patlıcandan bibere, fasulyeden bal kabağına varana kadar tescilleri yapılmış “ata tohumları” 2023 yılı üretim sezonunda çiftçilere bedelsiz olarak dağıtılmak üzere araştırma enstitülerine gönderildi.

Tarımda atalık tohum seferberliği

MELTEM GÜNEŞ Ankara - 2017 başlayan proje kapsamında bugüne kadar farklı türlerde 37 yerel çeşit tescil edilerek koruma altına alındı. Proje kapsamında, 2022 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı işletmeler tarafından üretilmiş tescilli ata tohumları, 2023 yılı üretim sezonunda çiftçilere bedelsiz olarak dağıtılmak üzere Ankara, Eskişehir, Konya, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa ve Tokat’taki araştırma enstitülerine gönderilerek kullanıma sunuldu. Tohumlar arasında Ayaş beyaz bodur domates, Koçaş patlıcanı, yamula patlıcanı, Çifteler biberi, Kosova bal kabağı, gucubu fasulyesi de yer aldı.

Haberin Devamı

119 bin tohum muhafazada

Türkiye’nin genetik kaynaklarının korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla genetik kaynakların muhafaza edildiği 32 adet gen bankası merkezi bulunuyor. Ulusal Tohum Gen Bankası’nda ve Türkiye Tohum Gen Bankası’nda toplam 119 bin 175 tohum muhafaza altında tutuluyor. Tohum olarak saklanması mümkün olmayan meyve ve asma gen kaynakları da, arazi gen bankalarında muhafaza ediliyor. Bu kapsamda da 107 türe ait 10 bin 55 canlı örnek var.